Hirdetés
. Hirdetés

IT mint innováció és transzformáció

|

A szervezetek világszerte mind nagyobb mértékben támaszkodnak a szoftverekre és általában az infokommunikációs technológiára, ezért az IT-vezetők és -szakemberek kulcsszerepet játszhatnak az üzleti stratégia formálásában, az üzlet digitalizálásában és átalakításában. Az adatközponttól az irodáig mutatott erre pár példát a Microsoft múlt héten Chicagóban.

Hirdetés

IT-támogatással a vállalatok új szolgáltatásokat érhetnek el, illetve indíthatnak a felhőben, intelligens módon hasznosíthatják adatvagyonukat és a külső forrásokból elérhető adatkészleteket, és növelhetik a munkavégzés hatékonyságát az eszközök teljes palettáján. Mondhatnánk úgy is, hogy az IT az innovációt és a transzformációt jelölő betűszó – írta blogjában a több mint 23 ezer IT-szakember részvételével megtartott Ignite 2015 konferencia előtt Brad Anderson, a Microsoft Windows Server és System Center termékcsoportért felelős alelnöke, hozzátéve: a szoftvercég még személyesebb felhasználói élményt adó alkalmazások és szolgáltatások fejlesztésére, a munkavégzés és az üzleti folyamatok hatékonyságának növelésére és az intelligens felhő létrehozására törekszik.

Hirdetés

Windows-frissítés másképp
Termékdemók és -bejelentések során keresztül szemléltette azután a konferencián a Microsoft, hogy mit ért ez alatt. Átalakítja például a szoftvercég a kliens operációs rendszerét frissítő szolgáltatást. A Windows Update for Business (WUB) ingyenes lesz a Windows 10 Pro és Enterprise kiadását használó vállalatok számára, ugyanakkor arra is alkalmat ad nekik, hogy a nyáron megjelenő operációs rendszer lerövidült frissítési ciklusait igény szerint menedzseljék.
A lakossági felhasználók számára elérhető Windows Update szolgáltatáshoz hasonlóan alapvetően a WUB is teljesen automatikus, mindent vagy semmit elven működő mechanizmus lesz, amelyen keresztül a klienseszközökre minden frissítés, javítás és bővítés települ. Elejét akarja venni ezzel a Microsoft a szelektív frissítésnek, amely töredezetté tenné a platformot a vállalaton belül, ez ugyanis nehézségeket okozna mind a fejlesztőknek, mind a végfelhasználóknak, és végső soron az üzleti innovációt is hátráltatná.

A vállalatok ugyanakkor érthető okokból nem kívánnak minden bővítést azonnal és minden kliensgépre telepíteni, ezért a WUB lehetőséget ad a frissítések ütemezésére a Windows 10 alapú klienseken, illetve azok csoportjain. Az eltérő ütemezést ún. gyűrűk jelölik, amelyeket a Microsoft a Windows 10 előzetesét frissítő Windows Update szolgáltatásban már tesztel – ott egy lassú és egy gyors frissítést beállító opció közül választhatnak a felhasználók.

Ennél több gyűrűt tartalmazhat majd a WUB, amelyek közül egyelőre kettő ismert, az egyik rövidebb, a másik hosszabb távra tolja ki a frissítés időpontját. A Current Branch for Business (CBB) opcióval a Gartner szerint a vállalatok legfeljebb 120 nappal késleltethetik majd a Windows 10 frissítését, de erről a Microsoft még nem adott hivatalos információt. A Long-term Servicing Branch (LTS) segítségével a szervezetek az eszközök olyan csoportjait is kijelölhetik, amelyek hosszabb távon is csak a kritikus javításokat és biztonsági frissítéseket kapják meg, az új funkciókat, a kezelőfelületet és a felhasználói élményt érintő változtatásokat nem.

Kérdés egyelőre, hogy az LTS alá rendelt eszközöket a vállalatoknak legkésőbb mikor kell majd frissíteniük, annyi azonban biztos, hogy a WUB-ot össze lehet majd kapcsolni más kliensmenedzsment-megoldásokkal, közöttük a Microsoft System Center és Enterprise Mobility Suite szoftvercsomagjával. Valószínűsíthető az is, hogy a WUB megjelenését követően a Microsoft előbb utóbb nyugdíjazni fogja Windows Server Update Services (WSUS) szolgáltatását, amely lényegében ugyanezt a szerepet tölti be jelenleg.

Azure az adatközpontban
Nyártól próbálhatják majd ki a vállalatok a Microsoft Azure Stack előzetesét is. A csomag azokat a technológiákat tartalmazza, amelyekre a Microsoft nyilvános felhőszolgáltatásait működtető adatközpontjaiban használ. Az Azure Stack csomaggal és kellő szakértelemmel felvértezve a szervezetek saját, házon belül kialakított felhőkörnyezetükben is a Microsoft Azure infrastruktúra- és platformszolgáltatásaihoz hasonló IaaS és PaaS szolgáltatásokat vezethetnek be. Segítségükkel a vállalatok az alkalmazásfejlesztés és -bevezetés agilis modelljére térhetnek át, házon belüli üzleti alkalmazásaikat a felhőben elérhető, korszerű, elosztott alkalmazásokkal kapcsolhatják össze, és ezt a hibrid környezetet központilag felügyelhetik. Az Azure Resource Managerrel például – amelynek előzetesét közvetlenül az Ignite konferencia előtt tette közzé a Microsoft – az alkalmazások egységesen és következetesen vezethetők be a nyilvános felhőben elérhető Azure platformon és a házon belüli adatközpontban futó Azure Stacken egyaránt.

