Hirdetés
. Hirdetés

Milyen jövő vár a WAN-okra?

|

Egy felmérés szerint a megkérdezett informatikai vezetők 90 százaléka szoftveresen definiált megoldásban látja vállalata nagy kiterjedésű hálózatának jövőjét.

Hirdetés

A fiókirodákkal, sok telephellyel rendelkező vállalatoknál használt nagy kiterjedésű hálózatokra (wide area network, WAN) éppolyan hatással van a technológiai fejlődés, mint az informatika más területeire. A Forrester piackutató cég az ötszáz vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok körében végzett felmérése arra keresett választ, milyen ösztönző tényezők hatnak a szoftveresen definiált WAN-ok bevezetésére, illetve mennyire elterjedt a telekommunikációnak ez a módja. A kutatás során több mint száz, a hálózati technológiák alkalmazásával kapcsolatban döntéshozó pozícióban lévő informatikai vezetőt kérdeztek meg.

A felhőszolgáltatások egyre általánosabb használata, valamint az interaktív kommunikációhoz és más nagy adatmennyiséget továbbító alkalmazásokhoz társuló megnövekedett sávszélességigény miatt egyre több vállalat telepít hibrid WAN-infrastruktúrát (például az internet, az LTE és az MPLS kombinációját) a távoli telephelyekre, olvashatjuk a Forrester tanulmányában. A többféle adatátviteli technológia alkalmazása növeli a hálózat kapacitását és megbízhatóságát, ugyanakkor lényegesen bonyolultabbá teszi az infrastruktúrát és megnehezíti a hálózati rendszergazdák munkáját. A szoftveresen definiált WAN-megoldások megkönnyítik az összetett rendszerek felügyeletét, lehetővé téve, hogy a vállalatok kihasználják a hibrid WAN-ok előnyeit, miközben növelik a hálózat működési hatékonyságát.

Változó hálózati igények
A technológiai fejlődés jelenlegi szintjén a felhő használata, valamint a gazdag internetes alkalmazások és a mobilfelhasználók támogatása az elsőszámú stratégiai prioritások közé tartozik, állapította meg a Forrester kutatása. Ahhoz ugyanis, hogy a vállalkozások versenyképesek maradjanak az egyre inkább digitalizálódó világban, olyan technológiákat kell alkalmazniuk, amelyek kiváló minőségű, differenciált szolgáltatásokat nyújtanak mind a vásárlóknak, mind a belső felhasználóknak. Ennek felismerése jelentősen felgyorsította a nagy sávszélességigényű alkalmazások bevezetését, ami komoly terhet ró a hálózatokra. Az elkövetkezendő időszakban ezért kiemelt fontosságú a fiókirodák adatátviteli kapacitásának a növelése.

A felmérés válaszadóinak 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy éven belül növelik a hálózati sávszélességet a távoli telephelyeken. A vállalatok 78 százalékánál a tervek szerint sor kerül az elkövetkezendő egy évben az adatközponti internetes sávszélesség növelésére is. Egyre kiterjedtebb lesz a felhőszolgáltatások használata, ezt támasztja alá, hogy a megkérdezett informatikai vezetők 66 százalékának a vállalatánál az elsőszámú stratégiai célok közé tartozik a felhőalkalmazások bevezetése vagy számának növelése. Az alkalmazottak mobil-munkavégzésének támogatása ugyancsak kulcsfontosságú a digitálisan átalakuló vállalatoknál, a válaszadó szervezetek 60 százalékánál helyeznek nagy hangsúlyt a mobilitás fejlesztésére.

 

Többféle kommunikációs technológia
A Forrester kutatása szerint a hibrid WAN-architektúrákat egyre nagyobb arányban alkalmazzák a hálózatokban. Az elosztott erőforrások összekapcsolása érdekében a vállalatok sokszor négy vagy annál is több kommunikációs technológiát használnak, így rendkívül heterogén infrastruktúra alakul ki a több távoli telephelyet, a felhőszolgáltatásokat, a szoftver mint szolgáltatás alkalmazásokat, az adatközpontokat és a mobil-munkavállalókat összekapcsoló hálózatban.

A vállalatok 77 százaléka használ többféle hálózati kapcsolódási technológiát, melynek eredményeképpen a hálózati adminisztrátorok számára komoly kihívást jelentő hibrid WAN-architektúrák épülnek ki. A megkérdezettek előnyben részesítik az új kommunikációs módszereket a régiekkel szemben. Az utazó alkalmazottak távoli hozzáférésének biztosítására 60 százalékuk alkalmaz 3G/4G mobiltechnológiát. A vállalatok 58 százaléka használ 4G/LTE technológiát a vezeték nélküli hozzáféréshez, 52 százaléka internetes VPN-t a telephelyek összekötésére és érdekes módon 51 százaléka nyilvános wifi-szolgáltatást a távolról történő hozzáféréshez. A megkérdezettek 49 százalékánál kötik össze a telephelyeket Ethernet WAN-nal, 45 százalékánál bérelt privát vonallakkal, 40 százalékánál pedig MPLS IP VPN-nel.

