Hirdetés
. Hirdetés

Mi várható 2022-ben az ERP piacon?

|

Az integrált vállalatirányítási szoftverek hazai piaca elképesztő nyomás alatt van.

Hirdetés

Ma már nem csupán a nagyvállalatok, hanem az egyre kisebb szervezetek is igénylik a naprakész, egységes adatbázisban tárolt információk elérését, a különböző részlegek munkájának hatékony összekapcsolását lehetővé tevő ERP megoldásokat.

Rengeteg az új bevezetés, az integrációs projekt más szoftverekkel, és a verzióváltások nagy száma miatt gyakorlatilag a jó szállítóknál "várólista" van, nem tudnak azonnal szakértőket projektekre delegálni.
A nagy nemzetközi szoftverházak pedig ontják a modern megoldásokat, az akvizíciók révén megszerzett kiegészítő szoftverekkel integrált verziókat.

Hirdetés

A világgazdasági helyzet, az alapanyag- és energiaárak robbanása egyre tudatosabb, feszesebb gazdálkodást és professzionális napi szintű kontrollt vár el a vállalatoktól. Úgy tűnik, hogy nincs más út, aki versenyben akar maradni, újgenerációs ERP rendszereket vezet be a közeljövőben.

A Gartner kutatásai szerint a felhő megoldások nemzetközi piaca 2022-ben az előrejelzések szerint eléri az 54 milliárd dollárt. A felhő bővülése az elmúlt években gyors volt, és a következő években nagyjából évi 12%-os ütemben fog folytatódni. Ezzel szemben az on-premise megoldások éves szinten 0,25%-os növekedést várnak.

Itthon még igazi ritkaságnak számít az a vállalat, aki felköltözteti a teljes ERP megoldását a felhőbe, inkább a hibrid megoldások elterjedése jellemző: saját tulajdonú, licencelt, ún. onpremise ERP rendszer mellé illesztenek egy felhő alapú BI megoldást, vagy digitális marketing szoftvert.

Ezen túlmutatóan nézzük meg, mik az iparág várható trendjei 2022-ben.

Új generációs munkavállalók igényei

Az egyre nagyobb számú digitális bennszülött, fiatal munkavállaló elvárásai miatt nem kérdés, hogy az alapvető HR folyamatok digitalizációja, és ERP rendszerekhez történő integrációja extrém fontos a munkavállalók megtartásához. Ma már a csocsóasztal és az évenkénti karácsonyi party ehhez biztosan nem elég. A huszonéves munkavállalók már nem szeretnek papíron munkaidőt lejelenteni, két vezetővel kézzel aláíratni a szabadság papírokat. Az ERP rendszerek és a HR megoldások növekvő integrációja nagy piros pontot jelenthet a munkaerőpiaci versenyben.

Mobilitás mindenek felett

Az elmúlt másfél év alatt még a leginkább konzervatív felfogású cégek is rájöttek, hogy a céges tabletek és notebookok, mint a vállalati ERP-t futtató eszközök alapvető szükségletté lépnek elő. Nem jutalom ma már egy céges laptop, hanem alapvető munkaeszköz az adminisztratív és értékesítési, valamint projekt munkát végző cégek munkatársai számára. A gyártó cégeknél pedig a mozgásban levő üzemi dolgozók, pl. a MEO-sok is szívesebben dolgoznak ipari tabletről.

A mobiltámogatás nemcsak útközbeni hozzáférést biztosít az adatokhoz, hanem további fontos elvárásokat is kielégít, pl. hogy bárhol képesek üzletelni a munkatársak. A Covid miatt előtérbe kerülő távmunka térnyerésével az alkalmazottak háttér- és front-end feladatokat végezhetnek, függetlenül attól, hogy hol vannak éppen. A mobil támogatás javítja a részlegek ,közötti kommunikációt, a globális cégek időeltolódással nehezített munkáját, és csökkenti a késéseket. Az ERP szállítók felé emiatt elvárás, hogy ne extra szolgáltatásként, hanem az alapcsomag részeként tegyék elérhetővé az ingyenes mobilalkalmazásokat.

A mobil ERP funkcionalitás hatalmas lendületet ad a vállalkozások agilitásának és termelékenységének. A mobil ERP megoldások biztosítják a rendszer láthatóságát és hozzáférhetőségét az egész vállalaton belül, felgyorsítják az üzleti folyamatokat, növelik a termelékenységet, valamint időt, erőforrásokat és költségeket takarítanak meg.

