Hirdetés
. Hirdetés

Ismeretlen, de fontos céget vásárolt a Qualcomm

|

A Qualcomm egy olyan startupot szerzett meg, amelyet korábbi Apple-alkalmazottak alapítottak. A lépés jól mutatja, merre tart a processzor-piac.

Hirdetés

A Qualcomm erős lendülettel kezdi az évet, miután bejelentette, hogy 1,4 milliárd dollárért megvásárolta a nagyközönség számára talán többnyire ismeretlen, de nagyon is fontos Nuvia nevű céget. A startupot három olyan mérnök alapította, akik az Apple A-sorozatú processzorain dolgoztak, ezek adták az iPhone és az iPad alapjait. A kilépett Apple-alkalmazottak által alapított cég technológiáit csúcskategóriás ultramobil eszközökben, újgenerációs notebookokban, illetve autós digitális megjelenítőkben, és vezetéssegítő rendszerekben is tervezi használni a Qualcomm.

A korábban mindhárom magas beosztású vezető, Gerard Williams III, Manu Gulati és John Bruno által alapított Nuvia eredetileg szerverekbe szánt, egyedi ARM-alapú processzormagok tervezésével foglalkozott. Williams jóval korábban az ARM-nél a Cortex-A15 és más magokon dolgozott, utána került az almás céghez, ahol az A7-től a jelenlegi A14-ig terjedő rendszerchipek fejlesztéséért felelt, keze alatt dolgozott Gulati és Bruno.

Hirdetés

Willliams szerint a processzorok teljesítménye kritikus fontosságú lesz a számítástechnika következő korszakában, így aki ebben első, az fogja meghatározni ezt az időszakot. Úgy véli, hogy a Nuvia és a Qualcomm kombinációja egybeforrasztja az iparág legjobb mérnöki tehetségeit, technológiáját és erőforrásait, létrehozva a nagyteljesítményű platformok új osztályát, ami egyben az új mérce is lesz.

Mindez arra mutathat, hogy a Qualcomm saját processzormagok tervezését vette célba, nem támaszkodva tovább konkrétan például az ARM Cortex magjaira.

A rivális Apple is alapjaitól saját ARM-alapú magjait használja az A-sorozatú chipjeihez, amik köztudottan jobb teljesítményűek, mint a Qualcommé. Mivel a Nuvia is saját fejlesztésű megoldással dolgozik, a közelmúltban közzé is tette a "Phoenix" CPU előzetes eredményeit, azt állítva, hogy dupla teljesítményt bírnak a versenytársakhoz képest.

Tehát ez a megállapodás segíthet a Qualcommnak, hogy kevésbé támaszkodjon az ARM-re tovább, ha már arra lecsapott az Nvidia. Ráadásul a bejelentés magában foglalta a Qualcomm partnereinek - mint például a Microsoft, Google, Samsung, ASUS és General Motors, támogatását is - akik valószínűleg igencsak elvárják a jobb eredményeket.

Az Apple egyébként 2019-ben beperelte Williamset szerződésszegés miatt, mondván, hogy az a cupertinói óriástól próbálta meg a szakembereit elcsábítani. A vádakra a Nuvia ellenpert nyújtott be, miszerint éppen az Apple volt az, aki a startup alkalmazottait próbálta mindenáron megszerezni, hogy ellehetetlenítse a vállalkozás indulását.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.