Chicagóban jelentette be a Microsoft a Windows Server 2016 második technikai előzetesét is, amelyet a modern alkalmazások szolgáltatásgazdag platformjának szán. A nyáron megjelenő, harmadik technikai előzetesben már benne lesznek például a Windows Server és Hyper-V konténerek, amelyek megkönnyítik az alkalmazások izolálását és hordozását a hibrid felhőkörnyezetekben. A Windows Server 2016 Nano Server néven egy minimalista telepítési opciót is kínálni fog a konténertechnológiához és általában a felhőben futó, új generációs alkalmazásokhoz. Az operációs rendszer következő verziója Azure Service Fabric néven olyan platformot is tartalmazni fog, amelyre a vállalatok önmagukat automatikusan átméretező és meggyógyító alkalmazásokat építhetnek. Ugyanez a technológia fut a Microsoft hiperméretű felhőszolgáltatásai – a Skype for Business, az Azure SQL Database és a Cortana – alatt is.
Megjelent a Microsoft Operations Management Suite (OMS) amely kiterjedt automatizálással és fejlett analitikai képességekkel gyártófüggetlenül segíti a különböző üzemeltetési modellekben és szoftverplatformokon, a házon belüli adatközpontban vagy a nyilvános felhőben bevezetett alkalmazások felügyeletét. Elhangzott a konferencián, hogy jövőre a Microsoft olyan képességekkel bővíti az OMS-t, mint például a felhőalapú javításkezelés, eszköznyilvántartás, riasztás és konténermenedzsment.

 

Az Ignite tartama alatt bocsátotta ki a szoftvercég a System Center 2016 második technikai előzetesét is, amely továbbfejlesztett funkciókat ad többek között a Linux-alapú rendszerek és a szoftveresen meghatározott adatközpontok menedzseléséhez, valamint új eszközöket is tartalmaz az Azure, az Office 365, az SQL Server és az Exchange monitorozásához.

Hibrid iroda
Chicagóban tárt fel részleteket a Microsoft több, fejlesztésben levő, illetve kibocsátás előtt álló, csoportmunkát és kapcsolattartást támogató szervertermékéről is. A Skype for Business Server 2015, a még az idén megjelenő Exchange 2016, valamint a SharePoint 2016 újításai a szoftvercég szerint a felhő, a mobilitás és a közösségi média által meghatározott, korszerű felhasználói élményt fognak adni, amelyet erősebb adatvédelemmel, valamint nagyobb teljesítménnyel és méretezhetőséggel támogatnak az Office hagyományos és felhőalapú változatát felölelő, hibrid környezetekben. Ennek megfelelően az Ignite közönsége az Office 2016 nyilvánosan elérhető előzetesével és az Office 365 továbbfejlesztett képességeivel is elsőként ismerkedhetett meg.

Becslések szerint az okostelefonok és tabletek felhasználói az idő 80 százalékában natív alkalmazásokat használnak az eszközökön. A Microsoft ezért az utóbbi időben komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, Skype, OneDrive, Yammer és más alkalmazásait a széles körben elterjedt mobilplatformokon is elérhetővé tegye. A szoftvercég szerint az Office iOS- és Android-platformra készült, natív kliensét mostanáig 100 millió felhasználó töltötte le, míg a Skype-ot ötszázmillióan használják Android-alapú eszközön. Újabb mérföldkövet jelöl ezen az úton az Office univerzális alkalmazások megjelenése Windows 10-re, amelyek kiváltják az Office Mobile csomagot az új operációs rendszert futtató okostelefonokon, és annál szélesebb dokumentumszerkesztési funkcionalitást kínálnak, különösen az Office 365-tel együtt használva.

 

Az Office Graph tanulóképes gépi intelligenciáját használja az Office Delve, az Office 365-ben elérhető digitális asszisztens, amely felismeri, hogy a felhasználó számára az adott helyzetben mely kapcsolatok, levelek és tartalmak relevánsak a leginkább, és a nézetet ennek megfelelően rendezi át, kiszűrve a kevésbé fontos elemeket. Az Ignite konferencián a Microsoft egy munkacsoportoknak szánt, interaktív műszerfal előzetesét is demózta a Delve-ben, amellyel az alkalmazottak együttműködésében és egyéni tevékenységében mutathatók ki trendek, akár a munka és a magánélet egyensúlyára nézve is.Az Outlook 2016-ban megjelenő új funkciók is hasonló képességekkel segítik majd az egyéni és a csoportos munkavégzést a Microsoft szerint.

Műsorszóró funkcióval bővült a szoftvercég videokonferencia-szolgáltatása. A Skype for Business broadcast meetings segítségével a megbeszélések akár 10 ezer résztvevőnek is közvetíthetők élőben az Azure Media Services alapjain, amely a hang- és a kép mellett a Power Point prezentációkat is továbbítja. A vállalati közvetítés a Bing Puls és a Yammer szolgáltatásokkal is összekapcsolható, így a közönség visszajelzése, beszélgetése és véleményének változása is nyomon követhető. Emellett a Microsoft azt is demózta, hogy HoloLens holografikus kiegészítettvalóság-eszközével a „lapos” megbeszélések miként változtathatók háromdimenziós, futurisztikus élménnyé.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.