Hirdetés
. Hirdetés

Lapos képernyők hada a berlini IFA kiállításon

|

Beköszöntött a digitális reneszánsz a szórakoztatóelektronikai iparban, legalábbis a Samsung Electronis digitális média üzletágának elnöke szerint.

Hirdetés

Gee Sung Choi így értékelte az ágazat jelenlegi helyzetét a berlini IFA-n tartott előadásában. A német fővárosban szeptember 1. és 6. között zajló, több mint 1200 kiállítójával a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállításának és vásárának számító IFA első napján mondott beszédében a dél-koreai társaság vezetője az analógról a digitális technológiára történő átállás felgyorsulását hangsúlyozta. A már most is szédületesnek tűnő fejlődés azonban Gee Sung Choi szerint még nem a csúcs, a szórakoztató elektronikai ipar fénykora, az igazi boom még csak ezután köszönt be.

A látogató számára talán a legszembetűnőbb az idei IFA-n a különböző technológiájú - LCD, illetve plazma kijelzőjű - lapostelevíziók rendkívül széles választéka lehet. Igazán nagy újdonságokat ezúttal nem mutattak be a gyártók ebben a termékkörben, viszont egyértelművé vált a nagyfelbontású készülékek teljes térhódítása. Ezek az eszközök 1920×1080 képpontból állítják össze a képet, ami a korábbi felbontásoknál lényegesen jobb minőséget eredményez. A televíziózás élményének növelését szolgálja a Samsung néhány új fejlesztése is, mint például a plazma televíziók a fény visszatükrözését csökkentő rétege.

Mint már néhány éve minden nagyobb szórakoztatóelektronikai vásáron és kiállításon, a berlini rendezvényen is újra előtérbe került a két következő generációs DVD-szabvány, a Blu-ray és a HD DVD, illetve gyártóik és támogatóik párharca. A Samsung például bemutatta új, már a tömegeknek szánt Blu-ray lejátszóját, ami a tervek szerint októbertől lesz kapható Európában, és információink szerint Magyarországon is ekkor várható a piacra dobása. Más kérdés, hogy mit lehet majd megnézni ezekkel a készülékekkel, bár a technológia mögött felsorakozó hollywoodi stúdiók bejelentései alapján hamarosan ez a probléma is megoldódik. Többek között a Twentieth Century Fox, a Warner Home Video és a Sony Pictures Entertainment is még az idén több filmet ad ki Blu-ray lemezeken.

A kiállítás egyik standján pedig megvalósult a Blu-ray hívők álma, egy helyre gyűjtötték a technológia élvonalát képviselő korongokat és lejátszókat. A 25 és 50 gigbyte-os lemezek mellett a TDK kuriózumként egy 100 gigásat is kiállított. Azért, hogy az egyszerű felhasználók is értékeljék a Blu-ray nyújtotta minőséget, a Samsung egy LCD televízióján osztott képernyőn egymás mellett lehetett látni ugyanazt a képsort az új és a hagyományos DVD technológiával. A különbség mellbevágó volt még a viszonylag laikus szemlélő számára is, mintha egy Mercedest és egy Trabantot hasonlítottak volna össze.

Persze nem tétlenkedett a másik fél sem, a HD DVD élharcosának számító Toshiba az IFA-n jelentette be, hogy az év végéig világszerte várhatóan 350 ezer a szabványt használó, lejátszásra és felvételre is alkalmas készüléket értékesít majd, 2007 első negyedévében pedig további 200 ezer darabot. A japán cég újgenerációs eszközei novembertől lesznek kaphatók Európában 768 és 1280 dollár közötti áron.

Szembetűnő volt az idei IFA-n, hogy a technológiai paraméterek javítása, a minőség fejlesztése mellett egyre fontosabb szempont az is, hogyan néznek ki a készülékek. Gyerekeknek szánt, plüssállat figurának álcázott LCD tévék mellett olyat is lehetett látni, amely egy kis tűzoltóautót formázott. Persze a felnőttek igényeit kiszolgáló megoldásokkal is jelentkeztek a designerek, rendkívül változatos keretekbe építve be a folyadékkristályos és plazma kijelzőket, így a fekete és az ezüst mellett lehetett látni zöld, kék, de rózsaszín LCD tévét is. Elképzelhető, hogy a jövő a mobiltelefóniában már ismert megoldást hoz, azaz lecserélhető előlapokat is árulnak majd a lapostévékhez, így mindenki aktuális ízlése, hangulata alapján változtathatja a készüléke megjelenését, és akkor sem kell újat vásárolnia, ha esetleg más színűre festi a nappalit, vagy új ülőgarnitúrát szerez be.

A fiatalabb korosztályról sem feledkeztek meg a kiállítók, a korábbinál is teljesebb élményt kínáló mp3 lejátszókkal és multimédiás mobiltelefonokkal jelentek meg a vásáron. A Samsung új, YP-K5 jelzésű mp3 lejátszóját például már egy kisebb társaság is használhatja, hiszen a kinyitható hangszórók révén már nem csak fülhallgatón lehet élvezni a zenét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.