Hirdetés
. Hirdetés

Igazi szakember és iparági veterán veszi át az Intel vezetését

|

A leköszönő Bob Swan utódja a VMWare éléről érkező Pat Gelsinger lesz február 15-étől. Nem lesz könnyű dolga, de a szakértők szerint most pont rá van szükség.

Hirdetés

Elsőként az Anandtech és más, szavahihető források írták meg, majd hivatalos közleményében a vállalat is megerősítette, hogy az Intel február 15-i hatállyal Pat Gelsingert nevezi ki vezérigazgatónak. A Bob Swan székébe ülő Gelsinger a VMWare vezérigazgatói pozícióját cseréli az Intel vezetésére, de ezelőtt is megannyi fontos helyen és szerepben fordult meg 40 éves pályafutása során. Új megbizatása ráadásul tulajdonképpen régi cégéhez csábítja vissza.

A VMWare-nél és az EMC-nél töltött utóbbi éveket megelőzően Pat Gelsinger ugyanis 30 évet töltött el az Intelnél, ahonnan a technológiai vezérigazgatói székből távozott. Olyan, ma már egyértelműnek és alapvetőnek számító megoldások és technológiák kifejlesztésében vállalt nagy szerepet, mint például az USB, a Wi-Fi, ezen felül ő volt a tervezője a 80486 architektúrának, majd pedig 14 generáción át terelhette a Core és Xeon processzorok fejlesztését.

Legutóbbi munkahelyén, a VMWare-nél fontos szerepet játszott abban, hogy a nagy reményekre jogosító vállalatból világszinten meghatározó szereplőt faragjon a globális infrastruktúrák és a kiberbiztonság piacán.

A leköszönő Bob Swannak kemény két év jutott: a 2019 januárjában kinevezett szakember az Intel élén ugyan folyamatosan javuló pénzügyi eredményeket tudott felmutatni, de regnálása idejéhez technológiai szinten mégis sokan azt fűzik majd, hogy ezen évek alatt nem volt képes minden igyekezete ellenére a processzor-piacon 10 nanométeres gyártástechnológia alá jutni a vállalat. Ezzel pedig, főleg a konzumer szegmensben újra meg tudott erősödni a sokáig "örök másodikként" elkönyvelt AMD, amely a Ryzen processzorokkal amúgy is meglódult, és ügyesen használta ki az Intel fejlesztési gyengélkedését.

Sokan pontosan azért örülnek most Gelsinger érkezésének, ugyanis véleményük szerint a cégnek most stabilak a pénzügyei, viszont égető szüksége van arra, hogy a tápláléklánc legtetején egy műszaki, fejlesztésben és architektúrák építésében járatos szakember foglaljon helyet.

Az Intel hivatalos közleményében természetesen nagyon köszöni Bob Swan két éven át tartó munkáját, bár arról nem esik szó, mik a leköszönő vezető tervei a jövőre nézve. Pat Gelsinger viszont elmondta, hogy még akkor is, amikor máshol dolgozott, nagy tisztelettel gondolt vissza az Intelnél töltött időre és arra, hogy milyen neves szakemberek mellett kezdhette meg a munkát, majd pedig milyen jó csapattal dolgozhatott az újabbnál újabb fejlesztéseken. Mindenesetre most sok kíváncsi szem szegeződik rá, hiszen neki kell biztonságosan levezényelnie a 7 nanométerre történő átállást a közeljövő chip-generációjában, kiterjeszteni a grafikus vezérlők piacán épp csak megkezdett újdonságokat, és persze minden olyan szegmensben további fejlődéseket elérnie, amelyek világszerte a legfontosabbnak számítanak az 5G-től az IoT-ig.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.