Hirdetés
. Hirdetés

Jönnek a letölthető újságok

|

Nem kell többé nyomda? Munkanélküliek lesznek az újságárusok? Megjelentek a nyomtatott médiát leváltó online megoldások világszerte.

Hirdetés

A válsággal járó változások egyike lehet a nyomtatott sajtó és a könyvkiadás gyökeres átalakulása. A digitális kultúra úgy tűnik forradalmi átalakulásra készteti a kiadókat, médiaterjesztőket és lehetőséget biztosít azoknak is a megjelenésre, akik korábban nem is álmodhattak saját kiadványokról.

Minden talán az MP3-al kezdődött. Noha azt ma sem tudjuk, hogy mekkora kiesést okoznak az illegális letöltők a zenei kiadóknak, de tény hogy az ingyenes vagy az olcsón letölthető zenék közül számos hozott már közvetett vagy közvetlen anyagi sikert a független kiadók, vagy az alternatív gondolkodású előadók számára.

A zenei világban egyre inkább elfogadottá válik a letöltés alternatívája, de mindezidáig nem sokan kísérleteztek a napilapok és magazinok digitális terjesztésével. Az előfizethető tartalom eddig valahogy rendre megbukott az internetes portálok világában, de a megváltozott körülmények most újra felvetették a kérdést. Kérhetünk-e pénzt munkánkért a neten? A válasz egészen összetett; hiszen ha elterjednek azok a digitális eszközök, amelyeken kényelmesen olvashatunk majd akár naponta letölthető újságokat, ha a divatos és értékes tartalmakat is elérhetünk olcsó havidíjért, akkor megnőhet az alternatív terjesztési megoldások létjogosultsága is.

Sikeres Apple-modell

Az iPhone tulajdonosok többsége már ma is képes sikeressé tenni azokat, az Apple Store segítségével kívánják terjeszteni saját programjaikat. Nehezen becsülhető ugyan jelenleg, hogy hány játékfejlesztő lett anyagilag sikeres a telefontulajdonosok dollárjain keresztül, de a modell már megszületett.

Tedd fel a netre, kérj érte keveset, és tudasd mindenkivel, hogy letöltheti. Egyes médiaszakemberek ma úgy látják, hogy a közeli jövőben ez a lehetőség bárki számára elérhető pénzforrássá válhat. A bloggerek és egyéb alternatív hírforrások tulajdonosai kifejezetten jó lehetőséget látnak a most formálódó új online médiaformákban, hiszen így akár egy réteg igényt kielégítő kiadvány is lehet sikeres, sőt akár gazdaságos is.

e-news.jpg


Nem véletlen, hogy a nagy napilapok is világszerte online kiadásokkal kísérleteznek, s a bloggerek pedig saját anyagaikból összeállított lapot nyomtatnak. Kicsit felfordult a világ, de a nyomtatási és terjesztési költségek ismeretében egyre nagyobb az esélye, hogy hamarosan e-book olvasókon fogjuk „lapozgatni” a kedvenc újságainkat. A digitális megoldások nem csak olcsóbbak, de környezetbarátabbak is. A válság hatására csökkenő példányszámok mellett termelődő eladhatatlan újságok a környezetet is erősen terhelik, míg a letölthető könyvek miatt egyetlen fát sem kell kivágni.

E-Book és e-kiadó?

A könyvkiadás és a könyvterjesztés által hihetetlenül megdrágult könyvek estében is nagy a mozgolódás. Az alternatív online kiadók ma már nem csak arra vállalkoznak, hogy oldalaikon megjelentetik akár a teljesen ismeretlen szerzők műveit, hanem ennek közösségi vonatkozásaiban is szívesen részt vesznek.

Az alternatív kiadóknál nincs háklis szerkesztő, aki visszadobja a kéziratot, nincs megszokott sztárszerző, akivel szívesen dolgoznak, illetve a helyi bestsellereket is szívesen fogadják. Ez teszi lehetővé, hogy akár kinyomtatható, letölthető formában is megjelenhessen bárki alkotása. Az sem mellékes, hogy az ilyen helyeken akár hagyományos könyv formátumba rendezhetik a szerzők műveiket, s akár néhány tucat példányban meg is jelenhetnek a korábban csak digitális formátumú művek. A műveket a közösség saját maga értékeli és így az értékesek kiemelődnek a többiek közül, míg az értéktelenek, vagy érdektelenek elsüllyednek.


A PC World e-magazinja digitálisan is lapozható

A letöltés alapú rendszerek világában „városi legendák” keringenek egy-egy sikeres játékkészítőről, vagy zenészről, akik az iPhone segítségével lettek híresek, vagy gazdagok. Szerencsére a legendák nagyjából igazak, hiszen egyre többen jutnak némi díjazáshoz az alternatív kiadási módszerek segítségével. Amerikában állítólag már elég sokan élnek a saját blogjaikból. A rendszer szépen fejlődik, s a válság is egyre erősíti azokat a papírtakarékos megoldásokat, ahol nem készül sok ezernyi porfogó a hivalkodó – ámde igen drága – könyváruházak polcaira.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.