Hirdetés
. Hirdetés

Már a céges keltető is a felhőbe költözik

|

Bár a világjárványra válaszolva a digitalizáció nagyobb sebességre kapcsolt, a kialakult gazdasági válság megnehezíti a startupok dolgát. Hagyományos inkubátorprogramok helyett nagyvállalati felhők segíthetik a továbbiakban az innovatív ötletek megvalósítását és piacra vitelét, mondja Jason Williamson, az Oracle for Startups vezetője.

Hirdetés

Kölcsönösen előnyös üzletfejlesztő partnerséget kínál a startup cégeknek, a szállító ügyfélkörének és magának az Oracle-nek az innovációs gyorsító programként működő Oracle for Startups. Kedvezményes felhőszolgáltatások segítik kiindulásképp az újító vállalkozásokat, amelyek így már az első naptól 70 százalékot takaríthatnak meg költségeiken, és akár 9 ezer óra ingyenes felhőkreditet gyűjthetnek, miközben szerteágazó együttműködést építhetnek ki az Oracle mentorainak, termékszakértőinek és ügyfeleinek világot átfogó hálózatában.

Hirdetés

Jason Williamsont, az Oracle alelnökét, az Oracle for Startups és az Oracle for Research szervezetek globális vezetőjét a startupok és a nagyvállalatok együttműködéséről, a közép-kelet-európai régiós tapasztalatokról és tervekről kérdeztük.

Computerworld: Idén januári blogposztjában startapoknak adott trendelőrejelzést, amelyben többek között azt jósolta, hogy a hagyományos inkubátorprogramok, régiós innovációs központok helyét átveszi a startup cégek és a nagyvállalatok virtuális térben kibontakozó együttműködése. A Covid-19 ihlette erre a prognózisra?

Jason Williamson: Ki kell ábrándítanom, sajnos nincsenek olyan látnoki képességeim, amelyekkel előre jelezhettem volna a pandémia világrengető hatását. A trend egyébként is korábbról indult, jóval a járvány előtt felismertük, hogy az újítás körül bábáskodó inkubátoroknak is meg kell újulniuk, virtuális programokat kell indítaniuk, amelyek a nagyvárosokon kívüli környezetekben is az eddiginél több startupot, kiváló, alkotó tehetséget érhetnek el. Hónapokkal korábban hozzáláttunk a megvalósításhoz, így a múlt év végére már láttuk az első eredményeket is. Tavaly decemberben foglaltam össze ennek alapján előrejelzéseimet, amikor még senki nem sejtette, hogy 2020-ban mi vár ránk.

CW: Mi vezetett a felismeréshez, milyen technológiai és gazdasági trendek, mozgatóerők hozzák el ezt a fordulatot?

JW: Az Oracle részéről ez egy heuréka pillanat volt. Európában például Londonban és Párizsban is működtettünk inkubátort, ahová a startupalapítók hetekre, hónapokra átköltöztek, hogy mentoraink, termékszakértőink szakmai támogatásával fejlesszék tovább ötleteiket, megoldásaikat, miközben földrajzi értelemben sok esetben elszakadtak megcélzott piacuktól, leendő ügyfeleiktől és helyi partnereiktől. Az Oracle felhőben ugyanakkor minden technológia és erőforrás adott ahhoz, hogy ezt az együttműködést virtuális térbe tereljük, és bárhonnét elérhetővé tegyük.
Meggyőződésem, hogy a személyes találkozás és együttműködés értékéből ez semmit sem fog elvenni. Célunk, hogy Budapesten is még több szakemberünk dolgozhasson az innovációs ökoszisztéma szereplőivel, és a virtuálisan megkezdett közös munka mutathatja meg a legbiztosabban, mely területekre érdemes erőforrásokat csoportosítanunk.

CW: A technológiai startupok jellemzően egyetemi körökben fogannak, az innovációs ötletek kutatási projekteken dolgozó egyetemisták fejéből pattannak ki. Miben tér el az Oracle for Startups az akadémiai szférát régebbről támogató Oracle for Research programtól?

JW: Mindkét programunkban közös, hogy hosszú távra tervez. Ha szeretnénk, hogy öt-tíz év múlva sok innovatív megoldás készüljön Oracle technológiával, amelyet még több vállalat akar használni, akkor ehhez meg kell alapoznunk. Az újítók három típusát, az egyetemi hallgatókat, a kutatókat és az induló vállalkozókat támogatjuk ezért programjainkon keresztül az Oracle technológia jobb megismerésében, lehetőségeinek kiaknázásában. A három alkotói perszóna sok tekintetben hasonló, de a közös metszeten kívül sajátos jegyekkel, igényekkel is bír.

Oracle for Startups programunkban a feltörekvő cégek is elérik például a kutatói munkát segítő szuperszámítógépes (HPC) technológiáinkat és autonóm adatbázisunkat, de a vállalkozókat a piacra lépés, az üzletfejlesztés vonatkozásában is segítik mentoraink szakmai tudásuk gyarapításában. Bemutatkozásra is lehetőséget adunk a startupoknak különböző szakmai-üzleti eseményeken, a legígéretesebbeknek pedig ügyfélkörünkben is. Az Oracle programunktól függetlenül készíti elő és valósítja meg akvizícióit, kockázati befektetőkkel, Magyarországon például a Hiventures tőkealap-kezelővel viszont együttműködünk, a startupokat ezen a téren is támogatjuk a kapcsolatépítésben.

