Hirdetés
. Hirdetés

Lemondott a Sony egyik vezetője

|

Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment vezérigazgatója a PlayStation 3 konzolok sikertelensége miatt távozik.

Hirdetés

A Sony Computer Entertainment (SCEI) vezetője a múlt héten, egy tokiói igazgatósági ülésen jelentette be június 19-i távozását. Lemondása sokak szerint már korábban is várható volt: 2006 novemberében, vagyis nem sokkal a PlayStation 3 konzolok piacra dobása után Kaz Hirai vette át Kutaragitól a SCEI ügyviteli feladatait, míg a vezérigazgató a vállalat elnökeként működött tovább. Ken Kutaragi nevéhez fűződik a Sony 1994-es debütálása a játékiparban, a vállalat az ő irányításával bocsátotta ki a PlayStation konzolok első változatát.

Az új eszköz sikerét a PS2-es modellek 2000-es bemutatkozása tovább erősítette, és a végső győzelmet jelentette a nagy rivális Sega felett. 2004-re a PlayStation lett az első játékkonzol, amely több, mint 100 millió példányban kelt el, egy évvel később pedig a PlayStation 2 is átlépte ezt a határt. A tavaly ősszel piacra dobott PS3-as modell azonban - eddig - képtelenek volt megismételni elődei eredményeit, így a Nintendo Wii sikere egyben a PlayStation atyjának bukását is magával hozta: a Sony stratégiája, amely a "játékkonzolok Mercedesét" nyújtja a vásárlóknak, alul maradt a Nintendo által kínált játékélménnyel szemben.

sonypsp.jpg
Kutaragi (balra) 2004-ben, az első PSP (PlayStation Portable) eladásakor

A SCEI első embere lemondását követő első interjúját a japán Nihon Keizai Shimbun üzleti napilapnak adta. "Mivel a PS3 a hálózatok területére vezetett, úgy érzem, felelős vagyok azért, hogy ebben az irányban folytassam a megkezdett munkát" - fogalmazott Kutaragi, aki a jövőben különböző cégekkel együttműködve a mobiltelefonok és egyéb eszközök hálózati alkalmazásait kívánja továbbfejleszteni. A szakember egyébként a Sony vezérigazgatója, Howard Stringer technológiai tanácsadójaként kapcsolatban marad a vállalattal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.