Hirdetés
. Hirdetés

Informatika - közmű az egészségügyben

|

Tény, hogy manapság az egészségügyben már nélkülözhetetlen az informatika. Jó hír, hogy a nagy nemzetközi szereplők mellett van helyük a piacon a hazai pályát jól ismerő magyar középvállalatoknak is.

Hirdetés

Ezt vallja az érintettség jogán Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója. 

Hirdetés

Computerworld: Minek tulajdonítható, hogy az elmúlt időben eHealth üzletáguk fejlődött a legnagyobb mértékben?
Orbán Előd: Pontosan az eHealth üzletág piacnyerése volt a leglátványosabb, miközben minden üzletágunk dinamikusan fejlődik. A siker kulcsa, hogy – hosszú állapotfelmérést követően – olyan rendszerrel léptünk piacra, amelyre igazán szükségük van az egészségügyi intézményeknek. Ez a fajta megközelítés, továbbá a tervezés precizitása és szolgáltatásunk színvonala szokatlan, következésképpen vonzó a hazai egészségügyi piacon.

 

CW: Milyen környezetben folyik a verseny, van bőven konkurens?
OE: Léteznek versenytársak, sőt közülük többen – egyelőre legalábbis – erősebbek nálunk. Jellemzően olyan vállalkozásokról van szó, amelyek magyar cégként indultak, majd később külföldi tulajdonba kerültek. A mi oldalunkra billentheti a mérleget, hogy konkurenseink fejlesztései többnyire a 90-es évekre vagy a 2000-es évek elejére nyúlnak vissza. Ezzel szemben a mi megoldásaink frissebbek. Adminisztratív feladatokat ellátó medikai rendszerünket, a EMMA-t például 2011-ben terveztük, 2012-ben mutattuk be, majd 2014-ben jöttünk ki az új, 2.0 verziójával.

CW: Mi a helyzet a nagy gyártókhoz kötött medikai rendszerekkel?
OE: A magyar egészségügyi elszámolási rendszer, illetve általában a hazai egészségügy oly bonyolult, hogy egy nagy, szakirányú vállalatirányítási rendszert – mert tulajdonképpen arról van szó – nem éri meg a helyi előírásokhoz igazítani. Ráadásul gyakoriak a változások is, amiket egy távoli fejlesztőközpontból nehéz követni.

Sokszor perceken múlhat a segítség!

Sokszor perceken múlik, hogy időben érkezik-e a segítség!2014-től kezdve Magyarországon is modern és jóval hatékonyabban működő mentésirányítási rendszer szolgálja ki az ellátásra szorulókat.Az Országos Mentőszolgálat új mentésirányítási rendszere nem csupán a prehospitális sürgősségi ellátás minőségét javítja jelentősen, hanem a helytől és időtől független, magas szakmai színvonalon nyújtott szolgáltatásokon keresztül az esélyegyenlőséget is biztosítja az ellátásra szoruló állampolgárok számára, hiszen azokon a helyeken is garantált az időben történő kiérkezés, ahol a mentőhálózat kevésbé fejlett, az útviszonyok nem megfelelőek, esetleg nagy távolságokat kell áthidalni.Az Országos Mentőszolgálat új rendszere az Enterprise Group tervezésében másfél év alatt, 120 szakember közel 300 ezer munkaórájával jött létre. "... ezt magunk nyilván nem tudtuk volna kifejleszteni, hiszen ez a világ egyik legkorszerűbb mentésirányítási rendszere." (Győrfi Pál, Országos Mentőszolgálat szóvivő) Tekintsd meg a hírt weboldalunkon: goo.gl/0kT8VKNézd meg a videót YouTube-on: goo.gl/sLOSFA

Posted by Enterprise Group on Tuesday, April 21, 2015

 

CW: Melyek a megrendelők legfőbb elvárásai az eHealth rendszerekkel szemben?
OE: Jelenleg nem a megrendelők szükségletei dominálnak, hanem az egészségügyi intézményeknek kell igazodniuk a kínálathoz. A mi megközelítésünk más: számunkra természetes az ügyfélközpontúság, amit a piac nagyra értékel. A legtöbb pozitív visszajelzést kollégáink hozzáértése, rugalmassága, segítőkészsége váltja ki. Jól bizonyítja mindezt, hogy az elmúlt 9 hónapban 5 EMMA-t vezettünk be.

