Hirdetés
. Hirdetés

Mesterséges intelligenciát mindenkinek

|

AI-val áthatott termékek és szolgáltatások sorát jelentette be a Microsoft éves informatikai konferenciáján, amelyek reményei szerint újgenerációs alkalmazásokon és digitális asszisztenseken keresztül több milliárd felhasználót érhetnek el. A szoftvercég egyúttal kiberbiztonsági portfólióját is új eszközökkel bővítette.

Hirdetés

Mesterséges intelligenciára, a dolgok internetére és peremhálózati megoldásokra fognak építeni a digitálisan átalakuló vállalatok, hogy biztonságosabb, hatékonyabb és okosabb munkakörnyezetet alakíthassanak ki, vetítette előre a Microsoft Orlandóban megtartott Ignite 2018 konferenciáján, ahol termékek és szolgáltatások új hullámát mutatta be. Jelentősen bővültek az Azure Machine Learning szolgáltatás képességei, amelyekkel az adatkutatók és a fejlesztők az eddiginél gyorsabban építhetnek, taníthatnak AI-modelleket, és azokat könnyebben vezethetik be a peremhálózaton. A fejlesztések közé tartozik például egy új szolgáltatás, amely automatikusan megkeresi az AI-modell teljesítményének optimalizálására leghatékonyabban bevethető algoritmusokat, az FPGA-khoz (a felhasználás helyén programozható logikai kapumátrixokhoz) készült, hardveresen gyorsított modellek, valamint egy Python SDK is, amellyel az Azure Machine Learning szolgáltatásai népszerű, integrált fejlesztőkörnyezetekből is elérhetők.

Hirdetés

Október 1-jétől használhatják a vállalatok az Azure SQL DB hyper scale új szolgáltatásréteget, amely adatbázisonként 100 terabájtig automatikusan méretezi magát a munkaterheléshez alkalmazkodva. Bemutatkozott továbbá az Azure Data Explorer villámgyors indexelő és lekérdező szolgáltatás nyilvános béta-verziója, amellyel ad hoc módon, közel valós időben elemezhetők a weboldalak, alkalmazások és IoT-eszközök napló- és telemetriai adatai.

Előzetest láthatott a konferencia közönsége az SQL Server 2019-ből is, amely újabb bigdata-képességekkel bővíti a relációs adatbázist, így azt a vállalatok a Microsoft szerint egységesen használhatják majd minden - OLTP, adattárház, üzleti és mesterséges intelligencia, valamint fejlett analitikai - adatprojektjükhöz. Az SQL Server új verziója például beépítve tartalmazza a Spark egységes analitikai motorját és a Hadoop elosztott fájlrendszerét (HDFS-t), továbbá új konnektorokat kap az olyan adatbázisokhoz, mint az Oracle, a Teradata és a MongoDB, hogy a felhasználók azokban is közvetlenül kereshessenek.

Okos ötletek az irodában
Mesterséges intelligencia segíti a Microsoft 365 alkalmazáscsomag felhasználóit is az információk gyorsabb fellelésében, új tartalmak létrehozásában, az adatok elemzésében és az együttműködésben. A Microsoft Search keresővel például, amely a Graph és a Bing AI-képességeit egyesíti, az alkalmazottak a vállalaton belül és azon kívüli forrásokban fellelhető adatokat és dokumentumokat találhatják meg az eddiginél könnyebben. A keresőmező az összes Microsoft 365 alkalmazásban következetesen, jól látható helyen jelenik meg, így a kereséshez a munkafolyamatból sem kell kilépni.

Elsőként az Excel és a PowerPoint alkalmazásokban lesz elérhető az Office új, Ideas ajánlómotorja, amely mesterséges intelligenciájával a táblák és a bemutatók elkészítéséhez ad formatervi ötleteket és az adott feladathoz illeszkedő grafikus elemeket, ehhez csupán a villámcsapás-ikonra kell kattintani. Nyilvános béta-verziójában kipróbálható az Excel Android operációs rendszeren futó változatának Insert Data from Picture funkciója is, amely az okostelefonnal lefotózott táblákat szerkeszthető táblázatokká alakítja.

Újabb AI-képességekkel gyarapodott a csoportmunkát támogató Microsoft Teams is - videokonferencia-híváskor például az arcokat felismerve elmossa a beszélők mögött látható hátteret, a megbeszélésekről készült hangfelvételt pedig azonnal kereshető szöveges átirattá alakítja. Még az idén elérhető lesz az a funkció is, amellyel a Microsoft 365 felhasználói élőben közvetített és igény szerint megtekinthető eseményeket hozhatnak létre a Teams, valamint a Microsoft Stream és Yammer alkalmazásokban.

