Hirdetés
. Hirdetés

Szállodaautomatizálás: lesik az igényeinket

|

A vendéglátásban a cél az igények maximális kiszolgálása. A digitalizáció rengeteg lehetőséget kínál a tökéletes vendégélményre, egyben a szálloda hatékony működtetésére.

Hirdetés

Manapság, az okosvárosok és okosépületek korában a szállodaipar sem kerülheti el a digitalizációt. A vendégek lenyűgöző élményt várnak, amikor belépnek egy szállodába, és ez már nem merül ki a látványban. Egyre több hotelbe lehet mobilalkalmazással becsekkolni, lassan megszokottnak számít a szobafunkciók hangvezérlése, egyes országokban a robotrecepciós, a szobakulcsot felváltó biometrikus azonosítás.

Olyan vendégelvárások alakulnak ki, amelyeket a hazai szállodatulajdonosok és -üzemeltetők egyre nehezebben tudnak teljesíteni.

- A legégetőbb problémák egyike, hogy a szállodák többségében különálló rendszerek találhatók, amelyek nem osztják meg egymással az információkat. Ennek oka, hogy minden rendszerre külön kivitelező van, a szakágak rendkívül specializáltak, így kevés az olyan gyártó, illetve rendszerintegrátor, amely egy kézben össze tudja fogni az összes rendszert, fogalmaz Kapitor György, a villamos tervezéssel foglalkozó Zone-Plan Kft. ügyvezető igazgatója.

Hirdetés

Takarékos intelligencia
A szállodák az iroda- és lakóépületeknél lényegesen pazarlóbban bánnak az energiával. Iparági adatok szerint egy jól felszerelt szoba 50-70 kWh energiát, egy luxusszoba több mint 80 kWh energiát használ fel naponta, miközben a vendégek a nap 60-65 százalékát a szobán kívül töltik. (Összehasonlításképp: egy modern, 50 négyzetméteres budapesti lakásban egy kétgyerekes család egy hónap alatt körülbelül 150-200 kWh energiát fogyaszt.) Integrált épületmenedzsment-rendszer használatával a szállodák évente 30 százalékot is faraghatnának energiaköltségeiken. Alapfunkciónak számít ezeknél a rendszereknél a szoba temperálása, a világításvezérlés, a vízfogyasztás mérése, az okostévé mint kommunikációs eszköz, valamint a tűzvédelmi riasztás, hogy csak a legalapvetőbbeket soroljuk. Tűz esetén életeket menthet, hogy a tűzjelző rendszer jelzése után az épületfelügyelet azonnal meg tudja határozni a tűz helyét, a veszélyzónában tartózkodók számát, a szobákban elhelyezett érzékelők segítségével kilistázva a vendégek nevét, és hogy ténylegesen bent tartózkodnak-e, valamint a legrövidebb menekülési útvonalat.

Ennél többre is képes az intelligens épületvezérlés: a Schneider Electric és a Volara megoldásával a szobákban hangvezérléssel irányítható a világítás- és redőnyvezérlés, a termosztát, a takarítást kérek és a ne zavarjanak funkció. Az átfogó intelligens épületfelügyeleti megoldás keretbe foglalja a hotelben működő különféle rendszereket, összegyűjti és értelmezi az egymással összeköttetésben álló eszközöktől érkező adatokat. A rendszerből kinyert információk alapján többek között folyamatosan figyelhetik és előre jelezhetik a férőhelyek számát, a foglalások alapján felkészíthetik a konyhát a rendelésekre, automatikusan méretezhetik az ételek és italok rendelését vagy a kiszolgáló személyzetet.

Robotrecepciós nem lesz
Szakemberek szerint öt-tíz éven belül Magyarországon is elterjedhetnek a komplex hotelmegoldások, addig azonban még sok területen kell fejlődnie a piacnak. Nálunk, legalábbis a magasabb kategóriájú szállodákban nem merül fel a robotizálás igénye, állítja Szenáki János, a Hilton Budapest City műszaki igazgatója. Bár a recepció munkája könnyen digitalizálható lenne, a négy-öt csillagos szállodáknál elengedhetetlen az emberi kapcsolat.

Egyelőre inkább a hotelen belüli komfortszolgáltatások felé mozdul el a hazai piac. Öt éven belül olyan szállodai alkalmazások lesznek elérhetők, amelyekkel információkat kaphatunk a szálláshelyről, különféle belső szolgáltatásokat érhetünk el, vezérelhetjük a szobai funkciókat, és taxit rendelhetünk. Mindezek fejlettebb szintje, amikor a vendég személyre szabott információkat kap az alkalmazáson keresztül, előre be tud csekkolni, éttermet foglalni, a hotel által szervezett programokra regisztrálni. Erre a technológiai lépésre készülve több felújítás alatt álló szállodában már most úgy építik ki a villamos- és épületautomatikai hálózatot, hogy a mobilapplikációs rendszer később szoftveresen vagy minimális hardveres átalakításokkal együtt tudjon működni az épületfelügyelettel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.