Hirdetés
. Hirdetés

Javulhatnak a körülmények a Foxconn-gyárban

|

Miközben az Apple készülékeit is készítő Foxconn-gyárakban a munkavállalók kiszipolyozásának alapos gyanúja miatt kipattant nemzetközi botrány nyomán nyilvános vizsgálat indult, némi fizetésemelésről érkezett hír a cég háza tájáról.

Hirdetés

A Foxconn Technology szombaton azt közölte, hogy átlagosan 16 és 25 százalék közötti mértékben megnövelte a szalagok mellett dolgozó kínai munkásainak bérét. A bérgyártó cég, amely olyan megrendelőknek állít elő termékeket mint a Dell, a Sony, a Microsoft és az Apple, az utóbbi időben nem éppen mint a társadalmi felelősségvállalás, a CSR jeles úttörőjeként vált ismertté. A helyzet olyannyira eldurvult, hogy az Apple, amellyel szemben szintén jogos elvárás, hogy csak olyan beszállítókkal dolgozzon együtt, amely odafigyel a munkavállalóira, a nemzetközi botrányok miatt kénytelen volt megbízni a Fair Labor Associationt (FLA), hogy vizsgálatot végezzen az Apple termék-összeszerelő partnereinél, köztük Kínában, a Foxconn sencseni és csengtui gyáraiban. A munkajogi szakértőkből álló csoport múlt héten hétfőn reggel kezdte meg az első vizsgálatot a Foxconn City néven ismert sencseni létesítményben, Auret van Heerden FLA-elnök vezetésével.

A helyzet mostanra olyannyira elmérgesedett, hogy maga az Apple első embere is kénytelen volt megszólalni. „Hitünk szerint a munkásoknak minden munkakörnyezetben joguk van biztonságos körülmények között, tisztességes feltételek mellett dolgozni, ezért kértük fel az FLA-t, hogy egy független vizsgálat keretében értékelje legnagyobb beszállítóink teljesítményét” – mondta Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. „A most megkezdett vizsgálat méreteiben és mélységében egyaránt példátlan az elektronikai iparágban. Köszönettel tartozunk az FLA-nak, amiért esetünkben gyakorlatától eltérően azonosítja a gyárakat jelentéseiben.” Az FLA egyébként alkalmazottak ezreit kérdezi meg élet- és munkakörülményeikről, beleértve az egészségügyi és biztonsági kérdéseket, a juttatásokat, a munkaidőt és a kommunikációt a vezetéssel. Az FLA munkatársai a termelési területeket, szálláshelyeket és egyéb létesítményeket is vizsgálják, és a munkaerő-alkalmazás minden szintjén behatóan ellenőrzik a kapcsolódó eljárások dokumentációját.

Visszatérve a fizetésemelésre: Shenzenben az egyszeri gyári munkások fizetése 2200-2500 kínai jüanra emelkedik. Ez egy hónappal ezelőtt átlagosan még csak 1800 jüan volt. Cikkünk készítésekor a forint és a kínai jüan MNB-középárfolyama 35,01 - ezzel számolva 77 és 87 ezer forint között keresnek majd a dolgozók, szemben az eddigi 63 ezer forinttal. A teljes igazsághoz egyébként az is hozzátartozik, hogy a fizetés a kínai kormány által meghatározott 1500 jüanos minimálbér fölött volt.

A fizetésemelés ellenére egyébként továbbra is bírálják a Foxconnt. Közéjük tartozik Debby Chan, a Hong Kong-i székhelyű Students & Scholars Against Corporate Misbehavior nevű jogvédő csoport munkatársa is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégnél nem ritka a 60-80 órányi túlóra sem. Ráadásul a Foxconn dolgozók fizetése nagy szórást mutat olyan szempontból, hogy ki melyik Foxconn-gyárban dolgozik. A jogvédő szervezet szerint például Zhengzhou városban a Foxconn dolgozói átlagosan csak havi 1350 jüant kerestek, ami a mostani fizetésemelés után jó, ha 1650 jüan lesz. "Azt gondolom, hogy a Foxconn csak játszik a számokkal" - kommentálta a fizetésemelésről kiadott Foxconn-közleményt Debby Chan. 

A Foxconn egyike a világ legnagyobb elektronikai bérgyártóinak, mindezek ellenére megrendelőik eddig láthatóan szemet hunytak az ott lévő nem épp optimális munkakörülmények felett. Pedig már 2010-ben is előfordult, hogy Foxconn-dolgozók öngyilkosságot követtek el elkeseredettségükben. Nemrég pedig egy robbanás három munkás halálához vezetett a Chengdu-i kínai üzemben, ahol ezenkívül több mint egytucatnyian megsérültek. Nem ritkák a sztrájkok és demonstrációk sem a cégnél. (Mindezekről kapcsolódó cikkeinkben bővebben is olvashatnak.)

A Foxconn egyébként hajlandó magát alávetni az FLA vizsgálatának.  

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.