Hirdetés
. Hirdetés

Megadóztatja az Európai Bizottság a Google-t és a Facebookot

|

Egy most benyújtott tervezet szerint különadót vetnének ki a 750 millió eurót meghaladó éves globális bevételeket elérő nagyvállalatokra az Európai Unióban.

Hirdetés

A Reuters úgy értesült, hogy az Európai Unióban jelentős digitális bevételeket elérő nagy cégek (például a Google és a Facebook) megadóztatására készül az Európai Bizottság, az adó mértéke a javaslattervezet szerint 3 százalék lesz. Ha a tagállamok és a törvényhozók elfogadják a beadványt, a különadót csak azoknak a nagyvállalatoknak kell megfizetniük, amelyek éves bevétele világszerte meghaladja a 750 millió eurót és az Európai Unióban az "adóztatható" bevételük átlépi az 50 millió eurós határt.

Hirdetés

Az eredeti tervezet szerint az EU-s bevételi határ 10 millió euró lett volna, azonban ezt jelentősen megemelték, hogy a különadó ne sújtsa a kisebb vállalatokat és a feltörekvő startup cégeket. A nagyobb amerikai cégeknek (Uber, Airbnb, Amazon) azonban fizetniük kell az új törvény alapján, amelynek a hatálya az Unió mind a 28 tagállamára kiterjed.

A nagy technológiai cégeket korábban azzal vádolták meg a nagy EU tagállamok, hogy túl kevés adót fizetnek a régióban, mivel nyereségük egy részét az olyan alacsony adózású országokba irányítják át, mint Luxemburg és Írország.

Az új adó a tervezet szerint átmeneti intézkedés lesz, amely addig lesz érvényben, amíg el nem készül egy átfogóbb, lehetőség szerint globális szabályozás a digitális bevételek adóztatására vonatkozólag, melynek értelmében a bevételek utáni adót azok az országok kapják, ahol az érintett cégek a tevékenységüket végzik, nem pedig azok az országok, ahol a központjuk található.

Az új adót a tervezet szerint megosztják azon európai uniós tagországok között, ahol a digitális felhasználók élnek. Így például a digitális hirdetésekből származó bevételek utáni adót annak arányában kapják meg az érintett tagországok, hogy hányszor jelent meg egy hirdetés egy adott ország felhasználóinak az eszközein. Az adóztatási terv hasonlít egy korábbi francia javaslatra, amelyet támogattak a nagyobb uniós országok.

Mindazonáltal ellenezhetik a bevezetését a kisebb tagországok amiatti félelmükben, hogy kevésbé vonzóak lesznek a multinacionális cégek számára. Márpedig az európai uniós adóreformok életbe lépéséhez az összes tagország jóváhagyása szükséges.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.