Hirdetés
. Hirdetés

Már nem megy olyan jól az Intelnek

|

A gyengélkedő Intel további létszámleépítéseket tervez, miközben ismét árcsökkentést fog végrehajtani Celeron processzorcsaládjában.

Hirdetés

A processzorgyártó óriás a héten átfogó leépítést kezdeményez világszinten, tervei szerint ezer vezetőtől vesz hamarosan búcsút. "Nagyon fontos lépésre szántuk el magunkat. A problémáink kiindulópontja a lassú és nem hatékony döntéshozatalban keresendő, aminek egyik oka a túl nagy menedzsment" - írta Paul Otellini a vezetőség képviseletében egy dolgozóknak szóló közleményben.

Az Intel szóvivője, Chuck Mulloy elmondta, hogy a leépítésektől nem csak költségmegtakarítást, hanem a döntéshozás és a kommunikációs hatékonyság növekedését is remélik. Pontos pénzügyi adatok nem kerültek nyilvánosságra.

Az Intelnek igen rosszul megy mostanság. A kirobbant izraeli harcok megtépázzák a vállalat ottani kutatóközpontjának működőképességét is, ráadásul a rivális AMD sem ül a babérjain, mozgolódásai miatt az Intel újabb árcsökkentést kénytelen végrehajtani.

A Celeron D chipek ősztől drasztikus árcsökkentésen mennek majd keresztül, hogy tartani tudják az AMD AM2 Sempron processzorok mellett vagy mögött a lépést. Tajvani alaplapgyártóktól kiszivárgott információk szerint azonban már július 23-án esedékes egy átfogó árcsökkentés a vállalat Celeron-D termékskáláján.

Állítólag e hét végére a Celeron D processzorcsalád tagjainak ára 8-17 százalékkal csökken majd 44-74 dollárra (típustól függően), s a következő áresés októberben már az egész családra érvényesül, további 8-14 százalékkal. A NetBurst architektúrára épülő legújabb chip várhatóan augusztus 27-én debütál 84 dollárral.

Az új architektúra, az Intel Core úgy tűnik, csak 2007 második negyedében érkezhet meg az alsóközép-kategóriás szegmensbe egy egymagos Conroe-L processzor formájában. Ekkorra az Intel 12 százalékra csökkentené a Celeron D CPU-k gyártási arányát a teljes processzor-előállításhoz képest. Ez év végén ez az arány még várhatóan 18 százalék lesz.

Újdonságként debütálna a Core 2 Duo E4300 processzor 2007 első negyedében, míg az E4200 megjelenését előrehoznák az idei év végére. A chipet eredetileg az AMD Socket-AM2 Athlon 64 X2 3600+ jelzésű processzora ellen szánták, ám hamar kiderült, hogy alulmaradna a küzdelemben. Így az 1,6 GHz-es órajelű E4200 helyett az 1,8 GHz-es E4300 kerül majd az "arénába".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.