Hirdetés
. Hirdetés

Máshol csökken, nálunk tetőzik a spamek aránya

|

Magyarország lett a hónap leginkább levélszeméttel fertőzött országa: a kéretlen levelek aránya magasabbnak bizonyult a globális átlagnál, 74,3 százalékos aránnyal.

Hirdetés

A júniusi Symantec Intelligence Riport adatai alapján Szaud-Arábia szerezte meg a második helyet júniusban, itt ugyanis a kéretlen levelek aránya 73,9  százalék volt, ez az arány Oroszországban 71,1 százalék és Braziliában 71 százalék volt. Hollandia tudhatja magáénak az adathalászok legcélzottabb országának címét múlt hónapban is, hiszen minden 54,4 levélből egy adathalász programmal volt fertőzött. Ezzel megelőzte Dél-Afrikát, ahol minden 170,9 e-mailből egyet blokkoltak.

Az elektronikus levelek útján szétküldött támadások terén júniusban Hollandia vette át a vezető szerepet, mivel földrajzilag náluk volt a legmagasabb a kártékony programokat tartalmazó e-mailek száma: minden 48,6 üzenetből egy tartalmazott vírust. Magyarországon ez az arány 359,9 levélből egy volt.

 



Egyébként csökken a spamek száma

2012 júniusában az összesített levélforgalom 66,8 százaléka bizonyult spam-nek, ez a májusi adatokhoz képest 1 százalékos csökkenést jelent. Ez követi azt a trendet, mely szerint 2011 vége óta fokozatosan csökken a levélszemetek nemzetközi szintje, bár hazánk továbbra is élen jár a spamek tekintetében. Ezen felül júniusban minden 467,6. emailt azonosítottak adathalászatot célzó levélnek, amely 0,04 százalékos növekedést jelent a májusi felméréshez képest.

A végpont veszélyeket illetően leggyakrabban blokkolt károkozó a múlt hónapban is a WS.Trojan.H <http://bit.ly/AARrks> volt. A WS.Trojan.H egy általános felhőalapú heurisztikus felismerő, amely olyan fájlokat vizsgál, amelyek még nem minősített fenyegetés jellemzőit mutatják. Azokat a fájlokat, amelyeket ez a heurisztikus felismerő észlelt, a Symantec felülvizsgálta és veszélyesnek ítélte a felhasználókra nézve, ezért blokkolta a hozzáférésüket a számítógéphez.

A Symantec Intelligence minden 316,5 e-mailből 1-nél fedezett fel ilyen jellegű veszélyeztetettséget, amely májushoz képest 0,04 százalékos növekedést jelent. Júniusban az e-mailben terjedő rosszindulatú programok 27,4 százaléka tartalmazott linkeket kártékony webhelyekre, amely 1,2 százalékos csökkenést jelent május óta. Ami a webes biztonságot illeti, 51,7 százalékkal csökkent a fertőzött honlapok száma a májusi adatokhoz képest, és a Symantec Intelligence átlagosan 2106 fertőzött honlapot azonosított.

A célzott támadások harmada kkv-k ellen irányul
 
2012 első félévében a célzott támadások száma naponta tovább nőtt legalább 24 százalékkal, átlagosan 151 támadást blokkoltak minden nap májusban és júniusban. A több, mint 2500 munkavállalót foglalkoztató nagyvállalatokat érik továbbra is legnagyobb számban a támadások, átlagosan 97 naponta.

Iparágakat tekintve a védelmi ipar volt a legcélzottabb iparág az első félévben, átlagosan 7,3 támadással naponta – ezek az összes célzott támadások 45 százalékát tették ki. A kémiai és gyógyszeripar, valamint a feldolgozó ágazat megtartotta második és harmadik helyét. Ezek a célpontok a teljes figyelem csak kisebb szegletét kapták 2011-ben, idén a kémiai és gyógyszeriparnál a célzott támadások számát tekintve minden ötödik, míg a feldolgozóiparnál minden tizedik támadás bizonyult célzottnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.