Hirdetés
. Hirdetés

Mitől magas a nyugat-magyarországi ipari vállalkozások beruházási kedve?

|

A legsikeresebb magyar ipari cégek hatszor nagyobb mértékben fektetnek új technológiákba, know-how-ba és képzésekbe, mint az átlag.

Hirdetés

Az évtized nyertesei nevű átfogó, országos, vállalati kutatást végzett a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások körében a Makronóm Intézet. Ezer magyar tulajdonú ipari vállalkozást vontak be, hogy feltárják azokat a faktorokat, jellemzőket, amelyek közösek a legígéretesebb magyar ipari vállalkozásokban, és nemzetközileg is sikeressé teszik a magyar ipari termelő cégeket.

Az eredmények azt mutatják, hogy erős a nyugat-magyarországi ipari vállalkozások beruházási kedve. Jól tükrözi ezt az a tény, hogy a megkérdezett vállalkozások 82 százaléka vett már részt európai uniós pályázaton, 46 százalékuk megtartotta vagy pedig növelni is tudta exporttevékenységét a pandémia ellenére.

Hirdetés

Mindazonáltal, a vizsgálatba bevont vállalkozások 55 százalékát érinti a generációváltás problémaköre, ami magasabb az országos átlagnál, míg a megkérdezett cégek 82 százaléka munkaerőhiánnyal küzd.

A vizsgálat legfontosabb megállapítása az, hogy mára kialakult és egyre szélesedik egy olyan, hazai tulajdonú vállalati réteg idehaza, amelyek regionális, vagy még nagyobb multicégekké, versenyképes, innovatív, stabil növekedést felmutató társaságokká fejlődhetnek majd az évtized végére. Az "évtized nyertesei" közé a kutatásba bevont ezer cég felső 25 százaléka, mintegy 250 vállalkozás sorolható.

Kerekes György, a Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint a kutatás arra is rámutatott, hogy a magyar tulajdonú sikercégek az export és az innováció terén is kiválón teljesítenek, a képzett munkavállalókat dedikált feladatok elvégzésével bízzák meg, és átlag felett fizetik meg őket.

Az átlagos kis- és közepes vállalkozások köréből azok emelkednek ki, amelyek élni tudnak az állami támogatásokkal, hitelekkel, egyetemi együttműködési lehetőségekkel, képzésekkel, exporttanácsadással és hasonló lehetőségekkel - fűzte hozzá.

A vizsgálat azt is megmutatta, hogy a legsikeresebb magyar ipari cégek hatszor nagyobb mértékben fektetnek új technológiákba, know-how-ba és képzésekbe, mint az átlag, emellett rendszeresen és nagymértékben exportálnak: 72 százalékuk rendszeresen exportál, egyharmaduknál pedig exportból származik az árbevétel több mint fele.

A Makronóm Intézet a jövőben Kecskeméten, Budapesten és Nyíregyházán is ismerteti kutatása részletes, regionális eredményeit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.