Hirdetés
. Hirdetés

Központosul a költés

|

A lakossági szegmens az okostelefonok és a tabletek iránti lelkesedésnek köszönhetően a hazai IT-piac hajtóerejévé vált az évtized elején. Ennek azonban vége, az idei évtől más szektorok költenek majd többet technológiára.

Hirdetés

Vertikális piaci jelentésében, amely 10 iparág kvalitatív elemzése mellett 17 kategóriára lebontva tartalmaz adatokat, az International Data Corporation (IDC) arról számolt be, hogy Magyarországon 2013-ban az IT-költés 2,8 százalékkal nőtt az azt megelőző évhez képest – a hazai IT-piac mérete ezzel meghaladta a 3 milliárd dollárt.

A lakossági szegmens ugyan még tavaly is a teljes IT-költés valamivel több, mint negyedét adta (lásd az ábrát), az említett digitális eszközök piaca azonban nálunk is telítődik, ezért a piacelemző szerint 2018-ig már csupán a fogyasztói IT-költés enyhe, egy százalék körüli éves átlagos növekedését látjuk majd, amely jóval el fog maradni a többi szegmens és az egész piac teljesítményétől.

 

Kulcsfontosságú kormányzati projektek
A továbbiakban ezért a hazai IT-piac több mint 60 százalékát adó, négy szektor – közművek, közlekedés és távközlés, valamint pénzügyi szolgáltatások, gyártóipar és kormányzati szféra – költésének alakulásával foglalkozunk.

– A kedvezőtlen gazdasági környezet és a szektort hátrányosan érintő kormányzati intézkedések hatására a pénzügyi szolgáltatók visszafogták IT-költésüket, ami különösen 2012-ben volt fájó – mondta Bakk József, az IDC Hungary elemzője. – A tavalyi év sokkal jobban alakult ebből a szempontból, a szektor szereplői bő 3 százalékkal többet költöttek, jórészt a törvényi megfelelést, a nagyobb biztonságot és a hatékonyabb üzemeltetést célzó IT-projektekre. Több jutott azonban a működés optimalizálásával összefüggő beruházásokra is, egyrészt az ügyfelek online, mobil kiszolgálását javító frontend-rendszerek fejlesztésére, másrészt a meglévő adatvagyon jobb hasznosításához szükséges analitikára.

Jóval nagyobb arányban növelte IT-költését a kormányzati szektor az elmúlt évben, a teljes piac 13 százalékát adva. A bruttó hazai termék a múlt év második felétől növekedésnek indult, jobbra fordult a gazdasági környezet, de ennél is kedvezőbb hatással bírt, hogy a 2013-ban zárult, előző uniós költségvetési ciklusban Magyarország számára elérhetővé tett pályázati pénzeket a kormány igyekezett lehívni.

– A szállítói oldal számára az IT-piac minden szegmensében kulcsfontosságúak az uniós támogatással megvalósuló, kormányzati projektek, nagyon sok múlik azon, hogy egy gyártó, illetve partnere mennyire sikeres ebben a szegmensben – mondta Bakk József. – A beruházások, mint például a kormányzati felhő, a közigazgatás, illetve az állami vagy önkormányzati tulajdonban levő vállalatok hatékonyabb működtetését célozták. Az elérhető EU-s támogatásnak köszönhetően egyébként a méretét tekintve jelenleg kis szegmensnek számító, a költés egészéből 1,4, illetve 2 százalékkal részesülő oktatás és egészségügy is nagy potenciállal bír.

Arra számítunk, hogy az unió mostani, 2014–2020-as költségvetési ciklusának elején, jövőre és a rá következő évben is a kormányzati szektor költi majd a legtöbbet IT-ra, és jóval a piaci átlag felett, évi átlag 6 százalékkal nőhet 2018-ig. Várhatóan besegít majd ebbe az információbiztonsági törvény is, amely sokáig már nem halogatható fejlesztéseket is szükségessé tesz.

Gyártóipari kiváltságok
A közlekedés, közművek és a távközlés alkotta szektor szintén megérezte a kormányzati intézkedések súlyát a telekommunikációs cégekre kirótt, iparági adók, a rezsicsökkentés, valamint az állam cégfelvásárlásai következtében.

– A távközlési vállalatok, amelyek a legintenzívebb IT-felhasználó szervezetek közé tartoznak, ugyanakkor továbbra sem mondhatnak le fejlesztéseikről, mivel olyan kihívásokkal szembesülnek, mint például a nemzeti mobilfizetési rendszer kiépítése, vagy az M2M-kommunikáció térhódítása – mutatott rá az elemző. – Hullámzó intenzitással, de folytatják nagy CRM-projektjeiket is. Az ügyfelekért folyó, kiélezett verseny, és a feltáruló, új üzleti lehetőségek miatt ezek a cégek továbbra is költeni fognak, sőt költésüket valamivel a piaci átlag felett növelhetik a következő időszakban.

A közművállalatok esetében egyrészt az állami akvizíciókat kísérő rendszerintegrációs fejlesztések generálnak IT-költést, de a piac kisebb szereplői körében zajló egyesülések is hasonló lehetőséghez juttatják az IT-szállítókat és partnereiket, ezért itt is a piaci átlagot enyhén meghaladó mértékben nőhet még a költés. Tavaly azonban a közlekedés adta e kompozitszektor húzóerejét, olyan projekteknek köszönhetően, mint például a BKK Futár és Bubi, valamint a MÁV audiovizuális utastájékoztató rendszerének fejlesztése. A versenyszférában, a szállítmányozó cégek körében is megvalósult több nagy ERP-, CRM-projekt. Itt kimondottan a tartalommenedzsment-rendszerek vonatkozásában továbbra is számos lehetőség kínálkozik a fejlesztésre.

Hirdetés

– Gazdaságpolitikájában a kormány stratégiai célként jelölte ki a gyártóipar fejlesztését, így a kiemelt helyzetnek megfelelően ebben a szektorban az IT-beruházásokra is többet költhettek a piaci szereplők – mondta Bakk József. – Nem csupán az autógyárak és beszállítóik fejlesztettek, olyan példákat is láthattunk, mint a belga Sinia bútorgyár bátonyterenyei üzemnyitása.
Összességében az IDC 2014-re az IT-költés 4,5 százalékos növekedését várja. Ehhez minden vertikum növekvő számokkal járul majd hozzá, de a kormányzati és a gyártóipari szektor messze a piaci átlag felett fog költeni, míg a pénzügyi, valamint a közlekedés, a közművek és a távközlési cégek alkotta szektor az alatt teljesít majd, így súlya visszaesik. A piacelemző 2013 és 2018 között 3,2 százalékos éves átlagos növekedést vetít előre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.