Hirdetés
. Hirdetés

Célunk a munkanélküli felnőttek digitális készségének fejlesztése - interjú a Zöldek a Zöldért Egyesülettel

|

Sokkal könnyebben boldogulhat a munkaerőpiacon az, aki elsajátít néhány digitális készséget.

Hirdetés

A Zöldek a Zöldért Egyesület is azon dolgozik, hogy felzárkóztassa a Heves megyei falvakban élőket, segítse a moden világban az álláskeresésüket. Nagy Lajosné, az egyesület tagja válaszolt kérdéseinkre.

Hirdetés

Milyen várakozásokkal fogtak bele a projekt megvalósításába?

A 45 év feletti munkanélküliek körében magas a digitális készségekkel nem rendelkezők aránya. A digitális tudás hiánya munkaerőpiaci kilátásaikat jelentősen csökkenti, önmagában is versenyhátrányt jelent és hozzájárul az egyébként is hátrányos helyzetük elmélyítéséhez.

Fentieket felismerve célunk volt a munkanélküli felnőttek digitális készségének fejlesztése munkaerő-piaci versenyképességük növelése érdekében, valamint a digitális gazdaság termékei és szolgáltatásai iránti kereslet élénkítése.

Szándékunk szerint a digitális felzárkóztatásra létrehozott programunk segítségével a munkanélküliek felismerhetik a digitális készségek munkaerőpiaci jelentőségét, programunk pedig javítja a képzésben résztvevők kompetenciáit és munkaerőpiaci kilátásait.

A digitális eszközök használata és a digitális kompetenciák elsajátítása ma már alapvető elvárás az hétköznapi élet legtöbb területén is. A felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy mintegy 3,5 millió magyar állampolgár digitálisan írástudatlannak számít.

Ezért célkitűzésünk az volt, hogy a digitális írástudás épüljön be a kistelepülésen élők mindennapjaiba.

Sikeresnek ítéli-e meg a projekt megvalósítását?

Programunkat Besenyőtelek, Tiszanána, Szilvásvárad, Recsk, Bélapátfalva, Erdőtelek, Felsőtárkány, Verpelét, Kál, Sarud és Kerecsend településeken, jelentős helyi rendezvényhez kapcsolódva valósítottuk meg.

Célcsoportunk tagjai Heves megye társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott településein élnek. A programban résztvevő több száz fő számára rávilágítottunk az internet előnyeire, a világhálón található álláskeresési lehetőségekre. Örömmel fogadták az új ismereteket és éltek a lehetőséggel, hogy meg is tanulhassanak eligazodni a digitális világban.
Programjainkon nemcsak előadásokat lehetett hallgatni, de kérdéseket feltenni, a válaszokat megvitatni, a témakörről beszélgetni, jó gyakorlatokat meghallgatni, hasznos információkat begyűjteni szintén volt lehetőség. A résztvevők megtanultak önéletrajzot írni, az ügyfélkapun eligazodni, elektronikusan ügyet intézni. Elsajátíthatták az elektronikus levelezés alapjait, megismerhették a legjobb álláskereső oldalakat. A különböző közösségi oldalakhoz való csatlakozással megtapasztalhatták az ismerősökkel való kapcsolattartás hasznosságát.
Egyesületünk nagy örömmel vett részt szervezőként a rendkívül sikeresnek mondható rendezvénysorozaton, hiszen a helyszínen megtapasztalhattuk, hogy programunk minden szempontból betöltötte hiánypótló szerepét. Programunk sikeres volt, hiszen javította a képzésben résztvevők kompetenciáit és munkaerőpiaci kilátásait.

Hogyan vonná meg a projekt mérlegét a szervezete szempontjából?

A hátrányos helyzetűek felzárkóztatása elképzelhetetlen megfelelő szintű digitális írástudás, a digitális készségek elsajátítása nélkül. A rendezvénysorozat megvalósítása során kialakítottunk egy járható utat a kistelepülésen élők digitális kompetencia-fejlődésének támogatására.

A programban résztvevők képesek voltak élni a lehetőséggel, a szervezők és előadók pedig megfelelően inspirálva kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Tevékenységünk hasznosságát már a különböző helyszíneken megtapasztalhattuk.

A program során szerzett tapasztalatainkat felhasználva, szeretnénk a korábbinál is nagyobb szerepet vállalni az internettel kapcsolatos ismeretek terjesztésében,

Egyesületünk nem engedi el a célcsoport kezét, a jövőben különböző klubfoglalkozásokon tovább szélesítjük digitális tudásukat, választ adunk a felmerülő kérdésekre és segítséget adunk a felmerülő nehézségek megoldásához.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.