Hirdetés
. Hirdetés

Megvan, ki fogja építeni a NASA új űrruháit a következő holdraszálláshoz

|

A szerződés értéke 229 millió dollár.

Hirdetés

A NASA jelenlegi űrruha-konstrukciója megújításra szorul, és az ügynökség egy magáncéget keresett a feladatra. A texasi székhelyű Axiom Space fogja megépíteni a NASA következő generációs űrruháit az Artemis III holdmisszióhoz, amelynek során az amerikai űrhajósok öt évtized után először lépnek a Hold felszínére.

Az űrügynökség szeptember 7-én, szerdán jelentette be, hogy az Axiom Space-t választotta ki, miután az Axiom és az észak-karolinai székhelyű Collins Aerospace ajánlatát áttekintették. A szerződés értéke 229 millió dollár. Ez az a cég szervezte meg 2022 áprilisában a NASA első privát űrhajós utazását a Nemzetközi Űrállomásra. A cég által üzemeltetett második magánmissziót 2023 tavaszára tervezik.

A NASA közölte, hogy bár saját mérnökei szabták meg az új űrruhával szemben támasztott műszaki és biztonsági követelményeket, az Axiom gondoskodik annak tervezéséről, fejlesztéséről, minősítéséről, tanúsításáról és gyártásáról, valamint a támogató berendezésekről, amelyek biztonságban tartják az asztronautákat a Hold felszínének felfedezése közben.

Hirdetés

"Amit az Artemis III-on és a Holdon és a Hold körüli jövőbeni küldetéseken megtudunk, az előkészíti az utat a Mars-missziókhoz. Az űrruhák lehetővé teszik számunkra, hogy szó szerint megtegyük ezt a következő lépést" - mondta Lara Kearney, a NASA programvezetője.

Michael Suffredini, az Axiom elnök-vezérigazgatója elmondta: "Korszerűsített, fejleszthető űrruháink lehetővé teszik a gyors frissítéseket, hogy idővel jobb és biztonságosabb technológiákat alkalmazzunk, gondoskodva arról, hogy űrhajósainknak mindig nagy teljesítményű, robusztus felszerelésük legyen."

Egyelőre nem világos, hogy az Artemis III küldetésre mikor kerül sor, mivel a NASA még mindig próbálkozik az Artemis I. személyzet nélküli küldetés elindtásával. Ennek az a célja, hogy tesztelje a NASA új SLS rakétáját és az Orion űrhajót. A program nemrégiben komolyan megakadt, amikor műszaki problémák miatt a mérnököknek két indítási kísérletet is le kellett fújniuk. Az új indítási időpontról pedig még nem született döntés.

Amikor végre elindul, az SLS rakéta az Orion kapszulát a Hold melletti repülésre küldi, majd körülbelül hat héttel később visszatér a Földre. Az Artemis II ugyanezt az utat fogja bejárni, de már legénységgel a fedélzeten, míg az Artemis III az Axiom új űrruháit használó legénységgel együtt kísérli meg az első űrhajós holdraszállást az 1972-es utolsó Apollo-misszió óta. Ezt 2025-re tűzték ki, de az Artemis I késése miatt ez a dátum csúszhat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.