Hirdetés
. Hirdetés

Nagy előnyöket várnak az e-egészségügytől

|

A Magyar Kórházszövetség Egerben, 2011. április 13-14. között tartotta XXIII. Kongresszusát, ahol az orvosi szakma képviselői mellett az IBM Magyarország az ISH Informatika Kft.-vel közösen állította ki megoldásait.

Hirdetés

Szabó Illés, az IBM egészségügyi intézményekért felelős képviselője a Smarter Planet nevű koncepciót ismertette, mely lényegében arról szól, hogy egész bolygónkat, közöttük az egészségügyet is okosabban tervezzük meg, képzeljük el. A szakember ismertette, hogy a 2011. május 11-én, szerdán a World of Health IT konferencia kapcsán az IBM és az EHTEL egy vacsorával egybekötött networking konferenciára hívja az érdeklődőket, ahol az elektronikus egészségügyi rendszerekről lesz szó.

A Magyar Kórházszövetség egri konferenciáján az IBM-mel közösen kiállított az ISH Informatika Kft.  Aszódi Gábor, az ISH Informatika Kft. szolgáltatási igazgatója elmondta, a konferenciára egy igazi újdonsággal, egy még kísérleti stádiumban lévő projekttel érkeztek, a HISCOM-mal. A megoldás az európai piacon érzékelhető trendeknek megfelelően egy jövőbe mutató egészségügyi rendszer. A Hospital Information Sytems Communication angol kifejezésekből származtatott betűszó egy olyan megoldást takar, ami az egészségügyi intézmények közötti kommunikációt hivatott segíteni. Aszódi szerint európai uniós törekvés, hogy egységes egészségügyi ellátást lehessen megvalósítani az uniós tagállamokban, ehhez kell erős informatikai háttér szükséges. Ugyanakkor meg kell oldani azt a problémát, hogy az egészségügyi adatokat meg lehessen osztani a különböző tagállamok között. A kísérleti fejlesztés keretén belül az ISH Informatika Kft. ehhez dolgoz ki megoldásokat. A HISCOM megoldással két, akár teljesen eltérő informatikai rendszert alkalmazó kórház vagy egészségügyi intézmény is össze tudja kapcsolni az adatbázisát, természetesen az adatvédelmi szempontok maximális figyelembe vételével, és ezáltal csökkenjenek azok a költségek, melyek például egy megismételt vizsgálatból fakadnak. A szolgáltatási igazgató szerint a rendszer intézmények, kórházak között áramoltatja a dokumentumokat, az egyik intézmény képes publikálni ezeket a dokumentumokat, a másik pedig képes fogadni őket. Mindehhez kapcsolódik egy olyan portál, ahol a betegek rendelkeznek a saját adataik felett, lekérhetnek információkat, illetve meghatározhatják, hogy kik jogosultak az adatokat megtekinteni. Így a betegeknek nem kell a leleteiket magukkal hordozni, és bemutatni minden orvosi vizsgálatkor, hanem elegendő, ha az őt megvizsgáló orvosnak hozzáférést tud adni az elektronikusan tárolt adatokhoz.

Mivel a rendszert az Európai Unió tagállamaiban is használhatják majd, az informatikai háttér megteremtése mellett az Európára jellemző nyelvi sokszínűséget is támogatni kell.

A rendszert a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc kórházban tervezik használni, első körben a kórház saját osztályain belüli adatáramlást segítik elő, majd fokozatosan csatlakoznak hozzájuk a megye többi egészségügyi intézményei is.

A HISCOM rendszer megteremtéséhez az ISH 300 millió forint támogatást nyert el az Európai Uniótól. A projekt 2011. szeptember 30-án végződik, ekkor a remények szerint már elkezdhetik a rendszer kereskedelmi értékesítését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.