Hirdetés
. Hirdetés

Nagybevásárlást tart a Marvell chipgyártó

|

A cég egy riválisát, az Inphit vásárolta fel. Az összeolvadással a Marvell magasabb osztályba lépett, és a jövőben olyan óriásokat is sikerrel célozhat meg termékeivel, mint az Amazon vagy az Alphabet.

Hirdetés

A Marvell Technology Group neve talán nem mindenkinek ismerős azonnal, mint mondjuk az Intelé vagy a Samsungé, pedig a vállalat nagyon sokféle berendezésbe gyárt chipeket. A vállalat 1995-ben, indonéz alapítók családi vállalkozásaként indult, de a 2000-es években hatalmas sikereket értek el, lapkái megtalálhatóak az iPhone-ok és különféle androidos mobilok, valamint laptopok Wi-Fi moduljaiban, vagy épp a Google Chromecast eszközeiben.

Hirdetés

A cég most bejelentette, hogy 10 milliárd dollárért megvásárolta az adatközpontokban használt lapkákat gyártó Inphit. Az összeolvasással a Marvell félelmetes versenyzővé lépett elő az infrastruktúra- és adatközpont-piacon. Ez már a második felvásárlással kapcsolatos komoly iparági hír a héten: korábban az Advanced Micro Devices (AMD) jelentette be, hogy 35 milliárd dollárért megveszi a Xilinx-et. A két gigatranzakció azt sejteti, hogy a szektorban további felvásárlások és összeolvadások várhatók a közeljövőben.

A méret nagyon is számít, indokolta az üzletet egy interjúban a Marvell igazgatója, Matt Murphy. Jelentős előnyökkel jár ugyanis, ha egy gyártó többfajta terméket tud eladni ugyanannak a fogyasztónak. És a fejlesztések költsége és összetettsége is a növekedés felé tolja a gyártókat. Ha egy cég képes százmillió dollárt invesztálni egy lapka előállításába, sokkal nagyobb az esélye arra, hogy később 500 millió dollárt tud betakarítani az eladásokból.

Az igazgató szerint az üzlet 2021 második felében zárulhat le, és az Inphi jelenlegi vezetője is csatlakozni fog a Marvell igazgatótanácsához. A cél az, hogy Inphi teljes mértékben beépüljön a cég vezetésébe és a gyártási folyamatokba. A Santa Clara-i székhelyű Inphi adatközpontokba szánt üvegszáloptikás kiegészítők és számítógépes lapkák gyártójaként szerzett hírnevet, és idáig nagyjából ugyanazt a vevőkört célozta meg, mint a Marvell. Az összeolvadással a Marvell olyan óriásoknak is értékesítheti termékeit, mint az  Amazon és az Alphabet, hiszen a nagyobb gyártási kapacitás és a megnövelt termékportfólió miatt nagyobb erővel indulnak a különféle üzleti tárgyalásokon is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.