Hirdetés
. Hirdetés

Letaszították a trónról a mobil-chipek királyát

|

A vezetést szép csendben a MediaTek vette át, amelyik elsősorban az olcsó és középkategóriában teljesített jól. A korábbi listavezető, a Qualcomm viszont az 5G-képes mobiloknál tarolt.

Hirdetés

Bár a leghangosabb sikert mindig azok a gyártók aratják egy-egy szegmensben, amelyek a csúcskatgegóriás eszközökbe kerülnek, ez a hangosság nem feltétlenül egyenlő a számossággal. A Qualcomm nevét talán még azok is ismerik, akik nem feltétlenül tudják, mi is "hajtja" a mobiltelefonokat, hiszen a gyártó chipjei a legnagyobb nevek legfontosabb eszközeiben nyújtanak általában nagy teljesítményt. Eközben akár lesajnálóan is tekinthetnénk olyan gyártókra, amelyek a belépő, vagy legfeljebb középkategóriás mobilok számára készítik a "motorokat" - pedig, ha megnézzük, bizony a nagy pénzeket és a nagy forgalmat összességében épp az elérhető árú mobilok hozzák.

Hirdetés

2020 harmadik negyede érdekes fordulatot hozott a mobillapka-gyártók versenyében: a MediaTek tört az élre 31 százalékos piaci részesedéssel. Ebben az időszakban több, mint százmillió, MediaTek lapkával felruházott mobilt adtak el világszerte: a gyártó főleg a 100-250 dolláros ársávban szerepelt jól, és elsősorban a kínai, illetve indiai piacok segítették abban, hogy átvegye a vezetés a Qualcommtól.

Az 5G lapkakészleteknél viszont továbbra is a Qualcomm végzett az élen: a cég a harmadik negyedévben eladott 5G mobilok 39 százalékát látta el termékeivel. Ebben a három hónapban megduplázódott az 5G mobilok forgalma, és az összes eladott okostelefonok 17 százaléka 5G képes volt. Az intenzív növekedés az Apple 5G iPhone-jainak megjelenésével tovább erősödhet, és az elemzők szerint a 2020. negyedik negyedében eladott mobiloknak már egyharmada lesz 5G képes - bár persze ez nem feltétlenül a Qualcomm malmára hajtja a vizet, hiszen az Apple saját tervezésű chipeket használ a készülékeiben.

A MediaTek jó piaci  teljesítményét a Samsung, a Xiaomi és a Honor húzta fel. A Xiaomi modelljeiben tavalyhoz képest megháromszorozódott MediaTek lapkakészletek száma. Jót tett a MediaTeknek a Huawei elleni amerikai blokád is, ugyanis a sok OEM számára a megfizethető MediaTek lapkák jelentették a kézenfekvő megoldást a Huawei kiszorulása nyomán keletkezett piaci rés betöltésére.

A Qualcomm tavalyhoz képest a legdrágább szegmensben ért el jelentős eredményeket. A középkategóriában viszont a MediaTek nagyon erős konkurenciát támasztott a cégnek, és ez a verseny 2021-ben is folytatódni fog. Ugyanakkor az 5G technológia előretörésével jó esély mutatkozik arra, hogy a Qualcomm jövőre visszaszerezze elsőségét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.