Hirdetés
. Hirdetés

Környezetbarát 3D nyomtatás egy hazai start-uptól

|

Az ipari 3D nyomtatás területére belépő, magyar start-up cégbe fektet be a Széchenyi Tőkealap.

Hirdetés

Az észak-magyarországon működő Filamania Kft. a 2006-ban alapított, a műanyagiparban tevékenykedő ChemCon Mérnökiroda Think3D nevű projektjét valósítja meg, amelynek fő célja speciális filamentek - a 3D nyomtatókban használt anyagszálak - piaci bevezetése és elterjesztése, elsősorban ipari felhasználók körében. A projekt a Design Terminál 2014-ben rendezett Budapest 3D Printing Days rendezvényén második helyen végzett a nemzetközi mezőnyben, és elnyerte a legjobb magyar projekt díját.

A Széchenyi Tőkealap 77 millió forintos befektetésével egyidejűleg a cégtulajdonos további 11,5 millió forint értékű tőkeemelést hajt végre apport formájában. A Filamania a befektetett tőkét elsősorban egy gyártósor, illetve a labor kialakításához szükséges eszközök beszerzésére fordítja. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap a Regionális Operatív Programok forrásaiból létrehozott, 14 milliárd forintos keretből támogatja a magyar kkv szektor szereplőit, tőkebefektetés formájában. Az Alap pénzügyi keretének 85 százaléka európai uniós forrásból származik, a fennmaradó részt a magyar állam biztosítja.

- Piaci előrejelzések alapján a 3D nyomtatás piaca jelentős növekedést mutat mind itthon, mind nemzetközi téren - mondtal Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója. - A Filamania által gyártott filamenteket jelenleg elsősorban egyéni, illetve hobbi felhasználók alkalmazzák, ugyanakkor az ipari felhasználás terén még sok a kihasználatlan üzleti lehetőség. Úgy gondoljuk, hogy a start-up cég egyedi fejlesztésű termékeivel képes megmozgatni az ipari 3D nyomtatás piacát, ezért is döntöttünk a befektetés mellett.

A cég által gyártott, speciális műanyag kompozit anyagok egyediségét mechanikai és kémiai tulajdonságaik adják. A piaci forgalomban használt, hagyományos polimerekkel és filament szálakkal ellentétben az új anyag ipari környezetben is alkalmazható, ugyanis vezeti az elektromosságot, hő-, tűz-, ütés- és kopásálló, magas a mechanikai tűrőképessége.

Nem utolsósorban a filamentek újrahasznosítható környezetbarát anyagokból (biopolimerekből), illetve a környezettel azonos alapanyagokból készülnek; ha már nincs szükség a nyomtatott termékekre, összegyűjtés és darálás után újból filamentekké alakíthatók, míg az eldobásra ítélt eszközök komposztálási körülmények között fél éven belül lebomlanak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.