Hirdetés
. Hirdetés

Kína kipróbálta a digitális valuták határokon átnyúló elszámolását

|

A műveletre akkor kerül sor, amikor az amerikai dollár árfolyama más valutákkal szemben felértékelődik.

Hirdetés

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) közölte, hogy befejeződött egy határokon átnyúló tranzakciókra összpontosító központi banki digitális valutakísérlet, amelyben kínai állami tulajdonú bankok vesznek részt, miközben Peking megpróbálja nemzetközivé tenni a digitális jüant.

A négy központi banki valutát és reálértékes tranzakciókat érintő első kísérlet során több mint 160 határokon átnyúló fizetési és devizatranzakciót hajtottak végre összesen több mint 22 millió dollár értékben - áll a BIS közleményében.

A műveletre akkor kerül sor, amikor az amerikai dollár árfolyama más valutákkal szemben felértékelődik, és tőkekiáramlást indít el a feltörekvő piacokról, ami veszélyezteti azok gazdasági egészségét. A BIS által kifejlesztett több központi banki digitális valuta (mCBDC) híd tesztje Kínát, Hongkongot, Thaiföldet és az Egyesült Arab Emírségeket foglalta magában, és a valós idejű, olcsóbb és biztonságosabb határokon átnyúló fizetéseket és elszámolásokat hivatott biztosítani - közölte a BIS.

Hirdetés

A Bank of Communications közölte, hogy négy másik kínai bankkal együtt elvégezte az mCBDC Bridge tesztet a vállalati ügyfelek kifizetéseinek elszámolására. A kínai állami média csütörtökön arról számolt be, hogy az Industrial and Commercial Bank of China és az Agricultural Bank of China a 20 résztvevő kereskedelmi bank között van. Kína a nagyvárosokban teszteli digitális valutáját, elsősorban belföldi lakossági fizetésekhez, bár a központi bank fogadkozott, hogy a határokon átnyúló digitális jüanban történő fizetéseket is bemutatja.

Kína (a világ második legnagyobb gazdasága) kijelentette, hogy a nemzetközi monetáris rendszer fejlődése során hajlandó megvitatni a digitális fiat valuta globális szabványainak meghatározását. Oroszország pedig - amelyet a Nyugat szankciókkal sújtott az ukrajnai háborúja miatt - bejelentette, hogy saját digitális valutát kíván használni a Kínával folytatott kereskedelemben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.