Adat- és információbiztonság

Egyre több iparág szembesül azzal, hogy a kiberbiztonság nem úri huncutság vagy luxus hobby, hanem létkérdés, melyre áldozni kell. Egy friss, németországi cégeket érintő felmérés készült még októberben. A felmérésben résztvevő, főként gyártó vállalatok 44 százaléka érintett volt tavaly valamilyen kibertámadásban. A helyzet egyre romlik, a hackerek egyre nagyobb veszélyt jelentenek az ERP rendszerekre is. Emiatt a vállalkozások részéről egyre nagyobb az elvárás az ERP szállítók és üzemeltetők felé, hogy legyenek felkészültek a kibertámadások ellen.
Amelyik ERP szolgáltató nem tesz erőfeszítéseket ezen a téren, le fog maradni a versenyben.

AI, a gépi tanulás és használhatóság

Már nem csupán ígéret, hanem valóság, hogy az újgenerációs megoldások a könnyebb használhatóság érdekében egyre intuitívabbak. Az IDC előrejelzései szerint a következő években ugrásszerűen fog nőni az AI megoldásokra szánt pénzügyi keret. Az ún. iERP megoldások a prediktív előrejelzési és elemzési képességeikkel olyan területeken fogják segíteni a vállalatokat, mint a kereslet-előrejelzés, vagy a munkaerő tervezési modellek. A pontosabb kockázatelemzési és történeti adat-elemzési képességek pedig mind a vezetői, mind a munkavállalói szinten javítani fogják a döntéshozatali folyamatokat.

A back-office rendszerek, például a számlatartozás-automatizálási eszközök fontos szerepet fognak játszani, csökkentve a pénzügyi részlegekre nehezedő nyomást.

A mesterséges intelligencia megoldások képességeinek növekedésével a szoftveres megoldások integrálhatók az szenzortechnológiával. Emberi beavatkozás nélkül előrejelezhetők például, ha egy eszköz, egy gép a szokásosnál gyorsabb elhasználódás jeleit mutatja. Ezután a riasztásokat azonnal elküldheti szöveges üzenetben vagy e-mailben a karbantartó személyzetnek, hogy kijavíthassák, mielőtt túl késő lenne. Az AI az ERP-vel kombinálva, jelentősen növelheti a szervezetek termelékenységét és működési hatékonyságát, mind a gyártó, mind a szolgáltató cégek körében.

Verzióváltási kérdések

A nagy nemzetközi szoftvergyártók - Microsoft, SAP, IFS - által régebben elkészült verziók gyári támogatása lejár a következő években. Ennek következményeként még olyan cégek is kénytelen lesznek ERP projekteket indítani, akiknek egyébként nem lenne funkcionálisan erre igényük. A dilemma sokkal bonyolultabb, mint elsőre látszik, mert bizony a rengeteg fejlesztésnek, a teleszemetelt adatbázisoknak és a vállalati folyamatok átalakításának hála az esetek 90 százalékában nem lesz elég egy technikai konverzió, hanem egy teljes reimplementációra lesz szükség. Ebben az esetben érdemes megvizsgálni, hogy a piacon jelenleg kapható termékek közül melyik felel meg leginkább az igényeinknek - és ez bizony nem feltétlenül a régi ERP megoldás. Egyre több vállalat ébred rá, hogy nem a számukra legtesthezállóbb terméket vezették be, ami hosszú távon csak nagy fejlesztések árán lenne fenntartható.

A piacon rengeteg az új bevezetés a Covid miatt, ehhez jönnek még a közép- és nagyvállalati verzióváltási projektek, emiatt az ERP szállító cégek várhatóan extrém terhelésnek lesznek kitéve jövőre is.

A szerzőről

Kulcsár Alexandra a Norex ERP technológia- és szállító független informatikai tanácsadó brand tulajdonosa, a Computerworld online ERP blogját vezető szakértője. 24 év alatt mintegy 121 ERP projektben szerzett tapasztalatait magyar és nemzetközi tulajdonú termelő, kereskedő és szolgáltató cégeknél hasznosítja; több egyetemen vendégelőadó, a METU Executive IT MBA oktatója. Kérdése van vállalata ERP projektjével kapcsolatban? Írjon az info@norexerp.hu e-mail címre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.