Hirdetés
. Hirdetés

Mélyrepülésben a tabletek

|

Egyre kevesebben használják őket, mivel nem helyettesíthetik a laptopokat és a sokkal népszerűbbek a nagyméretű okostelefonok.

Hirdetés

Valamikor régen úgy tűnt, a tabletek előtt csodálatos jövő áll. Öt éve a Gartner piackutató cég arra számított, hogy a felhasználók több mint fele először tabletet vagy okostelefont fog használni laptop vagy asztali számítógép helyett az internetezéshez. Ez a jóslat tulajdonképpen valóra vált, bár az arányok egészen máshogy alakultak: a NetMarketShare adatai szerint az internetes tevékenységek 54 százalékát jelenleg okostelefonnal végzik az emberek, a laptopoknak és asztali számítógépeknek 41 százalék jut, szegény tableteknek pedig csupán 4,61 százalék, és a részesedésük egyre csak csökken. Hasonlót tapasztalhat minden webhelyüzemeltető is. 

Hirdetés

Nem véletlen tehát, hogy a Google is megszüntette a tabletek gyártását. A tabletpiac 70 százalékát uraló Apple még kijön új tabletekkel, de az eladások csökkennek, valószínűleg az új modellekkel csak felváltanak régi eszközöket, ami nem növeli a piac méretét.

A tabletek mélyrepülésének egyik fő oka a nagyméretű kijelzővel ellátott okostelefonok térhódítása. Kinek van szüksége tabletre, ha nagyméretű mobilokat vásárolhatunk? Ez azonban nem teljesen magyarázza meg a jelenséget, hiszen az okostelefon-eladások is csökkentek némiképp az elmúlt időszakban, főként mivel a csúcskategóriájú modellekért egy vagyont kérnek a profitéhes gyártók, főként az Apple.

A másik ok, hogy a tabletek a legtöbb felhasználó számára nem helyettesítik a laptopokat. Ráadásul sok olyan laptop kerül forgalomba, amely tabletté alakítható, azonban kevesen használják ilyen üzemmódban eszközüket. Hogy miért? Mert a laptop elrendezés sokkal alkalmasabb munkavégzésre, mint egy tablet. Az okostelefonok és tabletek kiválóan használhatók szórakozásra és szabadidős tevékenységekhez, de munkához már jóval kevésbé. Ott nagy szükség van egy igazi billentyűzetre. 

A számok és tapasztalatok alapján el kell tehát végre ismernünk, hogy a tabletek sok tekintetben egy technológiai zsákutcát képviselnek. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem használhatók üzleti célokra, például kiválóan teljesítenek éttermekben értékesítési terminálként, raktárakban leltározáskor és más hasonló használati esetekben. De a laptopok nem helyettesíthetők velük.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.