Hirdetés
. Hirdetés

Kipróbálható a 100 dolláros laptop operációs rendszere

|

Pár napja hozzáférhető az OLPC projekt "100 dolláros laptopjának" operációs rendszere. Az ingyenes VMWare player segítségével futtatható image-et bárki letöltheti és kipróbálhatja megszokott környezete alatt.

Hirdetés

A leginkább "100 dolláros laptopként" elhíresült, OLPC (One Laptop per Child azaz Gyermekenként Egy Laptop) projektről, mely azt célozza, hogy a világ legszegényebb gyermekeit is ellássa olcsó, tanulást segítő számítógéppel, már többször tettünk említést lapunkban, illetve itt, a Computerword Online-on is. Azonban ismét elővettük a témát, mert pár napja hozzáférhető a színes és fekete-fehér kijelzővel is ellátható, 500 megahertzes processzorral, 128 megabájt memóriával, merevlemez helyett pedig 500 megabájtnyi Flash memóriát használó gép Linux alapú operációs rendszere.

Az ingyenes VMWare Player segítségével futtatható operációs rendszer image állománya innen tölthető le. Az oldal a futtatás mikéntjéhez is segítséget ad, és a már említett VMWare Player is megtalálható ugyanitt. Bár az USB kapuk, illetve a hang nem működik ezzel az emulációval, annyi mindenképp látszik, hogy a Linux csodálatos felhasználásáról van szó.



A felhasználói felület egyszerű és célra törő, és mivel legnagyobb részben grafikus elemekből áll, a gyerekeknek valószínűleg nem okoz majd gondot, hogy hamar elsajátítsák a használatát. Ez egyébként a projekt egyik lényeges eleme: a laptop a gyerekeket hivatott segíteni a tanulásban, ez pedig könnyen félresiklana, ha magának az eszköznek a kezelése is komoly tanulnivalót jelentene nekik. A következő érdekes kérdés az lesz, hogy a különböző országok milyen különböző felhasználási módokat találnak majd a "100 dolláros laptopok" számára.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.