Hirdetés
. Hirdetés

Készpénzben úszkálnak az IT-óriások

|

Amíg szerte a világon számos vállalat a túlélésért küzd az utóbbi évtizedek legsúlyosabb válságában, addig néhány IT céget szinte "szétvet" a készpénz. Náluk csak az a kérdés, hogy mikor és mire költsék el az óriási összegeket.

Hirdetés

cash-money.jpg
Amíg a cégek manapság többnyire csak a legbiztonságosabb eszközökbe, így amerikai államkötvénybe fektetik be az esetleg még meglévő felesleges forrásaikat, addig az elemzők szerint a legnagyobb játékosok a rendelkezésükre álló készpénzt akvizíciókra vagy sajátrészvény-vásárlásra fordíthatják- derül ki a Reuters hírügynökség összeállításából.

- A vállalatok jelenleg nagy hangsúlyt helyeznek a likviditás fenntartására, de úgy gondoljuk, hogy a nagyobb cégek készpénzállományuk egy részét egyesülések és felvásárlások kezdeményezésére fogják fordítani - nyilatkozta Nick Nilarp, a Fitch Ratings elemzője. A Fitch számításai szerint az amerikai technológiai iparág mintegy 260 milliárd dolláros nettó készpénzállománnyal rendelkezik - ez az összeg nagyobb, mint bármelyik más iparág esetében. Igaz, ebből 100 millió dollár a tengerentúlon található, ami azt jelenti, hogy ezt az összeget nem fordíthatják felvásárlásokra vagy részvényvásárlásra az Egyesült Államokban anélkül, hogy repatriálnák a készpénzt és adóznának az összeg után.

Tízmilliárdok kápéban
A legnagyobb, 29,5 milliárd dolláros nettó készpénzállománnyal a Cisco Systems hálózatieszköz-gyártó rendelkezik, ami alig marad el az Exxon Mobil olajipari óriás 31,4 milliárd dolláros készpénz-állományától - annak ellenére, hogy a Cisco jelenlegi piaci értéke csak az Exxon negyedét teszi ki. A Cisco Systems vezetőinek nyilatkozata szerint a vállalat felvásárlásokat tervez a válság idején is. Elemzők szerint a Cisco első számú célpontja a virtualizációs szoftverszállító VMware Inc., vagy anyavállalata, az EMC adattárolóeszköz-gyártó lehet.

A legnagyobb készpénzállománnyal rendelkező IT szállítók között szerepel még az Apple (25,6 milliárd dollár), a Microsoft (20,7 milliárd dollár), a Google (15,9 milliárd dollár) és az IBM (12,9 milliárd dollár).

Még azok a cégek is, amelyek részvényeinek árfolyamát jelentősen sújtotta a globális technológiai költések visszaesésétől való félelem, viszonylag sok készpénzen ülnek. Így például amíg a Sun Microsystems piaci kapitalizációja 3,8 milliárd dollár, addig a készpénzállománya eléri a 2,6 milliárd dollárt. Nem véletlen, hogy a Sun lehetséges kérőinek sorában már olyan cégeket emlegetnek, mint a Hewlett-Packard, az IBM, a Dell és a Cisco.

Egyelőre kivárnak
Bill Wetreich, a Standard & Poor's elemzője szerint nem véletlen, hogy a technológiai vállalatoknak a mostani helyzetben is ennyi készpénzük van, mivel ezek a cégek történelmi okokból konzervatívan viselkednek, és magas készpénzállománnyal védekeznek az iparág gyors változásai ellen.

A jelenlegi helyzetben a nagyobb vállalatok számára inkább az a kérdés, hogy mit kezdjenek a készpénzükkel, kivárjanak-e addig, amíg a potenciális akvizíciós célpontjaik a gazdaság további gyengülésével még attraktívabbá válnak. A régi közhely, miszerint "a készpénz a király", még inkább igaz a nehéz időkben: a technológiai cégek papírjait keresetté teheti a rendelkezésükre álló óriási mennyiségű készpénz; egyes elemzők szerint egyenesen az információ-technológia lehet az, amely a többi iparágat kihúzhatja a jelenlegi lejtmenetből.

Eric Openshaw, a Deloitte amerikai technológiai vezetője nem számít arra, hogy a következő hat hónapban a technológiai cégek "munkára fognák" a készpénzüket; egyelőre inkább kivárnak, mielőtt a lehető legolcsóbban juthatnak hozzá más IT-cégek szellemi tulajdonához.

Brian Bethune, az IHS Global Insight vezető közgazdásza úgy véli: az IT-ipar óriásai az elkövetkező időszakban inkább sajátrészvény-vásárlásba kezdenek, mert arról jobban meg tudják állapítani, hogy nagyjából milyen megtérülést hoz a befektetés. A sok készpénzt termelő vállalatok, mint a IBM, a HP és a Dell, az elmúlt esztendőkben milliárdokat költöttek saját részvényeik visszavásárlására. Ugyanakkor amennyiben olyan cég kerül eladósorba, amely valamilyen újfajta technológiával rendelkezik, akkor azt a versenyképességük megőrzése céljából drágábban is hajlandóak lesznek felvásárolni - tette hozzá az elemző.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.