Hirdetés
. Hirdetés

Magyarország a világtérképen

|

Míg korábban főleg a japán, kínai, koreai és egyesült államokbeli robotgyártókat leste a világ, újabban az európai szereplők is felhívják magukra a figyelmet, sőt Magyarország is szerepel a robotikai fejlesztések világtérképén.

Hirdetés

Magyarországon 2018 végére több mint 83 ezer állás maradt betöltetlenül, ami országos szinten 13,8 százalékos növekedést jelent a 2017 végén mért KSH-adathoz képest. A Boston Consulting Group (BCG) tanácsadó becslése szerint körülbelül 10 trillió dollárnyi GDP lesz veszélyben 2030-ra azért, mert a vállalatok és a nemzetgazdaságok egyre nehezebben tudják majd betölteni a rendelkezésre álló munkahelyeket. Ez és az alacsony termelékenység arra ösztönzi a piaci szereplőket, hogy ahol csak lehet, gyorsított ütemben vezessenek be automatizált rendszereket a gyártásban és a szolgáltatásokban egyaránt. Nem mellesleg a robotizálással nő a hatékonyság és emelkedhetnek a bérek.

Hirdetés

Az évente megjelenő World Robotics Report idén először tért ki a kobotok piacának elemzésére, és egyből komoly, 23 százalékos növekedésről számolt be. A jelentés szerint a robotok teljes, éves értékesítési értéke 2018-ban 16,5 milliárd dollár volt - ez új rekord. 422 ezer robotot szállítottak le 2018-ban, ami 6 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest. A világ öt legnagyobb robotpiaca a növekedés 74 százalékáért felel. A top 5: Kína, Japán, a Koreai Köztárság, az Egyesült Államok, és egyedüli európai országként Németország. A közép-kelet-európai régiós rangsort vezető Cseh Köztársaság 2,7 százalékos piaci részesedéssel a 15. helyet foglalja el a globális listán.

A magyar szál
Néhány év alatt vált az európai robotfejlesztés egyik központjává a dániai Odense. Dánia harmadik legnagyobb városa - a nemzetközileg elismert OnRobot mellett - jelenleg közel 300 robotikai start-up otthona. Az OnRobot A/S 2018 nyarán jött létre az amerikai Perception Robotics, a magyar OptoForce és a dán On Robot összeolvadásával. A vállalat tavaly vásárolta meg a Purple Roboticsot, 2019 áprilisában pedig a Blue Workfoce-t. Bár a központ Dániában van, az OnRobot fejlesztéseinek zömét Magyarországon végzik, és a vállalatnak jelenleg nincs olyan terméke a piacon, amelynek kialakításában ne vett volna részt a hazai csapat.

A hazai fejlesztők olyan termékeken dolgoztak, mint például az OnRobot RG2-FT Grippere, a világ első intelligens fogója, amely beépített erő- és nyomatékérzékelőjének köszönhetően képes látni és érezni is a munkadarabokat, vagy a NASA-val közösen kifejlesztett Gecko Gripper. A Gecko fogószerkezet mikroméretű finom szálak millióit használja, amelyek a szilárd van der Waals-erők segítségével tapadnak a felülethez - a gekkók ugyanezzel a módszerrel tudnak mászni. A technológiát eredetileg a NASA laboratóriumában fejlesztették ki azzal a céllal, hogy üzemen kívüli műholdakat és egyéb űrszemetet gyűjtsenek be vele, valamint, hogy a Nemzetközi Űrállomáson alkalmazzák.

A fejlesztő csapat különösen büszke arra a tudásra, amelyet a szenzorok kapcsán tudhat magáénak. Ilyen például a HEX erő/nyomaték szenzor, amely egy emberi kéz érzékenységét és ügyességét képes visszaadni. Az érzékelővel bonyolult polírozó, csiszoló vagy egyéb összeszerelő jellegű feladok végezhetők, melyeknél alapvető fontosságú a pontos orientáció és a kifejtett erővel kapcsolatos visszajelzés. E szenzorok rendkívül hatékonyak a bútorok, hajók, elektrotechnikai eszközök és repülőgépek gyártása során.

Bővítés előtt
A budapesti k+f központ vezetését ez év elején Beskid Vilmos vette át, aki az utóbbi öt évben az Ericsson budapesti kutatás-fejlesztési központjának igazgatója volt. - Komoly üzleti és termékfejlesztési terveink vannak az elkövetkező néhány évre, amelyeket szakmai kíváncsiságtól fűtött mérnök- és informatikus kollégákkal közösen tervezzük megvalósítani - mondta. - A robotikai iparágban robbanásszerű fejlődés várható az elkövetkező néhány évben, melynek az OnRobot is része. Úgy gondolom, ha ilyen ütemben fejlődünk, Magyarország egyik kiemelkedő kutató-fejlesztő munkahelye lehetünk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.