Hirdetés
. Hirdetés

Látszik már az alagút vége

|

Noha Amerikából egyre többször érkeznek optimista gazdasági elemzések, a válság utáni fellendülésnek még nincsenek meggyőző jelei - derül ki az ACCA felméréséből.

Hirdetés

A világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) nemrégiben közzétett felmérése szerint nem megalapozottak a világgazdaság stabilizációjáról szóló közlemények.

A szervezet ismételten arra figyelmeztet, hogy a világ gazdasági vezetőinek a feladata, hogy hangsúlyozzák, még rengeteg a teendő. Nem szabad azzal nyugtatniuk az embereket, hogy vége a recessziónak és nincs is több tennivaló – ezzel csak összezavarják őket.

A mélyponton túl vagyunk ugyan, de tartós javulás legkorábban csak 2010 végére várható – mutat rá az ACCA felmérése. 92 ország 1 200 pénzügyi szakembere közül még mindig többen voltak a bizalmatlanok és a pesszimisták (33 százalék), mint a bizakodók (31 százalék). Mind többen (44 százalék) gondolják azt, hogy a jelenlegi állapotok jelentik a mélypontot, és a helyzet egy ideig még stagnál.

“A felméréseinkből az látszik, hogy a harmadik negyedév üzleti aktivitása jóval visszafogottabb a korábbi hónapokban tapasztaltnál: az év elején a megkérdezettek kevésbé aggódtak a recesszió megjósolhatatlan következményei miatt. A tények azonban azt mutatják, hogy a kereskedelemben, illetve a megrendelésekben nem sok minden változott, ami arra utalna, hogy komoly javulás kezdődhetne el 2010 vége előtt” – mondta el Katka Benešová, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

“Figyelmeztettük a kormányzatokat is, hogy még korántsem vagyunk a folyamat végén, ha most megnyugodva leállnak és nem teszik meg a további szükséges lépéseket, könnyen elmulaszthatják a gazdaság megreformálásának lehetőségét. Bár a helyzet várhatóan nem romlik tovább, pénzügyi szakértők szerint a tartós javulás szakasza még várat magára, számos ország gazdasági helyzete instabil.

A felmérésből az is kiderül, hogy 2009 harmadik negyedévében az üzleti bevételek csökkenésével megnőtt a késedelmes fizetések, illetve a csődöt jelentő ügyfelek és beszállítók száma.

Drasztikusan csökkent a dolgozókra fordított befektetések mennyisége és a korábban erősödést mutató tőkebefektetések  is visszaestek - és továbbra is gyengülni látszanak.

Az ACCA pénzügyi szakembereket érintő harmadik negyedéves felméréséből kiderül, hogy egyre több szakember véleménye szerint már a mélyponton túl vagyunk ugyan, de tartós javulás legkorábban csak 2010 végére várható – azaz valamivel több mint egy év múlva.

Miközben egyre több pénzügyi szakember szerint a globális gazdasági feltételek javulni kezdtek, vagy hamarosan javulni fognak (34 százalék), mind  többen (44 százalék) gondolják azt, hogy a jelenlegi állapotok jelentik a mélypontot, és a helyzet egy ideig még stagnál.

Az ázsiai-óceániai, afrikai és (részben) a közép-kelet-európai térségben sokkal erősebb az üzleti bizalom, jóval optimistábbak, mint nyugat-európai és amerikai kollégáik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.