Hirdetés
. Hirdetés

Megengedhetetlenül drága lesz a PlayStation 3?

|

A Merril Lynch amerikai banki befektető vállalat elemzői szerint a PlayStation 3 játékgép előállítási költségei elérhetik a darabonkénti 900 dollárt, ami mindenképpen magasabb az előzőleg jósoltnál, és egészen biztos, hogy ez már hatással lesz az árakra kevésbé érzékeny vásárlói rétegre is.

Hirdetés

"Most már egészen biztos, hogy a PlayStation 3 előállítása megengedhetetlenül drága lesz" - írja az elemző cég egy jelentésben. Hozzátéve azt is, hogy a többletköltségek a konzolgép megjelenésének további csúszását eredményezhetik.

Fontos megjegyezni, hogy a Merril Lynch az előállítási költségeket tanulmányozta. Ez nem feltétlenül van összefüggésben a készülék végfelhasználói árával. A játékkonzolok esetében a gyártók általában veszteséggel állítják elő a gépeket, a profitot a hozzájuk eladott játékok után kapott jogdíjakból és bevételekből szedik össze. Korábban azonban 500 dollár alá pozícionálták a PS3 árát, amihez képest a 900 dollár túl nagy veszteség lenne a Sonynak.

A legfőbb problémákat a Blu-ray lejátszó és a Cell processzor jelentik. A lemezlejátszó egység önmagában 350 dollárba kerül, s az ára három év alatt csökkenhet 100 dollárra, a konzol és lejátszó eladások nagyságától függően. A Cell mag kiindulási ára 230 dollár környékén mozog, ami három év alatt 60-ra csökkenhet. Az egész készülék teljes előállítási költsége ugyancsak három év múlva lesüllyedhet 320 dollárra.

Az elemzők véleménye szerint az erőteljes árcsökkentési kényszerben lévő Sony akár fél-egy évvel is kénytelen lesz eltolni a PlayStation 3 piacra dobásának időpontját. Így Japánban az év második felében, míg az Egyesült Államokban 2006 végén vagy 2007 elején jelenhetne csak meg a konzol. Így pedig idén maximum 2-3 milliós eladásokra lehet számítani.

A jelentés kitér a késés konkurenciára történő hatására is. A Microsoft Xbox 360 játékgépe az idei karácsonyi szezont is lefölözheti, ha valóban nem lennének képesek a Sonynál időben elkezdeni a PS3 tömeggyártását. Ilyen mérvű késlekedés már azok nagy részét is ráveszi a vásárlásra, akik még most is türelmesen várnak a PS3 fejlettebb technológiáira. A Sony leghamarabb az idei Electronic Entertainment Expón (E3) fog újabb hivatalos információkat közölni a konzoljáról. Várhatóan több játékot is bejelentenek majd itt mindkét gépre.

A fentieket azonban a Sony egy azóta kiadott közleményben cáfolta. "Továbbra sem változtattunk az eredeti terveinken, amik arra vonatkoznak, hogy a konzolt 2006 tavaszán piacra dobjuk." - habár ez az időpont a japán régióra vonatkozik.

Egy meg nem nevezett belső forrásra hivatkozva a BBC honlapja úgy értesült, hogy a technikai specifikációk nagy része már készen áll, de néhány véglegesítésére azonban még várniuk kell, ami valóban meghosszabbíthatja a folyamatot. "Addig várunk, amíg csak lehet, de ha már nincs mit tenni, kénytelenek leszünk bejelenteni, hogy késleltetjük a megjelentetést."

Egyelőre az sem egészen egyértelmű, mit értenek a tavaszi megjelenésen. A klasszikus meghatározás szerint március, április május hónapok valamelyikében kellene megtörténnie a piaci bevezetésnek. Mivel a világ legnagyobb játékshow-ja, a már említett los angelesi E3 kiállítás májusban lesz, valószínűsíthető, hogy a premiert akkora időzítenék. Ez azonban sok kérdést felvet. Gyanús például, hogy a vállalat még semmilyen marketing kampányba nem fogott, nem kezdődtek előrendelési akciók, vagy semmi olyan megmozdulás, ami sejtetne valamit. Ez pedig ilyenkor már szükséges lenne.

Mivel azonban a tavaszi megjelenés amúgy is csak Japánra vonatkozna, ezt részben figyelmen kívül hagyhatjuk. Ettől függetlenül persze fel kellene készülni a konkurens Microsoft óriási támadására, ami a kiállításon várható. Akárhogy is nézzük, nyár derekára nagyjából 4,5-5 millió Xbox 360 fog elfogyni a legóvatosabb becslések szerint is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.