Hirdetés
. Hirdetés

Igen meglepő adatok a YouTube, a Netflix és a televíziók harcáról

|

A Google portfóliójába tartozó YouTube már most is a világ legnagyobb online videoplatformja. Ha továbbra is úgy növekszik, ahogy az elmúlt negyedévekben, akkor az év végére a bevételek tekintetében is elérheti a Netflixet.

Hirdetés

A Google anyavállalata, az Alphabet első negyedéves eredményjelentésében azt közölte, hogy a YouTube 6,01 milliárd dollár reklámbevételt hozott a negyedév során, amely az egy évvel korábbi 4 milliárd dollárhoz képest, ami 49 százalékos növekedést jelent. Ez a gyorsulás meghaladja a negyedik negyedévi 46 százalékot is. Sőt a növekedési ütem közel kétszerese a Netflix bővülési tempójának, amely 24 százalékos bevételnövekedésről számolt be az első negyedévben, de számít, hogy a növekedés üteme a következő negyedévben 19 százalékra lassul.

Ha a jelenlegi növekedési pálya folytatódik, a YouTube idén 29 és 30 milliárd dollár közötti bevételt könyvelhet majd el. A Netflix a Refinitiv által megkérdezett elemzők becsléseinek átlaga szerint 2021-ben 29,7 milliárd dolláros bevételről számolhat majd be.

Az Alphabet először 2020 februárjában hozta nyilvánosságra a YouTube reklámbevételét. Azóta a befektetők világos képet kaptak a növekedési pályáról, amelyet a világjárvány is támogatott, mivel emberek milliói maradtak otthon és korlátozták a külső tevékenységeiket. Azaz a YouTube a világjárvány legnagyobb nyertese a közösségi oldalak között. A Pew piackutató cég egy nemrégiben készült jelentése szerint a videoplatform használata az amerikai felnőttek körében a 2019-es 73 százalékról 2021-re 81 százalékra emelkedett.

Hirdetés

A két szolgáltatásnak azonban alapvetően eltérő az üzleti modellje. A Netflix bevételei szinte kizárólag az előfizetésekből származnak - számuk március végén már több mint 207 millió volt -, míg a YouTube elsősorban a reklámokra támaszkodik. (A YouTube-nak több előfizetéses szolgáltatása is van, de ezeket az eredményeket nem bontották ki.) A Netflix közvetlenül vásárol tartalmat - idén 17 milliárd dollárt tervez költeni erre -, míg a YouTube a reklámbevételek jelentős részét megosztja a független alkotókkal.

De bár a YouTube-nak csak töredék annyi előfizetője van, mint a Netflixnek, a felhasználói órák a YouTube oldalán állnak. A felhasználói naponta egymilliárd órányi videót néznek, míg a Netflix nézői 400 millió órán keresztül kapcsolódnak rá a szolgáltatásra - mondta a CNBC-nek Rich Greenfield, a Lightshed Ventures partnere. Függetlenül attól, hogy végül a YouTube és a Netflix közül ki kerül előnybe, mindkettő figyelmet és dollárokat csen el a hagyományos lineáris televíziózástól. A szakember szerint a lineáris televíziózás jövője a legjobb esetben is borús.

A YouTube növekedését a "direkt válasz" (DR) hirdetések és a márkahirdetések hajtották - közölte a vállalat kedden. A közvetlen válasz a marketing egy olyan típusa, amely igyekszik azonnali választ kiváltani a potenciális ügyfelekből, egy adott cselekvésre ösztönzve őket. A közvetlen válaszreklámoknak ezzel a gyors leadgenerálás (a felhasználói adatok sietős megszerzése) a célja. A YouTube esetében ez segített fellendíteni a hirdetők e-kereskedelmét - közölték a cég vezetői.

"A YouTube hatékony elérést kínál a hirdetőknek a nagy közönséghez, amely a televíziózó közönséghez képest növekszik. A DR néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag nem létezett a YouTube-on, most pedig egy nagy és gyorsan növekvő üzletág. Az emberek azt akarják, hogy a felfedezési folyamat sokkal könnyebb legyen. Úgy gondolom, hogy még mindig csak a felszínt kapargatjuk azzal kapcsolatban, hogy mi lehetséges a YouTube kereskedelmi oldalán" - mondta Philipp Schindler, a Google üzleti igazgatója.

Mivel a hirdetők egyre inkább hajlandóak a televízión túlra tekinteni, az elemzők szerint a legfejlettebb és legerősebb mesterséges intelligenciát tulajdonló vállalat tulajdonában lévő YouTube a legjelentősebb helyettesítő. "Nincs senki, aki akár csak a közelébe is érne" - mondta a CNBC-nek Brian Wieser, a GroupM üzleti intelligenciáért felelős elnöke.

"A YouTube most van a legjobb helyzetben ahhoz, hogy megvalósítsa azt, amiről már egy évtizede beszélünk, vagyis, hogy két ember ugyanazt az élő eseményt nézi, de különböző reklámokat kap. Ez egy rendkívül értékes termék a hirdetők számára, így hatalmas potenciál rejlik benne" - mondta Gene Munster, a Loup Ventures ügyvezető partnere a CNBC-nek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.