CW: Mennyire kompatibilisek egymással az egészségügyben alkalmazott szoftverek?
OE: Az egészségügy számára az informatika ma már olyan közműnek tekinthető, mint mondjuk a víz vagy az áram. Mindazonáltal heterogén környezetről van szó, lehetetlen egyetlen gyártótól származó informatikai rendszerekkel lefedni az intézmények igényeit. Ezért minden szoftverünk bármely környezetbe integrálható. Egy úgynevezett integrációs szerveren keresztül szabványos módon tudunk kapcsolódni minden külső partner rendszeréhez. Jó példa erre az Uzsoki Kórház és a Szent Lázár Kórház között nemrég üzembe helyezett teleradiológiai megoldásunk. Az egyik oldalon a mi EMMA rendszerünk, a másik oldalon egy versenytársunk medikai rendszere működik. Az egyik oldalon a mi képearchiválási és -továbbító (PACS) rendszerünkkel, a másik oldalon egy versenytársunk PACS rendszerével dolgoznak. Ezen heterogén környezetre ültettük rá az eRADicalt, ami június eleje óta élesben működik. A Szent Lázár Kórházban készült CT-felvételek elektronikus úton jutnak el az Uzsokiba, ahol radiológus szakorvosok végzik a leletezést. A teljes eljárás akár 10-15 perc alatt lefolytatható.

CW: Jellemzően milyen okok állnak egy kórház informatikai rendszerének cseréje mögött?
OE: Először is a gazdasági kényszer. Némely versenytársunk rendszertámogatási szolgáltatása rendkívül túlárazott, és indokolatlanul nagy terhet ró az intézményekre. Műszaki-szakmai okok is indokolhatják a váltást, például a szoftverfejlesztés lassúsága, a jogszabály-követés elmaradása, a hibajavítás késlekedése. Mindez az adminisztráció akadozásához, illetve finanszírozási problémákhoz vezethet. Egyes intézményeknél felmerülhetnek speciális igények is, amelyeket a meglévő rendszerük nem, vagy csak korlátozottan képes kielégíteni. Ilyen lehet például a dinamikus riporting-rendszer, amely páciensekre lebontva mutatja az ellátás költségeit.

CW: Milyen irányú fejlődés várható a hazai egészségügyi informatikában?
OE: Az egészséggel kapcsolatos tudatosság kezd változni, és egyre inkább megjelenik a páciensek oldalán is. Ennek megfelelően fejlődnek az informatikai rendszerek is. A mi képünk komplex: beletartoznak az ellátó oldalt kiszolgáló adminisztratív, medikai rendszerek, valamint a gyógyítást, a diagnosztikát támogató klinikusi szakrendszerek – például a PACS-ok vagy a teleradiológiai alszakrendszerek. A másik oldalon az egészségtudatos pácienseknek szóló alkalmazások – elsősorban mobilappok – állnak. Ez utóbbi területen az igazán nagy játékosok kétségtelenül előnyben vannak, ám itt is maradnak rések, ahova az olyan közepes méretű vállalatok is bejuthatnak, mint az Enterprise Group. Igazán szép jövőbeli feladat például a különféle mobilappokat összekapcsolni az egészségügyi intézmények belső medikai rendszereivel. Az informatika tehát az egészségügyet is átszövi, akár az üzleti élet minden részét, és ha jól alkalmazzák, hatalmas segítséget jelent mind az adminisztratív, mind a gyógyító tevékenységben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.