Hirdetés
. Hirdetés

Innovációs hivatal: az onkológiai biobank nemzetközi projektekhez is csatlakozhat

|

Az intézet a kutatásfejlesztésre szánt forrásokat hatékonyan hasznosítja.

Hirdetés

A biobank kialakítása nemcsak országos eredmény, hanem "becsatolása" nemzetközi projektekbe is vonzóvá teszi az Országos Onkológiai Intézetet - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH). Az Innovatív daganatdiagnosztikai és terápiás eljárások fejlesztése az Országos Onkológiai Intézetben elnevezésű projekt egyik legfontosabb célja az Onkológiai Központi Biobank létrehozása volt.

A bejelentés szerint az Országos Onkológiai Intézet elkötelezett az innovációs kutatás iránt, és a biobank "nemzetközi léptékben is látható", az intézet a kutatásfejlesztésre szánt forrásokat hatékonyan hasznosítja. A hivatal feladata "a tudástermelés létrehozásának támogatása és a tudás hasznosulása"; egy klinikán helyénvaló, hogy az eredmények hasznosulnak a betegellátásban, de egy ilyen kutatás társadalmi és gazdasági hasznot is termel.

A nemrég indult Neumann János-program fókuszterületei az egészség, a digitalizáció, a zöld átállás, valamint a kiberbiztonság; az onkológiai intézet projektjében is látható, hogy az egészség és a digitalizáció együtt gyorsabban fejlődik, az egészségipart "meg lehet tolni" a digitalizációval.

Hirdetés

Mint ismeretes, a kormány 25 hónapja indította el a Befektetés a jövőbe programot, amelyben országos intézetként másfél milliárd forintos támogatást nyertek el a hamarosan, július 31-én záruló projektre.

A biobank önálló szervezeti egységként, külön vezetéssel indult el, 7500 mintát már el is tároltak, és évente várhatóan öt-hatezer mintával gyarapszik az adatbázis. Ezeket az adatokat össze lehet majd kapcsolni a betegek túlélési eredményeivel, így "tárháza a következő kutatásoknak és innovációknak".

Az egyénre szabott, célzott onkoterápia a jövő útja, ehhez elengedhetetlen a genetikai adatok felhasználása. Ehhez háromszázmillió forint értékben szereztek be nagy értékű eszközöket, jelentős informatikai fejlesztést is végre kellett hajtani, és több mint száz munkatársuk dolgozott a projekten. A biobank alapján a jövőbeni publikációknál így nem csoda, ha a határ a csillagos ég lesz.

Egy biztos, az eredmények a következő tíz évre meghatározzák az intézet jövőképét, máris hatalmas a nemzetközi érdeklődés. Az összes kutatás alapját a betegadatok jelentik, de az adatokkal nem szabad visszaélni, ezért az informatikusok nagyon körültekintően végezték el a szoftverfejlesztést.

Az intézet tájékoztatója szerint az Onkológiai Központi Biobank, illetve az abban tárolt szérum- és szövetminták, illetve DNS-minták lehetővé teszik a daganatos betegségek jobb megértését és a személyre szabott kezelésekre irányuló kutatások haladását.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.