A Cortana Skills Kit for Enterprise platformon pedig - amely a Microsoft Bot Framework és az Azure Cognitive Services Language Understanding szolgáltatásra épül - a vállalatok természetes nyelven kommunikáló, intelligens digitális asszisztenseket készíthetnek, tesztelhetnek, vezethetnek be és felügyelhetnek. Egyelőre meghívásos alapon próbálhatják ki ezt a megoldást a felhasználók, de a Microsoft azt ígéri, hogy a közeljövőben a vállalatok és a fejlesztők már kérhetik is, hogy meghívják őket a programba.

Adatdoboz a peremhálózaton
Orlandóban debütált a Microsoft új peremhálózati megoldásai között az Azure Digital Twins, a szoftvercég IoT-platformjának friss szolgáltatása, amellyel a vállalatok a fizikai környezetek digitális ikerpárját készíthetik el, megjelenítve az emberek, a helyek és az eszközök mindenkori állapotát bemutató adatokat, a közöttük meglévő kapcsolatokat és működő folyamatokat.

IoT-eszközök és intelligens peremhálózatok biztonságát szolgálja az Azure Sphere, amely a mikrovezérlőket védi a szilíciumtól kezdve a felhőig; ezekből a vállalatok több mint 9 milliárd darabot telepítenek évente. Az átfogó biztonsági megoldás jelenleg nyilvános béta-verziójánál tart, a hozzá tartozó fejlesztőkészlet azonban már általánosan elérhető.

Ugyancsak előzetes formájában próbálható ki az Azure Data Box Edge hálózati készülék, amellyel a felhasználók feldolgozhatják, elemezhetik és átalakíthatják adataikat, mielőtt feltöltenék őket a felhőbe. A Microsoft által szállított eszköz fejlett FPGA hardvert tartalmaz, amelyen a gépi tanuló algoritmusok a peremhálózaton is hatékonyan futtathatók. A kisméretű Azure Data Box Edge így egyszerűen és a végfelhasználókhoz, az alkalmazásokhoz, az adatok keletkezési helyéhez a lehető legközelebb telepíthető.

Búcsú a jelszavaktól
A Microsoft globális kiberbiztonsági infrastruktúrája nemcsak saját felhőszolgáltató adatközpontjait, hanem ügyfeleit is védi. A cég több mint 3500 biztonsági szakembere fejlett AI-eszközökkel naponta 6,5 milliárdnál több biztonsági eseményre utaló jelet elemez, és havonta több mint 5 milliárd támadást hiúsít meg. Minthogy elemzései szerint szinte minden adatlopás jelszavak eltulajdonításával, jogosulatlan használatával indul, a Microsoft elkészítette Authenticator applikációját, amely jelszómentes bejelentkezést tesz lehetővé az Azure AD címtárszolgáltatáshoz kapcsolódó vállalati alkalmazásokban.

A Microsoft Secure Score dinamikusan ellenőrzi és értékeli a Microsoft 365 környezetét a vállalat megszokott, napi működését és a biztonsági beállításokat is figyelembe véve, majd pontozza a tapasztaltakat. Olyan tanácsokat is ad a megoldás, mint például a többfaktoros azonosítás bevezetése, amellyel a Microsoft szerint a szervezetek akár harmincszorosával csökkenthetik az adatlopás esélyét.

Ignite 2018 konferenciáján jelentette be a szoftvercég átfogó, végponttól végpontig ívelő Threat Protection megoldását, amely a kiberfenyegetések elleni védelmet a levelezéstől kezdve a digitális eszközökön és a különböző felhasználói fiókokon át kiterjeszti a Microsoft 365 teljes környezetére. Mesterséges intelligenciájával az adatfolyamokban és a felhasználók tevékenységében bekövetkező anomáliákat, kibertámadásra utaló szabálytalanságokat és mintákat is észleli, és automatizálással segíti a gyorsabb elhárítást, nyomozati munkát.

Előzetest mutatott emellett a Microsoft Azure confidential computing megoldásából is, amellyel a tervek szerint az Azure a felhőszolgáltatások közül elsőként a használatban lévő adatok bizalmassága és sérthetetlensége felett is őrködne.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.