Hirdetés
. Hirdetés

Magyarország legnagyobb e-számlázási rendszere

|

A NetLock Kft.-vel való megállapodása nyomán az Ügyvitel Szolgáltató Kft. a kibocsátott számlák másodpéldányait elektronikus úton tárolhatja.

Hirdetés

A rendszert a NetLock Kft., a legnagyobb hazai hitelesítésszolgáltató és PKI rendszerintegrátor vállalat építette ki. Ennek a meglévő számlázási rendszerhez illeszkednie kellett, és a törvényeknek megfelelően kell biztosítania a másodpéldányok integritást.

Az "elektronikus számlázás" valójában három különálló módot fed le, az itt megvalósított rendszer a másodpéldányok papíron való tárolását váltja ki. A rendszer két éve működik, és most már egyértelműen olcsóbb, mint papírok raktározása: a papír alapú dokumentumok sérülékenyek, nagy mennyiségben nehezen kezelhetőek, a raktárak bérlése, a személyzet fenntartása komoly költséget jelent. A projekt nagyságrendje Magyarországon egyedülálló, hiszen a hitelesített, majd elektronikusan tárolt számlamásodpéldányok száma mára meghaladta az 1 700 000-et. Ha ezeket a másodpéldányokat mégis kinyomtatnánk és egymásra helyeznénk, akkor egy 209 méter magas papírtornyot kapnánk, amely 6 egymásra helyezett tízemeletes épület magasságának felel meg.

A szóbanforgó megoldás a számlázási rendszerben keletkezett számlaadatokat továbbítja a NetLock Kft.-nek, ahol fokozott biztonságú elektronikus aláírás és digitális időbélyeg kerül rá: ettől kezdve az érintett számla nyom nélkül nem módosítható, vagyis hiteles. Ez az adat mint másodpéldány kerül eltárolásra, és ekkor nyomtatják ki a papíralapú számlát.

Törvényi háttér

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 169. § (6) bekezdése lehetőséget ad a számlabizonylatok másodpéldányának elektronikus megőrzésére is, de csak a törvény a 167. § (5) bekezdése szerinti feltételeknek a figyelembevételével. A törvény ide vonatkozó bekezdése előírja, hogy az eredetileg nem elektronikus formában kiállított bizonylatok másodpéldányai elektronikus formában is megőrizhetők, de kizárólag oly módon, hogy az alkalmazott módszer biztosítsa a bizonylat összes adatának késedelem nélküli előállítását, folyamatos leolvashatóságát, illetve kizárja az utólagos módosítás lehetőségét. A hitelesség biztosítása érdekében pedig a jogszabály elektronikus aláírás és időbélyegző alkalmazását követeli meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.