Hirdetés
. Hirdetés

Nagyívű felhőfelügyelet

|

Azure Arc néven fejlesztette tovább a Microsoft felhőplatformjának menedzsmentképességeit, amelyekkel zökkenőmentesítené az alkalmazások fejlesztését, futtatását és felügyeletét hibrid környezetekben, a házon belüli adatközponttól a felhőn át a peremhálózatig. Utóbbihoz a szoftvercég mesterséges intelligenciával felvértezett menedzselt készülékeket is bejelentett, továbbá silóbontó analitikai szolgáltatással frissítette felhőalapú adattárházát.

Hirdetés

Hibrid informatikai környezeteket alakítanak ki a vállalatok, hogy a felhőben felpörgő szoftverinnováció minden előnyét élvezhessék, ugyanakkor megőrizzék korábbi, házon belüli technológiai beruházásaik értékét is. A többfelhős környezetek mellett egyre inkább peremhálózati eszközökre is kiterjedő üzleti alkalmazások és folyamatok száma rendületlenül nő, ezért fejlesztésükhöz, bevezetésükhöz és menedzselésükhöz is olyan hibrid képességek szükségesek, amelyek következetes felügyeletet és védelmet valósítanak meg az elosztott környezeteken keresztül.

A Microsoft kezdettől fogva hibrid, folyamatosan fejlesztett képességekkel ruházza fel Azure felhőplatformját. Két éve lépett piacra például Azure Stack szoftvercsomagjával, amelyet a vállalatok következetes felhőmodellben, házon belül vezethetnek be, hidat emelve adatközpontjuk és a nyilvános felhő közé. Tavaly a Microsoft az Azure DevOps képességeit is kiterjesztette többfelhős és hibrid környezetekre, az infrastruktúra minden típusát felhőalapú kibervédelme alá vonta, és azóta Azure Cognitive Services AI modelljei is mindenütt egységesen futtathatók. A múlt év végén a floridai Orlandóban megtartott Ignite 2019 konferenciáján a szoftvercég ismét előrelépett ezen az úton az Azure Arc bejelentésével.

Hirdetés

Bevetésre kész gépi intelligencia
Hibrid környezetek eddiginél is szélesebb körére, Linux és Windows szerverekre, valamint Kubernetes klaszterekre terjeszti ki az Azure Arc a felhőplatform bevált felügyeleti képességeit az infrastruktúra minden formáján, a házon belüli adatközpontoktól kezdve a nyilvános felhőkön át a peremhálózatokig, mondta a menedzsmentszolgáltatás bejelentésekor Julia White, a Microsoft Azure üzletágának alelnöke. Az Azure Arc továbbra is előzetes változatában érhető el, ami azt jelenti, hogy a vállalatok egyelőre díjfizetés nélkül használhatják a szolgáltatást.

Az Azure Arc által a szervezetek a felhőplatform olyan robusztus, jól bejáratott eszközeivel menedzselhetik hibrid és többfelhős környezeteiket, mint például az Azure Resource Manager, Cloud Shell, Portal, API és Policy. A szolgáltatás segítségével a fejlesztők - az általuk előnyben részesített eszközkészlettel - szintén olyan konténerezett alkalmazásokat készíthetnek, amelyeket a vállalati IT-csapatok GitOps-alapú konfigurációkezeléssel egységesen vezethetnek be, állíthatnak be és menedzselhetnek minden infrastruktúrán. Az Azure Arc hasonló módon a hibrid környezetek felhőalapú kibervédelmét is központi, szerepköralapú hozzáférés-kezeléssel és biztonsági házirendekkel könnyíti meg.

Órák helyett másodpercek alatt bevezethetik és dinamikusan méretezhetik a vállalatok a legfejlettebb felhőalapú adattechnológiákat is az Azure Arc segítségével, bármely infrastruktúrán - az Azure SQL Database és Azure Database for PostgreSQL Hyperscale adatbázisokat például igény szerint, rugalmasan telepíthetik bármely Kubernetes klaszteren, mondta a Microsoft. Az Azure portálon keresztül az adminisztrátorok egységesen rálátnak a hibrid és többfelhős környezetekben futó összes Azure adatszolgáltatásra, így azokon következetesen érvényre juttathatják az irányítás és a védelem minden szabályát. Ha a házon belüli adatközpontban kifutnának az erőforrásokból, akkor az Azure Kubernetes Service (AKS) szolgáltatással újabb Kubernetes klasztereket hozhatnak létre a szervezetek, és zökkenőmentesen, korlátlanul méretezhetik a kapacitásokat a felhőben, tette hozzá a szoftvercég.

