Hirdetés
. Hirdetés

Már gyártják a százdolláros notebookot

|

A Digitimes.com ma arról számolt be, hogy a Quanta már gyártja a OLPC (One Laptop per Child) projekt elhíresült 100 dolláros notebookját.

Hirdetés

Lapunkban már korábban beszámoltunk, a humanitárius, non-profit OLPC (One Laptop per Child azaz Gyermekenként Egy Laptop) projektről, mely azt célozza, hogy a világ legszegényebb gyermekeit is ellássa olcsó, tanulást segítő számítógéppel. A projekt kitűzésében szereplő száz dolláros, könnyű, strapabíró laptop már sokszor került a szakma kereszttüzébe, mint megvalósíthatatlan fantazmagória, de éppen ennyien kérdezték, hogy "ki fog érte fizetni".

A tervezett gép Linux alapú, színes és fekete-fehér kijelzővel is ellátható, 500 megahertzes processzora, 128 megabájt memóriája van, merevlemez helyett pedig 500 megabájtnyi Flash memóriát használ. Négy USB kapuja és szélessávú vezetéknélküli hálózati vezérlője van, melynek segítségével az egymás közelében lévő gépek ad-hoc hálózatba szervezhetők.



A Digitimes tajvani, integrált áramköri tervezésben mozgó forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a Quanta megkezdte a tesztgyártást. A cég az egyik legnagyobb ODM (Original Design Manufacturer) beszállító az iparágban. Az első példányokat novemberre datálják. Michael Wang, a cég elnöke elmondta, hogy 2007 elejétől kezdve, 10 millió példány legyártását tervezik, 12 hónapos perióduson keresztül.

A Digitimes meg nem nevezett forrása szerint, az 1,2 millió darabos megrendelés Líbiából futott be. A cikk szerzője csodálkozását fejezi ki afelett, hogy a megrendelés nem az "eredetileg célzott fejlődő piacokról származik, úgyis mint Brazília, Kína, India, Oroszország, Afrika, vagy Kelet-Európa". Mi a magunk részéről csodálkozásunkat fejezzük ki, hogy a cikk szerzője keleteurópát nemes egyszerűséggel fejlődő piacként aposztrofálja.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.