Hirdetés
. Hirdetés

Megnyugszik a chip-piac: az AMD a csúcsra tör

|

Az Intel igen lelombozó eredményei még a tőzsdét is megrázták. Nem csoda, ha az elemzők feszülten várták, az AMD is hasonlóan gyenge eredményről számol-e be - ez ugyanis egy általános chip-piaci visszaesést jelzett volna. Ehelyett a feltörekvő processzorgyártó jócskán rácáfolt a pesszimista előrejelzésekre.

Hirdetés

Az AMD - bölcsen megvárva az Intel nem túl fényes pénzügyi jelentését - közzé tette legutóbbi forgalmi adatait: 2005 negyedik negyedévében 1,84 milliárd dollár forgalmat, ls 96 milliós nettó nyereséget könyvelhettek el. Ez jóval túlszárnyalta azokat az elemzői elvárásokat, melyek legjobb esetben is csak stagnálást jeleztek előre, de voltak, akik az Intelhez hasonló, vagy még nagyobb visszaesést jósoltak.

Aki ráadásul úgy vélte, az Intel gyengülése egy általános, processzorpiacot érintő visszaesés jele, nagyot csalódhatott, mivel az AMD egyértelműen a processzor üzletágát nevezte meg a legsikeresebb területeként. Ez a részleg rekord árbevétellel, 1,31 milliárd dollárral járult hozzá az összeredményekhez, ami 79 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakának eredményeihez képest. Az egyetlen üzletág, amely valamelyest visszaesést mutatott, a tavalyihoz képest 3 százalékkal gyengébb, 487 millió dolláros forgalmű memória-részleg - ráadásul a közlemény szerint a frissen leválasztott egység a közlemény szerint a szétválás miatti átszervezéseknek köszönheti a csekély visszaesést, az előrejelzések szerint itt is jelentős növekedést várnak a közeljövőben.

2006-ban ráadásul a teljes AMD forgalom növekedése is duplája lesz az átlagos piaci növekedésnek, legalábbis ezt jelentette ki Hector Ruiz vezérigazgató. A korszerűbb, 65 nanométeres technológia egyre nagyobb teret kap a gyártásban, és válaszként a nagy csinnadrattával beharangozott új Intel Core Duo termékvonalra, 2006 közepére megjelennek majd az AMD kétmagos mobil processzorai is.

A bejelentés nem használt az amúgy is zuhanásba kezdett Intel részvényeknek. A január 18-i tőzsdei nap végére az Intel papírok 11,45 százalékkal értek kevesebbet a napi nyitó értéküknél, míg az AMD papírok 14,7 százalékot ugrottak felfelé, 37,85 dolláros áron zárva a napot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.