Szükség van a fejlesztésre
Arra is fényt derített a Forrester felmérése, hogy a jelenleg alkalmazott WAN-architektúrák nem felelnek meg a magas szintű technológiai követelményeknek. A válaszadók fontosnak tartják a biztonságot (89 százalék), a nagy sávszélességet (88 százalék), a megbízhatóságot, az alacsony késleltetést és a rezilienciát (87 százalék), a méretezhetőséget és rugalmasságot (77 százalék), a szabványokra épülő kialakítást (74 százalék), valamint a programozható infrastruktúrát (70 százalék), ugyanakkor meglévő WAN-architektúrájukkal szemben komoly kifogásaik vannak. Gondot okoz számukra a biztonságos üzemeltetés megvalósítása a nyilvános és privát kommunikációs csatornákon (55 százalék), a növekedő sávszélességigénnyel járó költségek kordában tartása (50 százalék), az üzletileg kritikus alkalmazások megfelelő teljesítményének biztosítása (49 százalék), a megbízható és magas rendelkezésre állású összeköttetés biztosítása (46 százalék), valamint az új alkalmazások és szolgáltatások költséghatékony bevezetése (40 százalék).

Az új alkalmazások, felhőszolgáltatások és kommunikációs technológiák bevezetésével és üzemeltetésével küszködő hálózati rendszergazdák a felmérés szerint folyamatosan keresik azokat az új WAN-felügyeleti megoldásokat, amelyek hatékonyabbá tehetik munkájukat. Annak érdekében, hogy biztonságosabb, megbízhatóbb és költséghatékonyabb legyen a rájuk bízott WAN üzemeltetése, szükségük van arra, hogy képesek legyenek a WAN-kapcsolatok, -függőségek és -anomáliák központi monitorozására (56 százalék), a különféle kapcsolattípusok közötti forgalom felügyeletére (51 százalék), valamint a fiókirodai hálózatok távolról történő felügyeletére és konfigurálására (47 százalék). A távoli felügyelet révén biztosítható, hogy a fiókirodák hálózatai a legjobb gyakorlatok alkalmazásával megfelelő konfigurációban működjenek a megkívánt egyenletes teljesítmény elérése érdekében.

Terjednek a szoftveresen definiált WAN-ok
A Forrester felmérésének egyik legfontosabb megállapítása, hogy az informatikai vezetők szoftveresen definiált megoldást képzelnek el WAN-juk jövőjeként: a megkérdezettek 90 százaléka nyilatkozott így. Egy szoftveresen definiált WAN alkalmazása esetén képessé válnak a távoli WAN-kapcsolatok és -funkciók konszolidálására és virtualizálására egy absztrakt rétegben, miközben központilag felügyelhetik az összetett WAN-infrastruktúrákat. A hálózati rendszergazdák tisztában vannak a szoftveresen definiált WAN-ok előnyeivel, az alacsonyabb teljes tulajdonlási költséggel, a megnövelt rugalmassággal és agilitással, a WAN-erőforrások hatékonyabb kihasználásával, valamint a fokozott biztonsággal.

A megkérdezett informatikai vezetők vállalatának 26 százalékánál már alkalmaznak szoftveresen definiált WAN-megoldást, 15 százalékuk a rendszer bővítését végzi, 24 százalékuk pedig egy éven belül tervezi annak bevezetését. Negyven százalékukat érdekli az új technológia, de az elkövetkező 12 hónapban nem tervezi az alkalmazását, 6 százalékukat pedig nem érdekli a szoftveresen definiált WAN.

Mindent egybevetve a biztonság megteremtésére, a megbízható hálózati teljesítmény elérésére és a hibrid technológiájú hálózatok költségeinek kordában tartására törekvő informatikai vezetők olyan funkciókat biztosító megoldásokat keresnek, amelyek lehetővé teszik a WAN-infrastruktúrák magasabb szintű vezérlését. A szoftveresen definiált WAN-megoldások nagyobb hatékonyságot, rugalmasságot és biztonságot ígérnek, s a Forrester informatikai vezetők körében végzett felmérése megállapította, hogy ez az új technológia jelenti majd a WAN-felügyelet jövőjét. A kutatásban résztvevő vállalatok túlnyomó többsége szoftveresen definiált WAN-termékekkel kívánja megoldani a hálózatfelügyelettel és -üzemeltetéssel kapcsolatos problémáit, illetve versenyképesség megőrzése érdekében hatékonyabbá tenni nagy kiterjedésű hálózatának működését.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.