Hirdetés
. Hirdetés

Miénk itt a tér: magyar startupok

|

Interaktívvá változtatja az egész internetet egy új magyar startup, 1,2 millió dollár befektetést kapott egy másik.

Hirdetés

Évszázadunk kávéházai az internetes oldalak kommentszekciói lettek. Itt formálunk véleményt, itt adunk hangot érzelmeinknek, itt kérünk tanácsot - amennyiben erre lehetőséget kapunk. Csakhogy nem minden oldalon lehet véleményt nyilvánítani, pedig igény volna rá, legyen az hírportál, áruházi katalógus, közműszolgáltató, kormányzati szerv, vállalat honlapja, társkereső profil vagy Wikipedia-bejegyzés. A ChimeIn ezt a hibát orvosolja. Az új magyar fejlesztéssel a világ minden weboldala, mind az egymilliárd kommentelhetővé válik.

Mindehhez csak le kell tölteni a ChimeIn kiegészítőt a böngészőbe és/vagy appot az okostelefonra. A plugin vagy az alkalmazás letöltésével a felhasználók saját kommunikációs felületet kapnak, ami az épp futó oldal mellett nyílik meg, egyfajta saját közösségi kommenthálóként, globálisan kötve össze a hozzászólások íróit, olvasóit és a weboldalak gazdáit.

A ChimeIn kapóra jöhet például akkor, ha hálás beteg akar üzenetet hagyni orvosának a kórház honlapján; olvasója szeretne rajongókat toborozni egy könyvnek a könyvtár weboldalán; társadalmi vagy politikai ügy, esetleg adománygyűjtés melletti kiállásra szeretne buzdítani valaki, étterem, fodrászszalon kíván kapcsolatot tartani vendégeivel.

A ChimeIn alapító-cégvezetője Kovács-Bernárdt Tamás. Az informatikai szakember az Uproar online játékplatform és a magyar-amerikai LogMeIn távfelügyeleti rendszer egyik megalkotója. Elképzelései szerint felhasználóikból újfajta közösségek alakulhatnának ki, amelyek a többi hálózattal szemben nem a meglevő kapcsolatokra épülnek majd, hanem a témára, amiről az oldal szól. Az első angyalbefektető a LogMeIn vezére, Michael Simon volt. A ChimeIn mindössze háromnegyed év alatt épült Azure alapokra. A fejlesztők bekerültek a Microsoft BizSpark Plus programjába, és kaptak 120 ezer dollár kreditet, hogy újszerű és összetett rendszerüket Microsoft alapon építsék.

 

Big Data és BI
Egymillió-kétszázezer dollár összegű kockázati tőkebefektetésről állapodott meg a VirtDB Zrt. és az MFB Csoporthoz tartozó Corvinus Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. A Starschema Kft. által alapított VirtDB Zrt. a kevésbé felhasználóbarát eszközök helyettesítésére keres szoftvermegoldásokat a nagyadat- és üzletiintelligencia-technológiákat használó cégek adatelérési problémáira - állítja Csillag Péter, a VirtDB Zrt. igazgatója. Az 1,2 millió dollár értékű tőkebevonás az eddigi egyik legnagyobb bigdata-fókuszú kockázati tőkebefektetés a magyar piacon. Csillag Péter 2016 augusztusa óta a VirtDB Zrt. igazgatója.

3D Miskolcról
Jóllehet a 3D nyomtatásban újabb és újabb technológiák, alapanyagok, nyomtatási eljárások jelennek meg, a legelterjedtebb továbbra is az FDM (Fused Deposition Modelling), melynek egyik jellemző és kedvelt alapanyaga a PLA (polylactic acid). A PLA könnyen nyomtatható, még kezdők számára is egyszerűen kezelhető, környezetbarát műanyag. Előnyei mellett azonban hátrányai is vannak: viszonylag alacsony hőmérsékleten olvad, törékeny, hő- és elektromos vezetőképessége alacsony. Ezeket a hiányosságokat küszöbölik ki a Miskolcon készülő nyomtatószálak.

- Ahogy egyre szélesebb körben alkalmazzák a 3D nyomtatást, úgy lesznek egyre kreatívabbak a felhasználók, és szeretnének elmerészkedni olyan területekre, ahol eddig az alapanyagok tulajdonságai szabtak korlátot egy-egy tárgy elkészítésének - véli Bodnár Zsolt, a Filamania Kft. ügyvezetője. A hagyományos PLA szállal ellentétben a Philament ESD szálból készült tárgyak elektrosztatikusan nem töltődnek fel, a Philament Model szállal könnyen reszelhető, vágható, csiszolható tárgyakat nyomtathatunk, míg a Philament Heat Resistant szálból nyomtatott tárgy akár 135 fokon is megtartja alakját. Speciális nyomtatószálaival a magyar startup Nyugat-Európában szeretne terjeszkedni, miközben további kompozitok fejlesztésén dolgozik.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.