Hirdetés
. Hirdetés

Jövőbe tekintés, ablakokon át

|

A Microsoft a cloud computing korában is a Windows-ra épít - Los Angelesben megkezdődött a cég partnerhálózatának idei világtalálkozója.

Hirdetés

A négy napon át tartó World Partner Conference 2011-et megnyitva Steve Ballmer, a szoftvercég vezérigazgatója a vállalat bevételeinek 95 százalékát hozó partnerhálózatnak mondott köszönetet azért, hogy a Windows 7 licencek értékesítési adatai minden más operációs rendszerénél gyorsabb növekedést mutatnak. Ballmer nyitó előadásában azt is hangsúlyozta, hogy a Windows fejlesztés alatt álló, jövőbeni verziói ugyanilyen nagy és biztos üzleti lehetőséget kínálnak majd a cég partnereinek - az okostelefonokon, PC-ken és táblagépeken, a szervereken és a felhőben egyaránt.

A Los Angeles-i Staples sportcsarnokban összegyűlt, közel 15 ezer résztvevő előtt Ballmer arról számolt be, hogy a Windows 7 bejelentése óta, azaz nem egész két év alatt több mint 400 millió licenc talált gazdára. Hasonlóan nagy sikerrel debütált az Office 365, a Microsoft irodai alkalmazáscsomagjának felhőben elérhető változata is. A pár héttel ezelőtti, hivatalos bejelentés óta 50 ezerrel nőtt a szolgáltatást tesztelő vállalatok száma - ez 25 másodpercenként egy újabb ügyfelet jelent. Egyikük az Amerikai Vöröskereszt, amely az év végéig 60 ezer alkalmazottja számára fogja bevezetni az Office 365-öt.

Ezt követően Tami Reller, a Microsoft Windows és Windows Live üzletágáért felelős alelnöke lépett a pódiumra, aki arra is rámutatott, hogy a vállalati PC-k kétharmadán még mindig Windows XP fut. A Windows 7-re történő migráció - amely mellett a cég felmérése szerint a felhasználók 90 százaléka elkötelezett - ezért továbbra is hatalmas üzleti lehetőséget jelent a partnerek számára. Az alelnök példaként a GE-t említette, ahol a migráció hamarosan 100 százalékos lesz - ez több mint 80 ezer PC Windows 7-re történő átállítását jelenti az óriáscégnél.

Reller szerint a migráció mellett szól az is, hogy a vállalatok ezen a módon készülhetnek fel a legjobban a Windows 8, és ezzel a különböző eszközökön elérhető, felhő alapú szolgáltatások és helyben telepített alkalmazások együttes használatára. Az alelnök hangsúlyozta, hogy a Windows 7-et futtató gépek a Windows 8 futtatására is alkalmasak lesznek.

A Microsoft eddig két alkalommal - januárban a CES-en, majd júniusban a Computexen tett közzé részleteket az operációs rendszer fejlesztés alatt álló, új verziójáról, annak kibővített hardverplatform-támogatásáról és új, táblagépeken is jól használható kezelőfelületéről. A WPC 2011 első napján csupán annyit tudhattunk meg, hogy a következő Windows 8 demóra szeptemberben, a Microsoft Build konferenciáján kerül majd sor Anaheimben. Reller az operációs rendszer újabb fejlesztései helyett a Windows Intune, a Microsoft felhő alapú PC menedzsment és biztonsági megoldásának következő verzióját jelentette be, amely korlátozott, nyilvános béta változatban érhető el a Microsoft TechNet hálózatán keresztül. A Windows Intune új funkciói többek között a szoftverdisztribúcióval és a távoli felügyelettel kapcsolatosak, amelyekre a Microsoft partnerei értéknövelt szolgáltatásokat építhetnek.

Hangvezérelt tartalomkeresés

A 2010-ben eladott szerverek 75 százalékán Windows futott, és több nagyvállalat - például az American Airlines és a Boeing - Windows Azure platformon fejlesztett olyan alkalmazásokat, amelyek az ügyfelek színvonalasabb kiszolgálását teszik lehetővé. Ballmer ugyanakkor azt is elismerte, hogy a Windows Phone még nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy a mobil operációs rendszer piaci részesedése az elmúlt évben „nagyon kicsiről nagyon keveset nőtt", de - nyilván a Nokiával kötött partneri megállapodásra utalva - hozzátette, az előttünk álló időszakban ez nagyon sokat változik majd.

A Microsoft vezérigazgatója a több mint 2 órás nyitó előadásban a szoftvercég valamennyi termékcsoportját érintette, és az elért eredmények mellett a fejlesztés új irányairól is szólt. A konferencia résztvevői így egy látványos demón keresztül abba is bepillantást nyertek, hogy a Microsoft miként látja a keresés jövőjét. A szoftvercég és a Facebook együttműködésének eredményeként a Bing például közösségi képességekkel bővült, az XBOX-on pedig hangvezérlésű tartalomkeresést és -lejátszást tesz lehetővé.

A július 10-14. között zajló WPC 2011 közel 15 ezer résztvevője a világ több mint 150 országából érkezett Los Angeles-be. John Roskill, a Microsoft partnerhálózatért felelős alelnöke a nyitó előadás során kiemelte, hogy a hálózatot alkotó 640 ezer vállalat 1,5 millió alkalmazottat foglalkoztat. Ez az ökoszisztéma évi 580 milliárd dolláros bevételével a világ 19. legnagyobb gazdaságának számít - ezzel az eredménnyel ugyanis közvetlenül Svájc mellett szerepelne az országok rangsorában.

A konferencia résztvevői napi több mint 100 szekció előadás közül választhatnak, és a következő napok plenáris előadásain részletesebben is megismerkedhetnek majd a Microsoft legújabb termékfejlesztéseivel és azokkal az üzleti lehetőségekkel, illetve modellekkel, amelyeket a szoftvercég technológiái teremtenek számukra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.