Hirdetés
. Hirdetés

IDC: Soha nem volt még ekkora zuhanás az okostelefon-szállításokban

|

A piac új módszereket talál ki a frissítések ösztönzésére és több készülék, különösen a csúcskategóriás modellek eladására.

Hirdetés

Az IDC előzetes adatai szerint az okostelefon-szállítások világszerte 18,3 százalékkal, 300,3 millió darabra csökkentek éves szinten 2022 negyedik negyedévében. A csökkenés minden idők legnagyobb mértékű visszaesését jelenti egyetlen negyedévben, és hozzájárult az év egészében tapasztalt meredek, 11,3 százalékos visszaeséshez.

A 2022-es évet 1,21 milliárd darabos kiszállítással zárták, ami 2013 óta a legalacsonyabb éves kiszállítási számot jelenti a jelentősen visszafogott fogyasztói kereslet, az infláció és a gazdasági bizonytalanságok miatt. Ez a kemény évzárás komoly veszélybe sodorja a 2023-ra várt 2,8 százalékos fellendülést, és komoly lefelé irányuló kockázatot jelent az előrejelzésben. A részletes adatok ide kattintva érhetőek el.

Hirdetés

"Soha nem láttunk még olyan szállítást az ünnepi negyedévben, amely alacsonyabb lett volna, mint az előző negyedévben. A gyengülő kereslet és a magas készlet azonban arra késztette a gyártókat, hogy drasztikusan csökkentsék a szállítások mennyiségét" - mondta Nabila Popal, az IDC Worldwide Tracker kutatási igazgatója.

"A negyedév során az erőteljes eladások és promóciók inkább a meglévő készletek kimerüléséhez járultak hozzá, mintsem a szállítások növekedéséhez. A szállítók egyre óvatosabbak a szállítások és a tervezés terén, miközben újra a nyereségességre összpontosítanak. Még az Apple is, amely eddig látszólag immunisnak tűnt, visszaesést szenvedett el az ellátási láncában kulcsfontosságú kínai gyárakban bekövetkezett váratlan zárlatok miatt. Ez az ünnepi negyedév azt mutatja, hogy az emelkedő infláció és a növekvő makrogazdasági aggodalmak a vártnál is jobban visszafogják a fogyasztói kiadásokat, és az esetleges fellendülést 2023 végéig kitolják."

"Továbbra is tanúi vagyunk a fogyasztói kereslet csökkenésének, miközben a frissítési arányok a legtöbb nagy piacon 40 hónap fölé emelkednek" - mondta Anthony Scarsella, az IDC kutatási igazgatója. Szerinte a 2022-es év több mint 11 százalékos csökkenése miatt 2023 az óvatosság éve lesz, mivel a gyártók át fogják gondolni a készülékportfóliójukat, míg a csatornák kétszer is meggondolják, mielőtt felesleges készleteket vesznek fel. Pozitívum azonban, hogy a fogyasztók még bőkezűbb trade-in ajánlatokkal és akciókkal találkozhatnak, amelyek még 2023-ban is folytatódnak, mivel a piac új módszereket talál ki a frissítések ösztönzésére és több készülék, különösen a csúcskategóriás modellek eladására.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.