Hirdetés
. Hirdetés

Információtechnológia és távmunka

|

Napjainkban egyre többen végzik munkájukat tényleges munkahelyükön kívülről, egy másik helyről vagy akár otthonról - állapítja meg tanulmányában David Thorns, a Canterbury Egyetem szociális kutatási központjának vezetője.

Hirdetés

Thorns az utóbbi időben munkatársával, Lorraine Leonarddal annak aspektusait vizsgálta, hogy az információ- és kommunikáció-technológia fejlődése mennyiben változtatta meg a munkavégzés szokásait. A kutatók szerint a távmunka az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat nemcsak felméréseik színhelyén, Új-Zélandon, hanem világszerte. A szigetország speciális elhelyezkedése többek között az online megoldások egyik különlegességére is felhívta a figyelmet: ha valaki délután kiad egy távmunka-feladatot a világ túlsó felén, a megoldás az időzónákból eredő különbségek miatt reggel már készen várhatja az asztalán. Mindez elősegíti az online munkavégzés trendjéhez frissen csatlakozók felzárkózását az ágazatban hagyományosan élen járó északi félteke mellé. Thorn és Leonard szerint a távmunka is egyfajta informatikai szolgáltatás, így a gazdaság IT szektorát erősíti.

A tanulmány megvizsgálja az otthonról rutinszerű online munkát végzőket, mint amilyen páldául a másolás vagy az adatfeldolgozás, valamint ennek ellentétét is, tehát azokat a képzett szakembereket, akik maguk döntenek az otthoni munkavégzés mellett. Érdekes módon az online foglalkoztatottak legnagyobb része nő. Ez a kutatók szerint azzal magyarázható, hogy a férfiaknak még otthon is egy irodaszerűen kialakított helységre van szükségük, míg a nők nem ragaszkodnak ehhez, bárhol képesek megtalálni a megfelelő helyet feladatuk elvégzéséhez. A felmérés szerint a távmunka leglényegesebb hátulütője az egyedüllét, a társadalmi kapcsolattartás hiánya, és az esetlegesen felmerülő technikai problémák, melyek alkalmanként komoly keresetkiesést okozhatnak. A stabil, szélessávú internethozzáférés alapvető fontosságú, ezért a hálózat kiépítettsége meghatározó egy-egy régió távfoglalkoztatási lehetőségeinek szempontjából. Mindezt persze a biztonsági tényezők is nagyban befolyásolják, hiszen az adatbiztonság szintén az online munkavégzés sarokpontja - Thorns felmérése szerint pedig ezen a területen mindenfelé komoly hiányosságok vannak.

A rugalmas időbeosztás, a feladatok ütemezésének szabadsága és a család körüli teendőkhöz való akalmazkodás lehetősége az információtechnológia fejlődésével sokak számára teszi mégis egyre vonzóbbá a távmunkát - összegzi tapasztalatait a két kutató.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.