Hirdetés
. Hirdetés

Meredeken emelkedett a globális M&A-ügyletek értéke az első negyedévben

|

A felső hármas mezőnyben szerepelt a Goldman Sachs és Morgan Stanley is.

Hirdetés

Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugróan nagy értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.

A Londoni Értéktőzsde (LSE) és a Financial Times londoni üzleti napilap pénteken ismertetett közös kimutatatása szerint 2024 első három hónapjában tizenegy, egyenként legalább 10 milliárd dollár értékű M&A-tranzakcióról jött létre megállapodás, mindenekelőtt az amerikai energiaipari, technológiai és a pénzügyi szektorban.

Ezeknek az ügyleteknek az összértéke 215 milliárd dollár.

A tavalyi utolsó negyedévben öt ilyen megatranzackiót jelentettek be a globális M&A-piacon 100 milliárd dollár értékben.

Az LSE/FT-kimutatás szerint az idei első negyedévben megkötött összes M&A-ügylet értéke 30 százalékkal 690 milliárd dollárra emelkedett.

Az új egyesülési és felvásárlási tranzakciók zömét az amerikai piacon jelentették be, de az M&A-aktivitás különösen meredek ütemben élénkült Európában: az idei első negyedévben született európai M&A-ügyletek értéke éves összevetésben 60 százalékkal nőtt és elérte a 127 milliárd dollárt.

Hirdetés

A globális M&A-ügyletek szervezőinek mezőnyében a JP Morgan állt az első helyen az idei első negyedévben. A felső hármas mezőnyben szerepelt a Goldman Sachs és Morgan Stanley is.

Az M&A-ügyletek meglódulása által jelzett üzleti derűlátást alátámasztják a nagy londoni elemzőházak friss felmérései is.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics legújabb befektetői vizsgálatában kimutatta, hogy a globális üzleti szektor vállalatainak 44 százaléka ítéli meg az eddigieknél derűlátóbban a következő két év világgazdasági kilátásait, és csak 24 százalékuk lett a korábbinál borúlátóbb.

A geopolitikai fejleményekkel kapcsolatos aggályok általános enyhülésének megfelelően az Oxford Economics előző felmérésében kimutatott 49 százalékról 32 százalékra csökkent azon vállalatok aránya, amelyek szerint a világgazdasági növekedés kilátásait lefelé ható kockázatok terhelik, a válaszadók fele úgy látja, hogy a kockázatok megoszlása egyensúlyban van.

A ház hangsúlyozta: a kockázatokat kiegyensúlyozottnak tartó üzleti vállalakozások aránya most a legmagasabb azóta, hogy 2017-ben az erre vonatkozó kérdés először bekerült a felmérésbe.

Az Oxford Economics 103 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A felmérésbe bevont cégek együtt hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.