Hirdetés
. Hirdetés

Környezettudatosság egy életen át

|

Zöld nyomtatás hallatán a legtöbben a papírfogyasztás csökkentésére gondolnak. A KYOCERA gyakorlatában azonban a fenntarthatóság a nyomtatók és MFP-k életciklusának minden szakaszában megnyilvánul - a tervezőasztaltól az eszköz lecseréléséig.

Hirdetés

Huszonöt éve, 1992-ben ismerte meg a világ az FS-1500-as nyomtató bejelentésével a KYOCERA ECOSYS termékfejlesztési koncepcióját, amely ökológiai és gazdasági vonalon is csökkenti a technológia természeti környezetre gyakorolt hatását - egyrészt az alkatrészek élettartamának meghosszabbításával mérsékeli a keletkező hulladék mennyiségét, másrészt hatékonyabb nyomtatáshoz segíti a felhasználókat. 

A környezettudatos termékfejlesztés a gyártáshoz szükséges nyersanyag mennyiségét csökkenti, újrahasználható alkatrészek létrehozására törekszik, és az újrahasznosítható anyagokat részesíti előnyben, míg a környezetre és a felhasználókra nézve veszélyes kémiai elemek használatát mellőzi, és fontos szempont az eszközök energiafogyasztásának - ezáltal az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának - csökkentése is.

Pár ezer oldal kinyomtatása után a felhasználóknak például általában cserélniük kell a tonerkazettát, amely hagyományosan a fényhenger mellett több más alkatrészt is tartalmaz, összetett felépítésű. A KYOCERA ezért az ECOSYS technológiák alapjain olyan, amorf szilikon dobegységet fejlesztett ki, amelyben a toner külön cserélhető, a többi alkatrész élettartama pedig 300 ezer oldal kinyomtatását is lefedi.

Jelentősen csökken így a keletkező hulladék mennyisége és a nyomtatás költsége is. Ráadásul maga a tonerkazetta is csupán öt alkatrészből épül fel, amelyeket a KYOCERA mindössze kétféle nyersanyagból gyárt.

Nagy körültekintéssel jár el a KYOCERA a nyomtatók és multifunkciós eszközök (MFP-k), valamint a kellékanyagok gyártásához használt kémiai elemek kezelésében is. A 2015-ben továbbfejlesztett Kyocera Document Solutions Green Procurement System (KDGPS) például lehetővé teszi, hogy a gyártó mellett a felhasználók is nyomon kövessék az anyaghasználatot a vonatkozó nemzetközi szabványok, a világ különböző térségeiben és egyes országaiban érvényben levő szabályozás tükrében.

A kevesebb több
Miután a nyomtató vagy az MFP megérkezik a felhasználóhoz, az eszköz csomagolása a hulladékba kerül, ezért a KYOCERA mérnökei ezen a téren is komoly karcsúsítást vittek véghez. Korábban a csomagolás párnázása például, amely az eszközt az ütésektől és a rázkódástól védi, 50-60 milliméter vastag volt, de a fejlesztéseknek és az újrahasznosított papír használatának köszönhetően a felére fogyott, csupán 30 milliméteres ütközőréteget alkot. Az eszközök csomagolásához így mintegy 30 százalékkal kevesebb anyag szükséges. A méretcsökkenés további eredményeként 1,8-szor több doboz fér a konténerekbe, ezáltal a nyomtatók és MFP-k szállítási költsége is 30 százalékkal csökkent.

Környezetvédelmi szempontokat érvényesít a KYOCERA a logisztika területén, a legyártott eszközök szállításában is. A hollandiai Beringe városában kialakított, európai disztribúciós központba (EDC-be) érkező eszközök hajóútja a kínai és a vietnami gyárból a rotterdami kikötőbe vezet. A szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében innét elsősorban vasúton és folyami bárkákon viszik tovább a konténereket - a 2015-ös pénzügyi évben a két szállítási mód például a teljes teherforgalom 47, illetve 52 százalékát jegyezte, a közúti áruszállítás, a teherautók részesedése mindössze 1 százalék volt.

Beszélnek a számok
A fenntarthatóságot célzó fejlesztések eredményét, az eszközök és a hozzájuk adott szolgáltatások használata során fogyasztott energia és kelékanyag mennyiségét, az újrahasznosítás mértékét a KYOCERA Life Cycle Assessment (LCA) programja keretében a nyomtatók és MFP-k teljes életciklusán keresztül méri és elemzi. Részletes képet kap így a nagyobb hatékonyságra és a környezet kímélésére irányuló erőfeszítések hatásáról, és ennek alapján határozza meg a további fejlesztések irányát.

Olyan nemzetközi szabványokkal összhangban dolgozta ki a KYOCERA az LCA programban alkalmazott méréseket, számításokat és jelentéseket, mint az  ISO14040, az ISO14044 és az ISO14025. Így ugyanazon termékcsalád két egymást követő nemzedéke között is ki tudja mutatni az előrelépés mértékét.

Az ECOSYS P6030cdn modellt váltó A4-es, színes ECOSYS P6130cdn nyomtató például, amelynek specifikációi csaknem megegyeznek az előd műszaki jellemzőivel, teljes élettartama alatt 9 százalékkal továbbcsökkenti az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását. Egy nyomtató vagy MFP elsősorban energiafogyasztásán és tonerhasználatán keresztül gyakorol hatást a globális felmelegedésre. A KYOCERA mérnökei mindkettővel kiemelten foglalkoznak, például egyedi felügyeleti technológiát fejlesztettek, amellyel az évek során 37 százalékkal csökkentették az eszközök energiafogyasztását, és új eljárást dolgoztak ki a toner előállításához, ami szintén növelte a nyomtatás energiahatékonyságát.

Összhangban az Európai Unió rendeletével (EU WEEE), amely az elektronikus hulladék kezelését szabályozza, a KYOCERA minden tagállamban regisztrálja piacra kerülő termékeit, és a legtöbb országban az újrahasznosítható hulladékot gyűjtő, helyi hálózatokhoz is csatlakozott.

Mindezeket az erőfeszítéseket számos díj és tanúsítvány ismeri el, a Kyocera Document Solutions környezetbarát termékei az Energy Star és a Blue Angel logót is viselik.

A többi már a felhasználókon múlik, akik - mint arról a KYOCERA Blog korábbi bejegyzésében olvashattak - maguk is sokat tehetnek a zöld, fenntartható nyomtatásért.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.