Hirdetés
. Hirdetés

Liberalizáció a világ legnagyobb mobil-piacán

|

Az 1,2 milliárd mobilfelhasználójával a legnagyobbnak számító kínai telekommunikációs piacon megkezdődtek az első lépések a monopóliumok letörlésére.

Hirdetés

A három állami kézben lévő szolgáltató, a China Mobile, a China Telecom és a China Unicom mellett a jövőben a magánkézben lévő vállalatok számára is nyitva áll a piacra lépés lehetősége - közölte az ipari és információtechnológiai minisztérium. Nyitásként tizenegy cég kapott csütörtökön működési engedélyt, közöttük az online kereskedelmi piacot uraló Alibaba leánya, a net.cn és a 360Buy.com óriáscég.

Hirdetés

A tárca tájékoztatása szerint a magáncégek a három állami nagytól vásárolhatnak bizonyos nagyságú sávszélességet, amelyet az állami cégek kedvezményes áron kénytelenek értékesíteni.

A magáncégek kétéves szolgáltatói próbaidőt kapnak a minisztériumtól, amely a liberalizáció kiterjesztését, további cégek piacra engedését is kilátásba helyezte. A külföldi tőke beengedése ugyanakkor továbbra sem várható: a telekommunikáció a nemzetbiztonsági okokból érzékeny iparágak közé tartozik. Ezen kívül a magas hozzáadott értéket termelő iparágakban - mint amilyen telekommunikáció is - a külföldiek piacra lépése csak vegyesvállalati formában engedélyezett.

A piacnyitás célja a szektoron belüli verseny fokozása, az állami monopólium letörése, a szolgáltatások színvonalának emelése. A telekommunikáció mellett a pénzügyi, oktatási szektorokban való magánberuházás növelése is szerepel a kormány korábban bejelentett tervei közt, az általános gazdasági liberalizáció részeként.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.