Hirdetés
. Hirdetés

Lemond Jack Dorsey, a Twitter vezére

|

Egyúttal megnevezte az utódját, az eddig CTO-ként tevékenykedő Parag Agrawal személyében.

Hirdetés

Jack Dorsey a Twitter CEO-ja bejelentette, hogy lemond tisztségéről és átadja a vezetést Parag Agrawalnak, aki 2017 óta a vállalat technológiai igazgatóként tevékenykedett. Dorsey hivatali ideje egy olyan periódust ölelt fel, amely alatt a Twitter pályáját jelentős hullámvölgyek jellemeztek. A bevételek emelkedése az elmúlt három teljes pénzügyi évben stabil volt, de a lassulás jeleit mutatta, a 2018-as 25 százalékos éves növekedés 2020-ra 7 százalékra esett. Dorsey, akit kritizáltak, amiért, amiért a Twitter és a Square (SQ) fizetési platform vezérigazgatójaként is tevékenykedett a következőképpen fogalmazott:

"Azért döntöttem úgy, hogy elhagyom a Twittert, mert úgy gondolom, hogy a vállalat készen áll, hogy továbblépjen az alapítóktól. Paragba, mint a Twitter vezérigazgatójába vetett bizalmam rendíthetetlen. Az elmúlt 10 évben végzett munkája átformálta vállalatunkat. Hálás vagyok a képességeiért, a szívéért és a lelkületéért. Itt az ideje, hogy vezessen."

A vállalat a Facebookkal együtt az elmúlt években ellentmondások epicentrumába került, többek között a dezinformáció és félretájékoztatás, valamint a gyűlöletbeszéd és a felhasználók gyalázkodó bejegyzései miatt.  Dorsey többször is megjelent a kongresszus előtt, hogy válaszoljon a felmerült problémákra, és ígéretet tett, hogy változtatásokat vezet be a közösségi hálózaton ezek kezelése érdekében.

Hirdetés

Természetesen Dorsey-nak azzal is meg kellett küzdenie, hogy Donald Trump volt elnök a platformot egész hivatali ideje alatt, de facto szócsőként használta. A Twitter végül blokkolta Trump dezinformációs és egyéb bujtogató tweetjeit. A január 6-i, a Capitolium elleni támadás után pedig kitiltották a szolgáltatásból.

Dorseyt a múltban már nem egy alkalommal szólították fel lemondásra. Scott Galloway, a Big Tech kritikusa és a New York Egyetem professzora szerint a vállalatnak ki kellene rúgnia Dorsey-t, amiért a Twitter és a Square vezérigazgatójaként is tevékenykedik. Az Elliott Management 2020-ban szintén felszólította a Twittert, hogy bocsássa el Dorsey-t a kettős vezérigazgatói szerepe miatt. Dorsey 2019-ben azzal is aggodalmakat váltott ki a befektetők körében, hogy több hónapra Afrikába akart költözni.

Ez volt Dorsey második ciklusa a Twitter vezérigazgatójaként, amelynek társalapítója. Az első ciklusa akkor ért véget, amikor 2008-ban leváltották, és a társalapító Evan Williams váltotta fel. Dorsey azonban 2015-ben visszatért a cég csúcsára, és azóta is ott volt egészen mostani lemondásáig. Az üzletember ezt követően is a vállalat igazgatótanácsának tagja marad a 2022-ben lejáró mandátumáig.

A helyét elfoglaló Parag Agrawal az igazgatótanácsnak és Dorsey-nak is köszönetet mondott a lehetőségért:

"Szeretném megköszönni az igazgatótanácsnak a vezetésembe vetett bizalmat, Jacknek pedig a folyamatos mentorálást, támogatást és partnerséget. Alig várom, hogy mindarra építsek, amit Jack vezetése alatt elértünk, és hihetetlenül felvillanyoznak az előttünk álló lehetőségek. A végrehajtásunk folyamatos javításával óriási értéket fogunk teremteni ügyfeleink és részvényeseink számára, miközben átformáljuk a nyilvános beszélgetés jövőjét."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.