Hirdetés
. Hirdetés

Máthé Sándor, Ramiris: „Korábban nem hittem volna, hogy a magyar piacon el lehet adni 600 ezer forintba kerülő videókártyákat”

|

Máthé Sándor, a Ramiris IT nagykereskedő cég beszerzési igazgatója, aki több mint 13 éve dolgozik a Ramirisnél, úgy látja, hogy e szektorban a magyarországi igények nem különböznek a nyugat-európai piaci igényektől, van talán néhány szegmens, amely kicsit késik, de általában nincs Magyarország lemaradva.

Hirdetés

"Azért vagyok ilyen magabiztos ebben, mert rendszeresen járunk a GfK piackutató előadásaira, amelyeken jó rálátást kaphat az ember Európa és a világ piacaira, így el tudjuk helyezni magunkat akár méretben, akár az igények összetételét illetően" - mondja.

Hirdetés

Egy folyamatosan változó, többismeretes egyenlet megoldásán dolgozik a beszerzési igazgató, aki csapatával nem csupán a beszerzés menedzseléséért felel, hanem az árazásért is, azért, hogy mind a b2b, mind pedig a b2c területen, így Ramiris csoport kiskereskedelmi hálózatában, a BestByte üzleteiben alkalmazandó végfelhasználói árak képzéséért is. A beszerzési szervezet ennélfogva a gyártói kínálattól a végfelhasználói igényekig átfogó és nagy felbontású képpel kell, hogy rendelkezzen az IT eszközök kereskedelmi szektoráról.

A felhasználó igények olykor megjósolhatatlan változására eklatáns példaként említi az asztali személyi számítógépek iránti kereslet változástörténetét. "Közösen nézhettük végig az asztali gépek iránti igény elsorvadását, mostanában azonban tanúi lehetünk az asztali gépek főnixmadárszerű feltámadásának, és tegyük hozzá, az erős gamer notebookok feltámadásának" - magyarázza Máthé Sándor, aki hozzáteszi: "Az utóbbi néhány évben jelentősnek mondható piaci területté nőtte ki magát a gaming, amit én tíz évvel ezelőtt még nem gondoltam volna. Erőteljesek itt a gépek, és azok számára, akik a vásárlóik, az ár nem elsődleges szempont. Ma ott tartunk, hogy a 800 euró alatti árú gépeket nem is tekinthetők gamer gépeknek." 

Máthé Sándor beszerzési igazgató 13 éve dolgozik a Ramirisnél

Az IT-piac évi 2-3 százalékos növekedéséhez képest a gamer terület évi 20-30 százalékos növekedést mutat most már harmadik éve, és az előrejelzések szerint a következő két évben is marad ez a bővülési ütem - magyarázza a beszerzési igazgató, aki a bővülés okai között említi, hogy az esport elképesztő ütemben terjed hazánkban is. Itt a felhasználók körében reneszánsza van a szerelt gépeknek, nincs itt árérzékenység. "Korábban nem hittem volna, hogy a magyar piacon el lehet adni 600 ezer forintba kerülő videókártyákat" - jegyzi meg.

"Kellő időben a lehető legjobb árakon álljon rendelkezésre a kellő mennyiségű és minőségű árukészlet viszonteladó partnereink részére, és emellett a tulajdonos igénye szerint optimális készlettel gazdálkodjunk" - fogalmazza meg Máthé Sándor az elvárást, amelynek személy szerint neki és csapatának meg kell felelnie.

Törést hozhatott volna a fejlődésében, akár ki is törölhette volna a piaci szereplők névsorából a Ramirist az az esemény, mely kicsit több mint egy éve történt a cég életében.

Porrá és hamuvá vált a Ramiris közel 4 milliárd forint értékű árukészlete 2018. június 13-án reggel fél 10 óra tájban, amikor egy elektromos tűz következtében kevesebb, mint fél óra alatt teljesen leégett a központi raktára a budapesti Frangepán utcában. A gyártó partnerek és a finanszírozó bank támogatásával, valamint a megfelelő biztosítási szerződésnek köszönhetően a magyar IT disztribúciós piacon tavaly is megőrizte meghatározó pozícióit a cég. Árbevétele 2018-ban még növekedett is 44,7 milliárd forintra, a 2017-es forgalmához képest csaknem egymilliárddal. "Gyártóink számláit akkor is fizettük, amikor a port és hamut fizettük, nem késtünk senkinek sem egy fillérrel sem" - jegyzi meg a beszerzési igazgató, jelezvén, hogy a Ramiris mindent megtett azért, hogy a partnereivel kiépített kapcsolatok nem váljanak füstté.

"A katasztrófát lehetőségnek tekintette a tulajdonos, és az akkor már cégünk tulajdonában lévő XV. kerületi raktárbázisunk fejlesztését felgyorsította. Olyan korszerű, 12 ezer négyzetméteres raktárközpont épül itt ki, amellyel hazánkban egyetlen IT nagykereskedő sem rendelkezik" - mondja Máthé Sándor, akivel beszélgetésünk e pontján a dolgos hétköznapok adta témái felé fordulunk.

A 2010-es évek elején sokan gondolták úgy, hogy az okostelefonok, az okoseszközök egyeduralkodóvá válnak és azok lesznek a végső eszközök, amelyeket az emberek kizárólagosan fognak használni. Ez nem történt meg, mint ahogy az a jóslat sem valósult meg, hogy mindent online fogunk megvásárolni. "Az én székemből az látszik, hogy egy szép szimbiózis alakult ki a mobil eszközök, hagyományos asztali gépek és a notebookok között" - állapítja meg.

Érdekes a sorsa a tableteknek, amelyek iránt a kereslet csökkenni látszik. A Ramiris beszerzési igazgatója szerint a 2010-es évek kezdetén több piaci szereplő is noname tableteket kezdett behozni, amelyek minősége elfogadhatatlan volt. Az igazán nagy szállítók, a Samsung, a Lenovo és az Apple, amely egyeduralkodónak mondható a tabletek világában, megtartották piaci pozícióikat e szegmensben, ám a kisebb, névtelen gyártók, az előbb említett okok miatt kikoptak a piacról - "amivel, azt hiszem, mindenki jól járt", mondja Máthé Sándor.

Az árak alakulásának trendjét a televíziók példáján mutatja be. "Ma 150-200 ezer forintért 55-60 hüvelykes képátlójú tévéket lehet vásárolni, ami teljesen elképzelhetetlen volt úgy öt évvel ezelőtt, amikor egy 60 collos képátlójú televízió 3-4-szer ennyibe került. Az árak nem mentek le a mélybe, de a belépő szint áráért egyre nagyobb méretű készüléket lehet kapni" - mondja.

Beszélgetésünk végét számokkal zárjuk. A 100 fővel működő Ramiris 600 szállítóval áll kapcsolatban, 500 körüli azoknak a vásárlóinak a száma, amelyek viszonteladók, kis és közepes rendszerintegrátorok, webáruházak, és 50-60 nagy rendszerintegrátort tartanak számon kiemelt ügyfélként.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.