Hirdetés
. Hirdetés

Lukat rúgtak a hanglemezkiadók

|

A múlt héten beszámoltunk a Mozgókép Szövetséggel szembeszálló programozó esetéről. Most egy kaliforniai nő késztette meghátrálásra a RIAA-t.

Hirdetés

Annak idején a harmincéves Shawn Hogant az MPAA (Amerikai Mozgókép Szövetség) ügyvédei keresték meg, és 2500 dollárt követeltek tőle egy film a BitTorrent segítségével történő illegális letöltése miatt. A férfi azonban - szemben a több ezer másik felhasználóval, akik hasonló ajánlatot kaptak - nem fizetett egy centet sem, hanem vállalta a pereskedést. Ügyvédje szerint a szövetség nem állapíthatja meg egy IP cím alapján, hogy személy szerint ki töltötte le a kérdéses illegális tartalmat, különösen a Wi-Fi kapcsolatok rohamos terjedését figyelembe véve.

Most a pompomlányok betanításával foglalkozó Tammie Marson tagadta meg a RIAA (Amerikai Hanglemezkiadók Szövetség) 3500 dollár kifizetését célzó "megegyezési ajánlatát". Az OUT-LAW.com híradása szerint a Virgin, a Sony, a BMG, az Arista, a Universal és Warner Brothers alkotta szövetséggel szemben a Palm Desertben élő nő Shawn Hoganhoz és ügyvédeihez hasonéóan érvelt. Bár gépén valóban megtalálhatóak voltak az illegális tartalmak (az Egyesült Államokban nemcsak a fájlok birtoklása és használata, de maga a letöltés is bűncselekmény), bárki, aki az elmúlt időszakban betette a lábát a házba, elkövethette a bűncselekményt. Sőt, mivel Marson vezeték nélküli kapcsolatot használt, akár egy járókelő is rákapcsolódhatott a számítógépére.

Seyamack Kouretchian, a nő ügyvédje szerint világos, hogy az elkövető személyazonossága nem bizonyítható, megfogalmazása szerint ügyfele azt sem tudja, mi fán terem a "megosztott mappa". Az érvelés jogilag akár helytálló, akár nem, a RIAA mindenesetre visszavonta bírósági keresetét. Ez mindenképpen arra utal, hogy a kiadók nem annyira ügyük sziklaszilárd jogi hátterétől, mint inkább a megfélemlítő fellépéstől remélik a kalózkodásból származó károk megtérülését. Ami valószínűsíthető: ha a továbbiakban a gyanúba keveredett felhasználók elkezdenek a fenti módon védekezni, az súlyosan befolyásolhatja a jelenleg is folyó peres ügyek kimenetelét, és nagyban aláássa majd a kiadók a kalózkodással kapcsolatos érdekérvényesítő képességét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.