Fontos újítás, hogy a hagyományos inkubátorok pályáztatási gyakorlatától eltérően az Oracle for Startups programhoz az induló vállalkozások egy online jelentkezési lap kitöltésével csatlakozhatnak, és létrehozott fiókjukhoz krediteket kapnak, amelyekkel azonnal használhatják az Oracle felhőjét. Az első két évben ez 70 százalékos megtakarítást jelent, de ezt követően is jelentős díjkedvezményt adunk a startupoknak.

CW: Nemrégiben előadott a Startup and Innovation Day konferencián, a közösség egyik legnagyobb közép-kelet-európai rendezvényén, amely idén szintén virtuális térbe költözött. Hazánkból, illetve régiónkból milyen startupok vesznek részt az Oracle programjában?

JW: Magyarországról többek között olyan startupokkal dolgozunk együtt, mint a Webkey, a ViveLab és a Deligo Vision. Utóbbi alapítója, Haidekker István például sikeres vállalkozó, akinek előző startup cégét, az AutoHopot a távolsági autó- és utazásmegosztó platformjáról ismert BlaBlaCar vásárolta fel. Haidekker István azért csatlakozott Oracle for Startups programunkhoz, hogy a Deligo Visiont is sikerre vigye.

Egész Közép-Kelet-Európában lendületesen nő a csatlakozó startupok száma és innovációs ereje is. Valóban inspiráló az olyan startupok ötleteit és technológiáit látni, mint a litván Noia Networks, a horvát DataFlux, a lengyel Wandlee vagy az észt modularbank, hogy csupán néhány példát említsek a régióból. A még jobb együttműködés és támogatás érdekében partnerkapcsolatainkat is erősítjük a térségben többek között a kiberbiztonság, a fintech és a fenntarthatóság terén olyan szervezetekkel, mint az EU Digital Innovation Hub Romániában, a lengyel Booster Project, a litván Katalista VC és a Startup WiseGuys a balti államokban.

CW: Térségünket nemcsak adatokból, hanem személyes tapasztalatból is ismeri. Más régiókkal összevetve milyennek látja az itteni startupgazdaság fejlettségét?

JW: Édesanyám magyar, tinédzser éveim egy részét Magyarországon töltöttem, így megismerhettem a matematikai, műszaki és tudományos képzés térségbeli gazdag hagyományait is. A harminc évvel ezelőtti, zökkenőmentes technológiai váltás és az azt követő, Magyarországon rendkívül gyors fejlődés, mindaz, amit ma digitális érettség tekintetében látunk, ebből a kultúrából indult, és táplálkozik belőle ma is. Különösen örülök ezért, hogy Oracle for Startups programunkkal az innovációt támogató erőforrásainkat még közelebb hozhatjuk a magyar újítókhoz.
A startupok Közép-Kelet-Európában is ugyanazokkal a felhőalapú, AI, ML és más adattechnológiákkal készítenek és szállítanak innovatív megoldásokat nagyon hasonló problémákra, mint társaik a világ többi régiójában. A történelmi örökség azonban térségenként más, így az itteni vállalkozók is másfajta rugalmassággal válaszolnak például a gyors változásokra, mint nyugat-európai kollégáik. A technológiai színvonal és a vállalkozói szemlélet azonban egymással kölcsönhatásban fejlődik, és ismert sikertörténetek tanúsítják már ma is, hogy az élenjáró innovációhoz minden hozzávaló adott a magyar piacon és a térségben.

CW: Idén mindannyian tapasztaltuk, hogy milyen a valóban felforgató erejű változás. A járványhelyzetben felgyorsult a digitalizáció, azonban sok vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd. Tekintettel arra, hogy nemcsak nagyvállalati, hanem startup-alapítói tapasztalatokat is gyűjtött eddigi pályafutása során, mit tanácsol a feltörekvő újítóknak, hogyan kezeljék a bizonytalanságot?

JW: A Covid-19 egyértelműen megnehezítette a startupok helyzetét is. Hiába sikeres a digitális térben egy induló vállalkozás, ha fejlődésének korai szakaszában jár, a mostanihoz hasonló helyzetben mindig nehezen fog tőkéhez jutni, nem a pénz hiánya, hanem a befektetők óvatossága miatt. Huszonegy évvel ezelőtt a startupcégem felvásárlását készítettük elő a vevővel, amikor a szeptember 11-i terrortámadás egyik napról a másikra mindent megváltoztatott. Már nem az akvizíció értékével foglalkoztunk, mert az elmaradt, a következő tőkebevonás, majd csakhamar az értékesítés további lehetősége is kérdésessé vált. Az innováció nagyon nehéz, ha a startup egyik hónapról a másikra él. A hasonló válsághelyzetekben azonban a vállalkozó megtanulja, hogy még sokkal többet is kibír, és ez értékes tapasztalat.

Tanácsolom ezért a startupoknak, viseljék türelemmel a bizonytalanságot, most ne azzal gyötörjék magukat, hogy elszalasztanak valamilyen lehetőséget, ha nem lépnek gyorsan, hanem összpontosítsanak arra az egy-két dologra, ami a legfontosabb számukra, hogy túléljék a következő fél évet, legyen az tőkebevonás, termékfejlesztés vagy a meglévő értékesítése. A programunkhoz csatlakozó cégek számából ítélve egyébként március óta felívelt a startup-alapítók vállalkozókedve. Az innovatív megoldásokhoz elvégre problémák is kellenek.

CW: Milyen előrejelzést adna a startapoknak 2021-re?

JW: Dolgozom még a friss prognózison, de amint elkészül, közzétesszük Oracle for Startup programunk blogján.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.