Hirdetés
. Hirdetés

Iható könyv tisztítja a vizet

|

Baktériumokkal szennyezett vízből ihatót varázsol a nanorészecskéket bevető speciális szűrőpapír.

Hirdetés

A pittsburgi Carnegie Mellon University kutatója, Teri Dankovich több éves munkával egy olyan könyvet fejlesztett ki, amelynek lapjai kitéphetők, és a szennyezett víz ihatóvá tehető velük, értesült a BBC News. A lapok ezüst vagy réz nanorészecskéket tartalmaznak, amelyek megölik a papíron áthaladó vízben lévő baktériumokat. A technológiát Dél-Afrikában, Ghánában és Bangladesben tesztelték 25 helyen, és rendkívül hatékonynak bizonyult: a baktériumok több mint 99 százalékát eltávolította a szennyezett vízből, ihatóvá téve azt. A Drinkable Book (Iható könyv) nevű könyv lapjai kettős funkciót látnak el: egyrészt szűrik a vizet, másrészt tartalmazzák a tisztítási eljárás leírását.


A felfedezésnek az ad komoly jelentőséget, hogy világszerte közel 700 millióan élnek olyan területeken, ahol nincs iható minőségű víz. A felhasználónak nem kell mást tennie, mint kitépni egy lapot a könyvből, behelyezni azt egy tartóba, majd a megtisztítani kívánt vizet ráönteni: az eredmény tiszta víz és elpusztult baktériumok. A tesztek szerint egyetlen lappal 100 liter víz tisztítható meg, így egy könyv egy ember négyévnyi ivóvízszükségletét tudja baktériummentessé tenni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.