Hirdetés
. Hirdetés

Miért válasszuk az eredetit?

|

A termékhamisítás leginkább azokat az iparágakat veszélyezteti, amelyek speciális szaktudást igényelnek, ezért a termékek kifejlesztésének költsége relatíve magas azok előállítási árához képest.

Hirdetés

A KKV-k közül kevesen fordítanak elég figyelmet termékeik, szolgáltatásaik védelmére. Ez az átlagosnál nagyobb problémát jelent a számítástechnikai, elektronikai és optikai gyártók számára.

Ezen a héten Újlaki Andrea, az OKI Systems (Magyarország) marketing és kiemelt partner menedzsere kommentálja szakcikkünket: A KKV-k negyedét érinti a hamisítás

Az ICT szektor nagyvállalatai így különös figyelmet fordítanak termékeik, márkáik és szabadalmaik védelmére, ez pedig követendő példa a kis- és középvállalkozások számára is. Nem elég csak a termékre vigyázni, hiszen sok esetben nemcsak maga a hardver vagy szoftver képvisel értéket, hanem az ahhoz kapcsolódó kiegészítők, szolgáltatások és terméktámogatás is.

A nyomtatópiac esetében ez azt jelenti, hogy a készülékek egyszeri eladása mellett a gyártók számára hosszú távú bevételi forrást jelent a kellékanyagok értékesítése is. Ezen a területen viszont erős verseny alakult ki a készülékgyártók és az utángyártott kellékanyagokat forgalmazó cégek között, mivel utóbbiak sok esetben jóval kedvezőbb áron kínálják látszólag teljesen hasonló terméküket. A helyzet leginkább az autóiparhoz hasonlítható, ahol a márkatulajdonosok folyamatosan figyelmeztetik a vásárlóikat, hogy kizárólag eredeti alkatrészekkel pótolják a meghibásodott darabokat, mert a más forrásból származó alkatrészek használata nem biztonságos. Nincs ez másként a nyomtatók esetében sem: lehet, hogy az utángyártott kellékanyag pillanatnyilag jó vételnek tűnik, hosszú távon viszont kevésbé gazdaságos és negatívan befolyásolja a nyomtató élettartamát.

 

Eredeti, kompatibilis, utángyártott
A kompatibilis tonerek újonnan gyártott termékek, amelyeket nem a készülék gyártója forgalmaz, hanem saját márkanév alatt értékesítik a nyomtatószalonokban vagy az interneten. Az utángyártott kifejezést azokra a kellékanyagokra használják, amelyeket újrahasznosítottak vagy újratöltöttek, esetenként bizonyos elemeket is kicseréltek bennük. Közös tulajdonságuk, hogy saját gyártású festéket tartalmaznak, amely összetételében és tulajdonságaiban jelentősen eltérhet attól, amit a készülékgyártó kínál.

 

Melyik az okosabb választás?
Az OKI az Egyesült Királyságban a Buyers Laboratory független szervezet segítségével készített egy kutatást, amelyben az eredeti OKI tonerek, illetve egy másik gyártó kompatibilis és három további gyártó utángyártott kellékanyagainak teljesítményét vizsgálta az OKI C9500 sorozatú nyomtatókban. Mind a négy vizsgált márka (MediaSciences, Katun, Xprint, Q Imaging) nagy piaci részesedéssel rendelkezik a saját területén. Az eredmények azt mutatták, hogy az eredeti kellékanyagok szinte minden szempontból jobbnak bizonyultak a versenytárs márkáknál.

- Oldalhozam: az eredeti OKI tonerek akár 19 százalékkal több színes és akár 46 százalékkal több fekete-fehér oldal nyomtatására voltak elegendők, mint a konkurens márkák tonerei. Színes nyomtatásnál minden esetben nagyobb oldalhozamot produkált az OKI, míg fekete-fehér nyomtatásnál három gyártót előzött meg.
- Megbízhatóság: az OKI tonerek 100 százalékban megbízhatónak bizonyultak, míg a többi gyártó termékeivel előfordult, hogy nem megfelelően illeszkedtek a nyomtatóba - vagy üresnek érzékelte őket a készülék, annak ellenére, hogy még volt bennük festék.
- Olvashatóság: az OKI tonerekkel nyomtatott szövegek olvashatóbbnak bizonyultak, különösen az 5 pontnál kisebb betűméretek és a talpas betűtípusok esetében.
- Színtartomány: a leggyengébb versenytárshoz képest az OKI tonerek körülbelül 10 százalékkal szélesebb színtartományban képesek nyomtatni, így az eredmény színekben gazdagabb és élethűbb nyomat. 

Amikor beruházunk egy irodai nyomtatóba vagy multifunkciós készülékbe, jogosan várhatjuk el, hogy az eszköz jó minőségű nyomatokat készítsen, és hosszú évekig kiszolgálja a cég nyomtatási igényeit. Ezt a feladatot azonban csak akkor képes ellátni, ha a megfelelő kellékanyagokat használjuk hozzá. Az OKI 3 év garanciát vállal minden termékére, amelyet regisztrál a felhasználó; teszi mindezt úgy, hogy feltételezi az eredeti OKI kellékanyag használatát. Érdemes tehát megfontolni, hogy a rövid távú megtakarításért cserébe elfogadjuk-e a rosszabb minőségű nyomatokat és kockáztatjuk-e a nyomtatónk élettartamának megrövidülését.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.