Hirdetés
. Hirdetés

Mobil kártya - nem rendül a bizalom a PayPass iránt

|

Az érintés nélküli mobil kártyák esetében is nyugodtak lehetünk: az adatok nem "hallgathatóak le".

Hirdetés

A magyarországi hitelkártyapiacon elsőként a Citibank jelent meg a Mobil kártyával való fizetés lehetőségével, mely lehetővé teszi, hogy gyorsan és kényelmesen ki lehessen fizetni a vásárlásokat az érintés nélküli MasterCard PayPass-kártyaolvasókon. A Mobil kártyát mindössze a mobiltelefon hátlapjára vagy más személyes tárgyra - például névjegykártyatartóra, pénztárcára, jegyzetfüzetre - kell ragasztani (Citi Life multipartner hitelkártyához, a Shell-Citibank, illetve a Telekom-Citibank közös márkajelzésű hitelkártyákhoz lehet igényelni), ezáltal egyszerűen és villámgyorsan lehet fizetni - 5000 forint alatti vásárlásoknál jellemzően a PIN kód megadása nélkül - a PayPass-elfogadóhelyeken, például gyorséttermekben, kávézókban, drogériákban, élelmiszerüzletekben, újságosoknál, mozikban és más kereskedőknél.

paypass
paypass


Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint ezzel az új digitális megoldással még gyorsabbá és még kényelmesebbé válik a fizetés: „Kötelezettséget vállaltunk, hogy ügyfeleink életminőségét folyamatosan a legújabb technológiai innovációkkal javítjuk, és célunk, hogy a világ vezető digitális bankjává váljunk”.

A hagyományos kártyákkal végrehajtott kis összegű vásárlásoknál (amelyek esetében szükség van a PIN kód megadására vagy a bizonylat aláírására) eleve sokkal gyorsabb fizetést tesz lehetővé a PayPass kártya, de még a készpénzzel történő fizetésnél is bizonyítottan gyorsabb. A Mobil kártya ráadásul akkor is nagyon hasznos, ha nincs is nálunk a bankkártya vagy a pénztárca.

Jon Wiggins, a magyarországi lakossági üzletág vezetője hozzátette: „Ügyfeleink nagyon elfoglaltak, az étteremkereséstől egy új tévékészülék megtalálásáig szinte mindenre a mobiltelefonjukat használják. Szeretnénk mindig ügyfeleink rendelkezésére állni, legyen szó információról, fizetési módokról, termékekről vagy szolgáltatásokról, hogy lehetővé tegyük számukra a legalkalmasabb megoldás választását.”

A PayPass-megoldás alapját a Near Field Communication (NFC) alkalmazás képezi, amely a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) továbbfejlesztéseként jött létre. „Az NFC biztonságos, vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé néhány centiméteres hatókörön belül, amelyet számtalan területen alkalmaznak már - így például beléptetési jogosultság igazolása, jegyvásárlás rendezvényekre, intelligens bérletek közösségi közlekedési eszközökön is” - mondta a Computerworldnek Györkei Krisztián, hitelkártya igazgató.

„Ezek a megoldások olyan nemzetközi szabványokon alapulnak, amelyek a terminál körüli mágneses mező által működésbe hozott eszközök adatátviteli képességét alkalmazzák a kártyás tranzakció során. A Citi Life PayPass vagy Citi Life Mobil kártya - a terminál hatókörébe érve - a másodperc töredéke alatt kapcsolódik az elfogadóeszközhöz, amely az ügyfél azonosítását követően feldolgozza a tranzakciót” - tette hozzá a szakember.

Az a tévhit sem igaz, hogy egy kártyaleolvasóval akár a buszon ellophatók a kártyák adatai, vagy leemelhetőek 5000 forint alatti összegek. „Az RFID alapvetően egy számot küld el, nagy olvasási távolsággal. Főleg áruk védelmére és azonosítására használják. Alapesetben nem tud többet, mint egy mágnescsík, még annyit sem. Ezzel szemben az NFC nyílt kulcsú titkosítást használ. Csak kis távolságból (pár centi) működik. Az olvasó és a kártya mindig párosított: a megfelelő (titkos) kódokat nem tartalmazó olvasó még csak meg sem tudja szólítani a kártyát, nemhogy olvasni tudná! Továbbá az adatcsere is végig titkosított, a chipeken kívülre nem kerül titkosítatlan adat. Ha sikerülne is valahogy kiolvasni a kártya adatait, azzal semmit nem lehet kezdeni” - szögezte le a Citibank hitelkártya igazgatója.

Fontos szempont, hogy az egy érintéssel működő fizetéskor a kártya végig az ügyfél kezében van. „Az egy érintéssel működő vásárlás során az ügyfélnek a vásárlás teljes ideje alatt magánál kell tartania a kártyát, így kizárhatja a kártya átadásából származó kockázatot. A kártyában működő dinamikus adatvédelmi eljárásoknak és a korszerű azonosítási megoldásoknak, valamint a rendkívül kis hatótávolságnak köszönhetően, a Citi Life PayPass vagy Citi Life Mobil kártya használata során az ügyfelek adatai nem „hallgathatóak le”. Így a PayPass tranzakciók nem jelentenek fokozott biztonsági kockázatot sem az ügyfél, sem a kereskedő számára” - válaszolta Györkei Krisztián.

A szakember szerint természetesen, ahogy a hagyományos bankkártyahasználat esetében, úgy a Citi Life PayPass vagy Citi Life Mobil kártya használata során is fontos a körültekintő eljárás, így az ügyfél is sokat tehet, sőt tennie is kell a kockázatok elkerüléséért. A bankkártya, illetve Citi Life Mobil kártya készpénzt helyettesítő fizetési eszköz, ezért az ügyfélnek ugyanúgy kell vigyáznia rá, mint a készpénzre.

A régióban jelenleg 14 országban több mint százezer PayPass-elfogadóhelyen lehet érintés nélküli rendszeren keresztül fizetni, Magyarországon több mint 6000 helyen, többek között gyorséttermekben, élelmiszerüzletekben, drogériákban, kávézókban, újságárusoknál, mozikban és egyéb szaküzletekben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.