Bővítette Azure Stack portfólióját is a Microsoft. Azure Stack Edge néven debütáltak a szoftvercég új, mesterséges intelligenciával felvértezett menedzselt készülékei (appliance-ei), amelyek a feldolgozás, a tárolás és a fejlett analitikai képességek minden elemét, hardvert, szoftvert és szolgáltatást integrált, kompakt formátumban visznek a peremhálózatra. Az új készülékek támogatják többek között a virtuális gépeket (VM-eket), a MEC (multi-access edge compute) architektúrát, és grafikus processzorokkal (GPU-kkal), valamint katasztrófatűréshez többnode-os kiépítésben is elérhetők. A Microsoft strapabíró modelleket is bemutatott Azure Stack Edge családjában, amelyeket a katonák, a mentők és a segélyszervezetek tagjai akár egy hátizsákban is magukkal vihetnek a legkeményebb, összetűzés vagy természeti csapás sújtotta környezetekbe.

Adatsiló-romboló analitika
Sok vállalat ma még kénytelen két különböző analitikai rendszert, adattárházat és adattavat is fenntartani: előbbi az üzlet egészségi állapotáról, utóbbi az ügyfelekről, a termékekről, az alkalmazottakról és a folyamatokról szolgál értékes információkkal. Mindkét rendszer kulcsfontosságú az üzlet számára, mégis egymástól függetlenül működnek, ami nem tesz jót a döntéshozatalnak, például lassítja a folyamatot, miközben a szervezetektől a piaci verseny minél gyorsabb innovációt és válaszadást követel. A Microsoft ezt a megosztottságot oldaná fel Azure Synapse Analytics analitikai szolgáltatásával, amely a vállalati adattárházakat a nagyadat-típusú analitikával fonja egybe.

Az Azure Synapse lényegében az Azure SQL Data Warehouse fejlődésének következő lépcsőfoka, amelyen a felhőalapú adattárház-megoldás képességei többek között szolgáltatásként elérhető, igény szerinti lekérdezéssel bővülnek, mondta Rohan Kumar, a Microsoft Azure Data csoportjának alelnöke. Az Azure Synapse Analytics segítségével a vállalatok egyetlen szolgáltatáson belül az általuk preferált analitikai motorral, legyen az például Apache Spark vagy SQL, elemezhetik összes, strukturált és nem strukturált adatukat a táblázatoktól kezdve a közösségi oldalakon megjelenő bejegyzésekig.

Minthogy nem kell adatok és információk terabájtjait mozgatniuk a különböző típusú analitikai rendszerek között, sokkal könnyebben, gyorsabban és biztonságosabban hasznosíthatják adatvagyonukat, juthatnak értékes üzleti betekintéshez. Az Azure Synapse Analytics mindössze órák leforgása alatt olyan információkkal szolgál, amelyekhez a szervezetek korábban csak napok, hetek vagy akár hónapok munkájával jutottak hozzá, mondta az alelnök. A Microsoft Power BI és Azure Machine Learning megoldásával is szorosabban integrálta új adattárház-szolgáltatását, amely az adatok feldolgozásához, elemzéséhez hasonlóan a kapott információk megosztását is megkönnyíti és felgyorsítja.

Kétéves fejlesztőmunkával a Microsoft ráadásul olyan analitikai rendszert készített, amely egyszerűen használható, mint egy okostelefon. Az Azure Synapse Analytics Studio segítségével még a technológia területén kevésbé jártas üzleti felhasználók is rátalálnak az elemzésekhez szükséges adatokra a különböző forrásokban, például az értékesítés, az ellátási lánc, a pénzügy és a termékfejlesztés alkalmazásaiban, azokat be tudják gyűjteni, és a kiválasztott módon, helyen tárolni, jelentéseiket pedig a széles körben ismert Power BI analitikai szolgáltatással készíthetik el, s mindehhez egy sornyi kódot sem kell írniuk, mondta.

A vállalati adatsilókat lebontó Azure Synapse Analytics ezzel együtt a DevOps módszereket és stratégiákat is támogatja, amelyekben a fejlesztők és az üzemeltetők is szorosan együttműködhetnek a teljes életciklusukon keresztül jobban működő adatszolgáltatások készítésében és bevezetésében. Az új analitikai szolgáltatás, amelyet a vállalatok ingyen is kipróbálhatnak, mivel Azure felhasználói fiókjukhoz kreditet kapnak, a Microsoft más projektjeire, például az Open Data Initiative és az Azure Data Share eredményeire is épít, ezek szintén az adatok különböző források közötti szabályozott megosztását mozdítják elő.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.